Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Κοτόπουλο στο Φούρνο με Μελιτζάνες - Chicken with Eggplants

Λατρεύω τα φαγητά φούρνου, διότι κάθε συστατικό αναδίδει όλα τα αρώματά του και ενισχύεται έτσι το γευστικό αποτέλεσμα. Απαιτούν βέβαια λίγη προεργασία αλλά ο φούρνος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα κι εμείς απλά επιστατούμε!

Στο φούρνο θα ψήσουμε κι αυτό το νοστιμότατο καλοκαιρινό πιάτο, ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι μας, που συνδυάζει το κοτόπουλο με ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά, τις μελιτζάνες. Το κοτόπουλο, ψημένο μέσα στη σάλτσα ντομάτας, γίνεται εξαιρετικά μαλακό και οι μελιτζάνες μελώνουν. Αν αντικαταστήσουμε το μαϊντανό με φρέσκο βασιλικό, τότε το πιάτο απογειώνεται γευστικά!
Το φαγητό αυτό το έχουμε συνηθίσει με μοσχάρι αλλά θα δείτε ότι και με κοτόπουλο γίνεται εξίσου υπέροχο. 
Δοκιμάστε το!






Τα Υλικά
(Για 4-5 άτομα)

150 ml ελαιόλαδο
8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες στη μέση
10 φιλετάκια κοτόπουλο από μπούτι, χωρίς την πέτσα
Αλάτι

Για τη Σάλτσα
2 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στην πρέσα
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες λεπτές λωρίδες
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
500γραμ, ψιλοκομμένες τομάτες, κονσέρβα
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουταλάκι κάρυ (σκόνη)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αν είναι μεγάλες, κόβουμε κάθε μία σε τέσσερα κομμάτια.
Βάζουμε τις μελιτζάνες μέσα σ΄ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε.

Πλένουμε το κοτόπουλο, το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.


Μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε ελαφρά τα κομμάτια της μελιτζάνας.

Βγάζουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, τις αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τις τοποθετούμε μέσα σ΄ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε για λίγο το κοτόπουλου, μέχρι ν΄ασπρίσει.
Τοποθετούμε το σοταρισμένο κοτόπουλο μέσα στο ταψί και το πασπαλίζουμε με το κάρυ.




Στο λάδι που έμεινε μέσα στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τις τομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.







Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τις μελιτζάνες, φροντίζοντας να απλωθεί παντού.









Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 170º στον αέρα για περίπου 50-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, χωρίς να το σκεπάσουμε.
Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν μαλακώσει το κοτόπουλο και μείνει με το λάδι του. Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι το κοτόπουλο. Αν είναι ακόμα σκληρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό(1/2 φλιτζάνι), σκεπάζουμε τις μελιτζάνες με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.


Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του και μετά το σερβίρουμε.





Καλή όρεξη!


Σημείωση


Πληροφορίες για το κάρυ διαβάστε εδώ.

4 σχόλια:

  1. Καλοκαιρινό και πεντανόστιμο το σημερινό σου φαγάκι Ελένη μου με αγαπημένα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά άλλη γεύση, Κατερίνα μου!
      Υπέροχος συνδυασμός υλικών και γεύσεων.
      Πρέπει να το δοκιμάσεις!

      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. ...και μονο με την περιγραφη σου ελενη, μου ετρεξαν τα σαλια....ε ειδα και τις φωτος μετα και ξετρελαθηκα!
    σουπερ νοστιμοτατο φαγητο!!!!
    φιλιαα πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι έκανα;
      Μου άρεσε πολύ αυτό το πιάτο και είπα να σας το προτείνω!
      Όταν βρεις ευκαιρία, δοκίμασέ το και πες μου εντυπώσεις.

      Φιλάκια, Κική μου!

      Διαγραφή