Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019

Φρέσκα Γεμιστά Ζυμαρικά με Μανιτάρια και Τοματίνια – Fresh Stuffed Pasta with Mushrooms and Cherry Tomatoes


Στην Ιταλία, που θεωρείται πατρίδα των ζυμαρικών, σχεδόν κάθε περιοχή έχει τη δική της πρόταση σε γεμιστά ζυμαρικά με διαφορετικό τύπο της ζύμης, σχήματος και γέμισης.

Η πρώτη ύλη τους είναι η ζύμη από αλεύρι και αυγά και γεμίζονται με διάφορα υλικά, όπως κρέας, τυριά, μανιτάρια και λαχανικά.
Ονομάζονται τορτελίνια,  τορτελόνε, που είναι λίγο μεγαλύτερα, και  ραβιόλια και είναι πολύ δημοφιλή, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.
Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε με γέμιση προσαρμοσμένη στις γευστικές προτιμήσεις μας, όπως τομάτα, τυρί φέτα, ρίγανη, ελιές.


Στην Κύπρο φτιάχνουν σπιτικά ραβιόλι (ravioli) που ονομάζονται ραβιόλες (εν. η ραβιόλα, ραβκιόλες στην τοπική διάλεκτο ) και θυμίζουν πολύ τα φρέσκα ζυμαρικά που μου χάρισαν. Η ονομασία του ζυμαρικού είναι μάλλον κατάλοιπο της περιόδου της Ενετοκρατίας στην Κύπρο (1489-1571 μ.Χ.).


Οι ραβιόλες στην Κυπριακή κουζίνα αποτελούν βασικό πιάτο στις μεγάλες οικογενειακές συνάξεις και γεμίζονται με χαλούμι ή αναρή (μηζύθρα).


  
Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)

1 πακέτο φρέσκα γεμιστά ζυμαρικά με μανιτάρια (περίπου  ½ κιλό)
1 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γλ. πολύχρωμο πιπέρι (προαιρετικό)
50 ml ελαιόλαδο
1 ξηρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
300γραμ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
12 τοματίνια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό με μία κ. σ. ελαιόλαδο για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τηρούμε αυστηρά τον προτεινόμενο χρόνο βρασίματος που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους.









Παράλληλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού και τα μανιτάρια.

















Μόλις μοσχομυρίσουν, προσθέτουμε τα τοματίνια, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε για μερικά λεπτά το σοτάρισμα. (Χρησιμοποίησα καλοκαιρινά τοματίνια από τον καταψύκτη μου).











Παίρνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλια και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, χωρίς να τα στραγγίσουμε.






Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά και τα σερβίρουμε ζεστά.



Καλή όρεξη!


TIPS

Τα γεμιστά ζυμαρικά αναδεικνύονται και το πιάτο αποκτά ιδιαίτερη προσωπικότητα με την προσθήκη μιας σάλτσας: 
  • τα γεμισμένα με τυριά δένουν υπέροχα με κρέμα γάλακτος
  • ενώ όσα είναι γεμισμένα με μανιτάρια ή καπνιστά αλλαντικά ταιριάζουν με  κρεμμύδι, ξηρό ή φρέσκο, και πράσο
  • οι σάλτσες με ντομάτα ταιριάζουν ιδανικά με αυτά που έχουν γέμιση κρέας ή λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου