Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σπιτικό Ιρλανδέζικο Ψωμί Σόδας – Homemade Irish Soda Bread

Το Ιρλανδέζικο Ψωμί Σόδας (Ιρλανδικά: Arán sóide, Σκωτσέζα: fardel) είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνεται με μόνο τα πιο βασικά συστατικά: το αλεύρι, τη σόδα, που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο αντί μαγιάς ή προζυμιού, το αλάτι και το ξινόγαλα, για να ενεργοποιήσει τη σόδα. Το ψωμί αυτό δεν ζυμώνεται πολύ αλλά ελάχιστα, παρά μόνομέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πριν το ψήσιμο, χαράσσεται ένας σταυρός στην κορυφή του ψωμιού με ένα μαχαίρι, ως προστατευτικό του σπιτιού και αποτρεπτικό κάθε κακού!

Το ξινόγαλα μέσα στη ζύμη μαζί με τη σόδα σχηματίζει μικροσκοπικές φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνεται πολύ αφράτο. Η σόδα είναι καταλληλότερη από τη μαγιά για την παρασκευή αυτού του ψωμιού, διότι στην Ιρλανδία το αλεύρι παράγεται από μαλακό σιτάρι που έχει χαμηλότερα επίπεδα γλουτένης. Σε μερικές συνταγές το ξινόγαλα αντικαθίσταται από το γιαούρτι ή το φρέσκο γάλα μαζί με χυμό λεμονιού.

Και άλλα συστατικά μπορούν να προστεθούν στο ψωμί αυτό, όπως βούτυρο, αυγά, σταφίδες ή καρύδια.
Και στη Σερβική Κουζίνα υπάρχει ένα ψωμί σόδας που ονομάζεται česnica που ετοιμάζεται και καταναλώνεται τα Χριστούγεννα.
(Πηγή wikipedia)

Το ψωμί αυτό έχει απαλή και βουτυράτη υφή και είναι τέλειο για πρωινό. Ταιριάζει πολύ με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα αλλά με ένα πικάντικο κίτρινο τυρί τύπου γραβιέρας και αλλαντικά. Η επιλογή είναι δική σας!





Τα Υλικά
(Για ένα καρβελάκι)

340γραμ. αλεύρι χωριάτικο, βιολογικό
( ή 170γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως και 170γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδος (όχι μαργαρίνη), λιωμένο
300ml ξινόγαλα (αριάνι)
1 κουταλάκι ψιλοκομμένα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού ή δενδρολίβανου ή 1 ½ κουταλάκι αποξηραμένα (προαιρετικά)

Οδηγίες





Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι ή τα αλεύρια, τη σόδα, το αλάτι, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.













Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και το ξινόγαλα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 











Η ζύμη μας θα γίνει απαλή και εύπλαστη, χωρίς πολύ ζύμωμα.
Αν κολλάει λίγο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι.











Πασπαλίζουμε τη βάση ενός μικρού στρογγυλού ταψιού (διαμ. 20cm ) με ελάχιστο αλεύρι και τοποθετούμε μέσα το καρβελάκι. Το πιέζουμε λίγο και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα σταυρό στην κορυφή του.











Ψήνουμε το ψωμί στους 170º C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Όταν το γυρίσουμε ανάποδα και χτυπήσουμε τη βάση του με την παλάμη μας και ακούγεται ένας κούφιος ήχος, τότε έχει ψηθεί.






Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το ταψάκι και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα, για να κρυώσει.


Αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πράγμα που συμβαίνει, παραμένει φρέσκο και νόστιμο για 2-3 ημέρες!


Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΛΕΝ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ. ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ Η ΜΕ ΜΑΥΡΟ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΗ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από εμένα!
      Δεν το έχω φτιάξει μόνο με αλεύρι ολικής αλλά αύριο θα το δοκιμάσω με ζέα ολικής και θα δημοσιεύσω το αποτέλεσμα.
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  2. Για τη φίλη που ρώτησε: έφτιαξα το ψωμάκι εξ ολοκλήρου με αλεύρι ολικής και έγινε εξαιρετικό!
    Είναι αφράτο και νόστιμο, όπως και το μισό-μισό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα, γίνεται μήπως σκληρό; Γιατί στις φωτογραφίες φαίνεται ξερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι με τη σόδα γίνεται πολύ ωραίο. Εγώ δεν έβαλα γάλα. Έβαλα λίγο λεμόνι που διέλυσα τη σόδα λίγο πετιμέζι κανέλα γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
    Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει, εάν βάλω προζύμι μπορώ να βάλω και σόδα. Το προζύμι μου δεν είναι ακόμη πολύ δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή