Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ριζότο με Σπαράγγια

Το Σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά  χορταρικά που μπορούσαν να γευθούν μόνο οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις.
Είναι αυτοφυές φυτό των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Στην αρχαία Αίγυπτο έχει βρεθεί η εικόνα του σε τοιχογραφίες των πυραμίδων που χρονολογούνται γύρω στο 5000π.Χ. και στη Μικρά Ασία γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήδη από το 2000π. Χ.  Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο και  αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική.
Το Σπαράγγι έχει εξαιρετικές διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες, διότι ως υδατώδες λαχανικό περιέχει 90-95% νερό. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων

Τα  Σπαράγγια είναι πλούσια σε:
  ·   βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
  ·   αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), οι  οποίες  εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
  ·   μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.
 
Σήμερα τα Σπαράγγια θεωρούνται απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες, στις ομελέτες, στο ριζότο, στις τάρτες ή τις πίτες.
Αξίζει να τα βάλουμε στη διατροφή μας.


 Τα Υλικά
 (Για δύο μερίδες)
 
1 φλιτζάνι ρύζι Αρμπόριο
8-10 σπαράγγια του εμπορίου
3 ½ - 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί
½ φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα
½ κουταλάκι τριμμένη φλούδα ακέρωτου λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες



Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε τα   του βλαστού των σπαραγγιών, αρχίζοντας από τη βάση, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.







Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τα σπαράγγια με 3 φλιτζάνια ζωμό χορταρικών ή αλατισμένο νερό. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Μετά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.

Μετράμε την ποσότητα του ζωμού λαχανικών και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να έχουμε συνολικά 4 φλιτζάνια. Κρατάμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών ζεστό.



Σε μια άλλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει. Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά, να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.




Μόλις τελειώσει ο ζωμός και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Το ριζότο μας δεν πρέπει να είναι στεγνό.






Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και  σερβίρουμε αμέσως.

TIPS
Τα σπαράγγια της κονσέρβας τα βγάζουμε προσεκτικά από το βάζο, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα. Μετά τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο θέλουμε.
 

18 σχόλια:

  1. Καλημέρααααααααααα!!!!!!!!!!
    Θα προωθήσω την συνταγή σου άμεσα σε μια γειτόνισσα που έχει μαζέψει αυτές τις μέρες πολλά σπαράγγια!!!Είμαι σίγουρη ότι θα της αρέσει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάρα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την προώθηση της συνταγής. Πολύ γλυκό από μέρους σου!
      Περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα, Ξανθή, με υγεία και χαρά!
      Ετοιμάζεσαι για το χωριό;

      Διαγραφή
  3. Τα σπαράγγια τα έχουμε εντάξει εδώ και καιρό στην διατροφή μας!
    Εκτός που είναι πολύ ωφέλιμα όπως λες, μας αρέσουν κιόλας.
    Πολύ σωστές οι οδηγιες που δίνεις για το καθάρισμά τους Ελενάκι μου, έτσι τα καθαρίζω κι εγώ.
    Το πιάτο σου με σπαράγγια και παρμεζάνα είναι απολύτως, αλλά απολύτως, του γούστου μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Ελενάκι, που είστε πρωτοπόροι!
      Εμείς πρόσφατα-σχετικά- τα ανακαλύψαμε και μας αρέσουν αρκετά. Εδώ όμως είναι κάπως ακριβά.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Λατρεύουμε τα σπαράγγια και έχουμε και στον κήπο μας φυτεμένα και η παραγωγή κάθε χρόνο και μεγαλώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Λίλα!
      Τα σπαράγγια του κήπου σου δεν συγκρίνονται με αυτά του εμπορίου! Θα είναι πολύ νόστιμα και ό τι μαγειρεύεις με αυτά εξαιρετικό.
      Καλή επιτυχία στην καλλιέργειά τους!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου τα σπαράγγια έχουν ιδιαίτερη και πολύ ωραία γεύση!Έχω να φάω πολύ καιρό φρέσκα γιατί δυστυχώς εδώ στη Λάρισα δε βρίσκω συχνά οπότε μόνο κονσέρβα, δε πειράζει και έτσι είναι νοστίμοτατα.Πολύ καλή πρόταση!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου!
      Εδώ τα σπαράγγια είναι εισαγωγής. Νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και κάποια πιο κοντά στα άγρια, τα οποία είναι νοστιμότατα.
      Και της κονσέρβας γίνονται ριζότο νόστιμο. Δοκίμασέ τα.

      Φιλιά πολλά και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  6. Δοκίμασα μια φορά σπαράγγια σε ένα και καλά γκουρμέ εστιατόριο και από τότε δεν ξαναέφαγα! Κάποια στιγμή πρέπει να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία γιατί είμαι βέβαιη ότι ήταν θέμα συγκυριών!
    Μ' αρέσουν οι πληροφορίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις σου Ελένη μου! Χρήσιμες και περιεκτικές!
    Και το πιάτο σου πολύ ανοιξιάτικο!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου καλή, κι εγώ έχω πολλές φορές απογοητευθεί από τα γκουρμέ! Δεν συμφωνώ γευστικά με τις προτάσεις τους, γιατί μου αρέσει η έθνικ κουζίνα.
      Δοκίμασέ τα ριζότο με αρκετή παρμεζάνα, θα σου αρέσουν.
      Χαίρομαι που βρίσκεις τις πληροφορίες ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
      Φιλά και σε σένα και στο Φιφίνι!

      Διαγραφή
  7. Μμμμμμμ!!! Και σκεφτόμουν να φτιάξω σπαράγγια!!! Πολύ ωραίο το πιάτο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που συναντήθηκαν οι σκέψεις μας!
      Δοκίμασέ τα, Κική μου, θα σου αρέσουν στο ριζότο.
      καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια, αλλά δεν ήξερα ότι είναι τόσο ωφέλημα! Όπως πάντα το ποστ σου είναι προσεγμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια! Από τις διατροφικές πληροφορίες, ως τις σαφείς οδηγίες μαγειρέματος! Όλα εξαιρετικά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη μου Αγγελική, ψάχνω και μαθαίνω και τα λέω και σ' εσάς!
      Πάντα ευγενική και με τον καλό λόγο! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Ελένη.

    Το ριζότο σου χυλωμένο ωραία και ζουμερό! Με τα σπαράγγια δεν το είχα σκεφτεί, του δίνουν σίγουρα νοστιμιά και έξτρα γεύση!
    Τώρα την Άνοιξη είναι ευκαιρία να τα βρούμε στην άγρια μορφή τους στη φύση. Είναι πολύ αγαπημένο μου λαχανικό/χορταρικό.
    Γίνονται και νόστιμη σπαραγγόσουπα.

    Καλή Κυριακή για αύριο.
    Φιλώ σας.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζαμπία μου!
      Επειδή σου αρέσουν, αν έχεις τη δυνατότητα να βρεις άγρια, τότε θα φτιάξεις ένα ριζότο εξαιρετικά νόστιμο. Τα άγρια δεν έχουν καμία σχέση με τα καλλιεργημένα. Αν μπορείς να τα βρεις, τώρα που είναι η εποχή τους, είναι ευχής έργο!
      Σπαραγγόσουπα δεν έχω δοκιμάσει, μου αρέσει η ιδέα σου.
      Ελπίζω να είχες μια υπέροχη Κυριακή! Καλή σου εβδομάδα από αύριο!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή