Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Σάμαλι - Samali

Σάμαλι η πρώτη συνταγή του νέου χρόνου, ένα πανεύκολο γλυκό, με άρωμα πορτοκαλιού και μαστίχας Χίου!

Συνειρμικά το γλυκό αυτό είναι δεμένο με τα πρώτα σχολικά μου χρόνια! Θυμάμαι ακόμα  πόσο λαχταρούσαμε αυτό το σιροπιαστό και σιμιγδαλένιο γλυκό που το διαφήμιζαν οι γραφικοί κουλουράδες έξω από τα σχολεία ως “σάμαλι πολύ γλυκό!”
Και πράγματι ήταν πολύ γλυκό, υπερβολικά σιροπιασμένο, αλλά και χορταστικό. Το κομμάτι που αγοράζαμε ήταν αρκετά μεγάλο και ήταν αδύνατο να το φάμε ολόκληρο μόνοι μας. Πάντα το μοιραζόμαστε με κάποιο από τα αδέλφια μας ή την καλύτερη φιλενάδα μας!

Ένα τέτοιο γλυκό, το χωρίς βούτυρο και γιαούρτι αλλά με μπόλικο σιρόπι ροδόνερου, φτιάχνουν και στη Μέση Ανατολή και γενικά στις Αραβικές χώρες. Ανάλογα με τη χώρα το ονομάζουν Hareesa ή Basboosa.
Κατά την περίοδο του Ραμαζανιού το προσφέρουν όλα τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι, μέσα σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά, φρέσκο και λαχταριστό !
Χάρμα οφθαλμών αλλά και τέρψη των ουρανίσκων!







Τα Υλικά

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
8 δάκρυα μαστίχας Χίου, κοπανισμένα με μία κουταλιά ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 ½ χυμός μανταρινιού
Το ξύσμα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι

20-25 αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το Ταψί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό

Για το Σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές μέλι πορτοκαλιάς (προαιρετικό)
Ο χυμός ½ λεμονιού
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα



Οδηγίες

Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το γυρίζουμε ανάποδα και το τινάζουμε.







Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη σόδα, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.














Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τους χυμούς και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.











Ρίχνουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.








Ψήνουμε το γλυκό στους 170º C για 50 περίπου λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα η επιφάνεια του γλυκού.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το λικέρ και το χυμό λεμονιού, για πέντε για πέντε λεπτά. Κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το διατηρούμε ζεστό.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, μπήγουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όλο το σιρόπι, μετά το κόβουμε και το σερβίρουμε!



Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή χρονιά Ελένη μου! Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει αγάπη, υγεία, τύχη και χαρά!
    Λατρεμένο γλυκό το σάμαλι και το δικό σου έγινε υπέροχο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και από εδώ, Κική μου! Να έχεις υγεία, ευτυχία και πολλή αγάπη!
      Το σάμαλι όντως έγινε υπέροχο!

      Διαγραφή