Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Σαλάτα Ταμπούλ - Tabouli Bulgur Wheat Salad

Πριν από μερικές εβδομάδες επισκεφθήκαμε στη Νίκαια ένα εστιατόριο που έλεγαν ότι πρόσφερε αυθεντικά Αιγυπτιακά πιάτα. Οι φίλοι μας το θεωρούσαν εξαιρετικό.
Παραγγείλαμε μια ποικιλία ψητών κρεατικών και είπαμε να τη συνοδεύσουμε με μία σαλάτα Tabouli.
Περιμέναμε να δούμε μια πραγματική, φρέσκια Αραβική σαλάτα, όπως την είχαμε συνηθίσει στη Jeddah αλλά και σε άλλες Αραβικές χώρες.
Αλλά τι απογοήτευση! Ήλθε μία μαραμένη μαρουλοσαλάτα με λίγο πλιγούρι που την κοιτάζαμε και δεν την αναγνωρίζαμε! Βέβαια δεν τη δοκιμάσαμε! Και το παράδοξο είναι ότι δεν μας ρώτησαν, γιατί δεν μας άρεσε, αφού την αφήσαμε! Τέτοιος επαγγελματισμός!

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ετοιμάσουμε στο σπίτι μας αυτή τη νοστιμότατη, πολύχρωμη, πολύ δροσερή σαλάτα της Αραβικής Κουζίνας.
Αρκεί να αναμείξουμε πλιγούρι, ψιλοκομμένα λαχανικά, να τους προσθέσουμε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και να έχουμε ένα υπέροχο πιάτο που μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του ή να συνοδεύσουμε, τώρα το καλοκαίρι, τα ψητά κρεατικά ή θαλασσινά! 
Υπέροχος συνδυασμός!





Τα Υλικά

3 περίπου φλιτζάνια ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ολόκληρα
3 μέτριες τομάτες, χωρίς τους σπόρους, κομμένες τετραγωνάκια
1 αγγούρι, κομμένο τετραγωνάκια
1 φλιτζάνι πλιγούρι, μέτριο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού

Οδηγίες

Μουλιάζουμε το πλιγούρι μέσα σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά, πιέζοντάς το.





Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε μόνο τα τρυφερά φύλλα του και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και το στραγγισμένο πλιγούρι.













Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις τομάτες 













και το αγγούρι και τα προσθέτουμε στον μαϊντανό.







Προσθέτουμε το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.



Δοκιμάζουμε, αν ο χυμός λεμονιού είναι αρκετός.

Σερβίρουμε τη σαλάτα μόνη της ή με στραγγιστό γιαούρτι ή Houmous και μερικές ψημένες Αραβικές πίτες.


Καλή όρεξη!


2 σχόλια:

  1. Ελενάκι μου αυτή είναι από τις πιο αγαπημένες μου σαλάτες!
    Εγώ βάζω και δυόσμο φρέσκο και μάλιστα θέλω να τον "καταλαβαίνω" καλά τον δυόσμο.
    Την σαλατούλα σου θα μπορούσα να την φάω όοοολη μόνη μου!!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Κι εμείς την αγαπήσαμε πολύ και δεν λείπει από το τραπέζι μας.
      Η αυθεντική Συριακή/Λιβανέζικη συνταγή δεν έχει καθόλου δυόσμο.
      Τον δυόσμο τον σερβίρουν κλαδάκι μαζί με αγγούρι και τουρσί. Δεν τον βάζουν στη σαλάτα.

      Βέβαια, αν σ΄εσένα αρέσει, sahten (με τις υγείες σου!)
      Φιλάκια

      Διαγραφή