Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Μπρόκολο με Μανιτάρια και Τυριά στο Φούρνο – Baked Broccoli with Mushroom and Cheese


Πανεύκολο και ελαφρύ πιάτο και αρκετά νόστιμο. Θα το ευχαριστηθούν πολύ όσοι αποφεύγουν τα κλασικά σουφλέ για λόγους υγείας, διότι δεν περιέχει μπεσαμέλ, άρα ούτε αυγά και βούτυρο αλλά ούτε και πολύ λιπαρά τυριά.
Το μπρόκολο ενισχύεται γευστικά από τα μανιτάρια, τα πράσα και το κρεμμύδι και το ψημένο ανθότυρο δίνει μια ψευδαίσθηση πλούσιας κρέμας!





Το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό και πολλοί είναι εκείνοι που το  λατρεύουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά του, όταν βράζει!

Μας είναι όμως πολύ ωφέλιμο και πρέπει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, διότι ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά. Εκτός των άλλων είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.  
Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη, που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική!



Τα Υλικά

1 κιλό μπρόκολο
2-3 μικρά πράσα, μόνο το άσπρο, κομμένα ροδέλες
1 ξηρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
10 μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
150γραμ. ανθότυρο
100γραμ. τριμμένη γραβιέρα
50 ml ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες



Πλένουμε πολύ καλά το μπρόκολο, αφαιρούμε τα κοτσάνια του και το κόβουμε σε μικρά μπουκέτα. Βράζουμε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε αμέσως.








Μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.









Απλώνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου μέσα σ’ ένα μικρό πυρέξ, τα καλύπτουμε με το μείγμα των μανιταριών και ανακατεύουμε. Από πάνω θρυμματίζουμε το ανθότυρο










και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να 








Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Καλή όρεξη!




Άλλη πρόταση

Αν θέλετε το φαγητό να γίνει πιο πλούσιο, χωρίς να παραλείψετε τα υλικά που αναφέρονται στη συνταγή, καλύψτε το με μία κρέμα γιαουρτιού.
Θα τη φτιάξετε αναμειγνύοντας 500γραμ. γιαούρτι στραγγιστό με 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα.
Στο φούρνο θα δημιουργηθεί μια υπέροχη, χρυσαφένια κρούστα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου