Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα με Βανίλιες

Οι Βανίλιες, όταν είναι ώριμες, είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα, πολύ ζουμερά και με υπέροχη κατακόκκινη σάρκα. Τρώγονται φρέσκες, μόνες τους ή μέσα σε φρουτοσαλάτες αλλά φτιάχνουν και μια πανεύκολη και νοστιμότατη μαρμελάδα που έχει ένα λαχταριστό χρώμα!
Ας τις αξιοποιήσουμε, όπως μας αρέσει. Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, αρωματισμένη με όποιο μπαχαρικό μας αρέσει, για να κλείσουμε στα βαζάκια μας τα υπέροχα χρώματα του καλοκαιριού!



Τα Υλικά

2 κιλά ώριμες βανίλιες, χωρίς τις φλοίδες και τα κουκούτσια
1 ½ κιλό ζάχαρη, καστανή ή λευκή
2 ξυλάκια κανέλας ή 4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Ο χυμός από μισό ζουμερό λεμόνι
2 ή 4 αποστειρωμένα βάζα

Οδηγίες




Διαλέγουμε ώριμα και γερά φρούτα με γυαλιστερή φλοίδα. 
Τα πλένουμε  καλά και τα σκουπίζουμε. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή τα πολτοποιούμε στο multi για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.




Βάζουμε τα φρούτα μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα.
Μετά, βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά. 
Όταν αρχίζει η μαρμελάδα να βράζει, προσθέτουμε  τα μπαχαρικά. 






Ανακατεύουμε πολλές φορές με ξύλινη κουτάλα και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίζεται περιφερειακά.
Όταν η μαρμελάδα μας αρχίσει να φουσκώνει, τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πήξει.
Λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.


Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα, να κρυώσουν.


Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη να την καταναλώσουμε ή να την φυλάξουμε!

Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Υπέροχη και αρωματική,έχω φτιάξει μαζί με βερίκοκα για φέτος κι έπεται συνέχεια.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πέρσι την έφτιαξα με ροδάκινο και έγινε εξαιρετική.
      Φέτος είπα να τη δοκιμάσω μόνη της και μας άρεσε το αποτέλεσμα.
      Καλό σου βράδυ, Ξανθή μου!

      Διαγραφή
  2. Πολυ αγαπημενη μαρμελλαδα, εγω βαζω συνηθως αστεροειδη γλυκανισο! Κι εγω εφτιαξα μια ποσοτητα φετος και μαλλον θα το επαναλαβω, καθως την μιση την χρησιμοποιησα ηδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απολύτως, Μαρίνα μου, θέλει λίγο άρωμα! Όποιο από τα δύο μπαχαρικά να διαλέξεις, ταιριάζει απόλυτα!
      Κι εγώ λέψ να ξαναφτιάξω....
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή