Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Συμπυκνωμένος Χυμός Τομάτας - Passata Tomato

Οι τομάτες νομίζω ότι είναι τα μόνα καλοκαιρινά κηπευτικά που με εκπληκτικό τρόπο μετατρέπουν το ηλιακό φως σε λαμπερό χρώμα και αρώματα! Πράγματι χρειάζονται το φως του ήλιου για να κοκκινίσουν και να γλυκάνουν!

Ας εκμεταλλευθούμε κι εμείς αυτή τους την ιδιότητα κι ας κλείσουμε
μέσα σε βαζάκια πραγματικό χρώμα και άρωμα τομάτας που έχει μεγαλώσει και ωριμάσει φυσιολογικά.
Όταν τα ανοίξουμε, θα μυρίσει καλοκαίρι η κουζίνα μας και θα αποκτήσει εξαιρετική νοστιμιά ακόμα και μια απλή τοματόσουπα!

Τώρα που οι τομάτες υπάρχουν ακόμα στην αγορά, ώριμες και γλυκές, προλαβαίνουμε να τις αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας σπιτικό συμπυκνωμένο χυμό για όλο το χρόνο με όποιον από τους παρακάτω τρόπους θέλετε.
Δεν είναι πολύ δύσκολο!








Τα Υλικά

4 κιλά ώριμες τομάτες ποικιλίας Pomodori
2 κ. σ. τριμμένο αλάτι
Γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα

Οδηγίες

1ος τρόπος



Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις χαράσσουμε σταυρωτά και τις ζεματίζουμε για ένα λεπτό. Τις βγάζουμε από το ζεστό νερό και τις ρίχνουμε για λίγο μέσα σε κρύο.







Η φλοίδα τους θα έχει ανοίξει. Τότε μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Κατόπιν τις πολτοποιούμε με το μπλέντερ και τις σουρώνουμε με λεπτό τρυπητό (θέλει λίγη υπομονή) για να αφαιρέσουμε τους σπόρους.









Ρίχνουμε το χυμό από τις τομάτες μέσα σε μία βαθειά ανοξείδωτη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και τον βράζουμε, μέχρι να ελαττωθεί κατά το ⅓ ή και περισσότερο.







Γεμίζουμε με το ζεστό χυμό τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα καθαρίζουμε εξωτερικά, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.






Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο και χρησιμοποιήσουμε μία ποσότητα χυμού, καλύπτουμε τον υπόλοιπο με ελαιόλαδο ή άλλο λάδι και το διατηρούμε στο ψυγείο.



2ος τρόπος

Πλένουμε καλά τις τομάτες και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε την περιοχή γύρω από το κοτσάνι και τις πολτοποιούμε, χωρίς να τις ζεματίσουμε και να τις αποφλοιώσουμε.
Τις περνάμε από το τρυπητό για ν΄αφαιρέσουμε τη φλοίδα και τους σπόρους.
Βράζουμε το χυμό, τον συμπυκνώνουμε και τον διατηρούμε, όπως περιγράφεται στον πρώτο τρόπο.




3ος τρόπος

Χρησιμοποιούμε τομάτες διαφόρων ποικιλιών, κατά προτίμηση από τον κήπο μας.
Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις πολτοποιούμε πολύ καλά, χωρίς να τις ζεματίσουμε ή να τις αποφλοιώσουμε. Δεν τις περνάμε από τρυπητό.  
Βράζουμε το χυμό, τον συμπυκνώνουμε και τον διατηρούμε, όπως περιγράφεται στον πρώτο τρόπο.


Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

  1. Καλύτερα να μην τις ξεφλουδίζουμε στη φλούδα περιέχονται πολύτιμες ουσίες. Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή