Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Πασχαλινά Κουλουράκια με Άρωμα Πορτοκαλιού - Easter Cookies with Orange Flavor

Yπάρχουν πολλές δοκιμασμένες συνταγές για Πασχαλινά Κουλουράκια, με ή χωρίς αμμωνία, αφράτα και τραγανά ή μαλακά που διαλύονται στο στόμα.
Όμως αρκούν λίγες αλλαγές στα υλικά μιας βασικής συνταγής για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και εκπληκτικότερο αποτέλεσμα!
Πειραματίστηκα κι εγώ, αντικαθιστώντας το γάλα με κρέμα γάλακτος, μειώνοντας τα αυγά και προσθέτοντας για άρωμα ξύσμα πορτοκαλιού. Έτσι έφτιαξα αυτά τα πολύ αφράτα κουλουράκια και με την υπέροχη υφή, φανταστικό χρώμα και άρωμα!
Ήταν τα πιο νόστιμα και αρωματικά κουλουράκια που έχουμε φάει!





Τα Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (ίσως λιγότερο, ανάλογα με την ποιότητα)
200γραμ. ζάχαρη άχνη
200γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αμμωνία
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος,πλήρη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σφηνάκι κονιάκ
Το ξύσμα από δύο αψέκαστα πορτοκάλια

Επί πλέον
2 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
Αντικολλητικό χαρτί

 

Οδηγίες

 
 
 
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, μέχρι ν΄ασπρίσουν και να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. 
 
 
 
 
 
 






Εν συνεχεία, αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και προσθέτουμε ένα–ένα τα αυγά και τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.








Λιώνουμε την αμμωνία και τη σόδα μέσα στην κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών. Επίσης προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιών και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.






Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει με το baking powder, ανακατεύοντας στην αρχή με μία σπάτουλα και μετά ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
(Ίσως δεν χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το αλεύρι, γι' αυτό το ρίχνουμε σιγά-σιγά).





Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Σ΄ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τους κρόκους με το γάλα εβαπορέ και αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης απαλά ένα-ένα τα κουλουράκια.





Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε, τα διατηρούμε για αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.


Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Καλό μήνα να έχεις Ελένη, με υγεία . Τα κουλουράκι σου όμορφα και καλοφτιαγμένα και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σ΄εσένα, Κατερίνα μου, ήρεμο και χαρούμενο!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια μου!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Πολύ-πολύ όμορφα και με μπισκοτένια υφή.
    Απέδωσαν οι πειραματισμοί σου. Έγιναν εξαιρετικά!
    Αυτά τα κουλουράκι, πιστεύω, είναι τα πιο τέλεια για να συνδυαστούν με ελληνικό καφεδάκι...ή έτσι μ΄αρέσουν περισσότερο! :)

    Καλό μήνα Ελένη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Όντως έγιναν πολύ καλά, αφράτα και με πολύ λεπτή υφή! Συνδυάζονται υπέροχα με καφεδάκι και καλή παρέα!
      Πολλές ευχές για τον νέο μήνα, υγεία και δημιουργία.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Καλό μηνα! Μονο που έχουν άρωμα πορτοκαλιού είμαι καλυμμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Αριάδνη, με υγεία!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Ελένη! Βρήκα το blog σου κυριολεκτικά κατά λάθος αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό το ευτυχές ατύχημα! Τα κείμενα και οι φωτογραφίες σου είναι πανέμορφα και από εδώ και πέρα θα παρακολουθώ και εγώ τα ταξίδια σου. Πόσο καιρό ζεις στη Τζέντα? Έχω ζήσει στο Ριάντ για 3 χρόνια και φαντάζομαι ότι θα έχει ξεκινήσει για το καλά η ζέστη τώρα στη Τζέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι που βρεθήκαμε, Μαρία, μέσω του "ευτυχούς ατυχήματος"!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά και να τα λέμε τακτικά από εδώ.
      Στη Τζέντα είμαι πολλά χρόνια. Εδώ είναι πιο καλά από το Ριάντ, γιατί είμαστε κοντά στη θάλασσα.
      Η ζέστη πλέον είναι αρκετή αλλά και η υγρασία.

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή