Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Ζαχαρένια Νηστίσιμα Κουλουράκια Ρετσίνας – Lenten Sugary Cookies with White Wine

Κουλουράκια στην κυριολεξία αφρός! Πανεύκολα, ελαφρά ρόδινα, τραγανά, λόγω της ζάχαρης και με πολύ λεπτή γεύση.
Εξαιρετικά!

Αυτά τα κουλουράκια μας ήταν έκπληξη για μας όταν μας τα πρόσφερε πέρσι τη Μεγάλη Πέμπτη η φίλη μου Κατερίνα Β. Τα ονόμαζε “κουλουράκια της Μ. Πέμπτης”, διότι, όπως μου είπε, οι γυναίκες στην Α. Μακεδονία τα προσφέρουν στο βράδυ αυτής της ημέρας, όταν ξενυχτάνε στολίζοντας τον Επιτάφιο!

Φέτος ήλθε και η συνταγή με τα υλικά της μετρημένα με ποτήρι νερού. Εγώ τα μετέτρεψα σε γραμμάρια και ml για ευκολία.
Δοκιμάστε τα κι εσείς, ακόμα κι αν δεν συμμετέχετε στο στολισμό του Επιταφίου! Εάν δεν σας αρέσει εξωτερικά η ζάχαρη, προσθέστε μικρή ποσότητα μέσα στη ζύμη.









Τα Υλικά
(Για 60 κουλουράκια)

850γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 ½ κ. γλ. baking powder
⅓ κ. γλ. αλάτι
2 καψουλάκια βανίλια
500 ηλιέλαιο
300 κρασί ρετσίνα

1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική, καστανή ζάχαρη
2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα

Οδηγίες

Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.






Κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τα αλάτι και το baking powder.
Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το ηλιέλαιο, το κρασί και τη βανίλια.






Προσθέτουμε μέσα στο μπολ των υγρών υλικών λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι, μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε!
Στην αρχή η ζύμη φαίνεται πολύ μαλακή αλλά κατόπιν γίνεται εύπλαστη και αφράτη, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.









Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε κοτσιδάκια ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε, τα κυλάμε μέσα στη κανελοζάχαρη και τα βάζουμε σε ρηχό ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.






Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Όταν ροδίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο. 




Είναι έτοιμα για κατανάλωση!
Διατηρούνται τραγανά και αφράτα για πολλές ημέρες.







 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου