Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ψητό Κοτόπουλο Masala με Πατάτες – Rοasted Masala Chicken and Potatoes

Αυτό το νοστιμότατο, πανεύκολο, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό, αναβαθμισμένο γευστικά από τα άρωμα Ανατολής θα το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο!

Ένα κοτόπουλο, αρκούντως πικάντικο αλλά όχι καυτερό, εξωτερικά ροδοκόκκινο, που παραμένει πολύ μαλακό και πεντανόστιμο, εάν δεν αφαιρέσουμε το δέρμα του που θα το προστατεύσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η επιλογή δική σας!

Από τη νοστιμιά και τα εξωτικά του αρώματά κερδίζουν και οι πατάτες που το συνοδεύουν και η γεύση τους απογειώνεται!
Δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς και θα εντυπωσιάσετε!









Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)

1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1300-1500γραμ.
100ml ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες μικρές ή μέτριες
1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Μαρινάδα

Ο χυμός ενός λεμονιού και το ξύσμα
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
2 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών garam masala για κοτόπουλο (από τα καταστήματα μπαχαρικών)
½ κ. γλ. Τριμμένοι σπόροι κόλιανδρου
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
30ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, το κόβουμε στη μέση ή σε μερίδες και αφαιρούμε το δέρμα του (προαιρετικά).






Μέσα σ΄ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας, χτυπώντας τα με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν.










Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα ή σ΄ένα βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με τα ⅔ του μείγματος της μαρινάδας. Με τα χέρια μας αλείφουμε καλά όλα τα κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε με επί πλέον αλάτι.







Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τις πατάτες. Εάν είναι μικρές, τις χρησιμοποιούμε ολόκληρες, διαφορετικά τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου (50ml) και τις ανακατεύουμε.








Τοποθετούμε και τις πατάτες μέσα στη γάστρα, απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη μαρινάδα και περιχύνουμε κοτόπουλο και πατάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.






Δεν προσθέτουμε άλλα υγρά, γιατί το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του. Αν χρειαστεί αργότερα κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα προσθέσουμε λίγο νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180º C στις αντιστάσεις.
Κατόπιν ξεσκεπάζουμε, αφαιρώντας καπάκι ή αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε την ποσότητα των υγρών και ψήνουμε για άλλα 30 περίπου λεπτά στους 200° C , μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και οι πατάτες.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα.




Καλή όρεξη!


Garam Masala

Το Garam Masala (Γκαράμ Μασάλα) είναι ένα Ινδικό μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική και γενικά στην Ασιατική κουζίνα. 
Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. 

Περιέχει:
Σπόρους κόλιανδρου, κύμινου, κάρδαμου, μαύρου πιπεριού, μουστάρδας, ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης και γαρίφαλα, αποξηραμένα φύλλα δάφνης, αποξηραμένα chilies και σκόνη κουρκουμά.

Όλα τα υλικά αλέθονται μαζί. Η αναλογία των υλικών ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

1 σχόλιο:

  1. κλασσικο φαγητο αλλα τοσο αγαπημενο.και η προσθηκη των μπαχαρικων πρεπει να δενει τελεια.να περνατε τελεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή