Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Μπάμιες στο φούρνο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Ας προσθέσω κι εγώ τη δική μου εκδοχή για ένα φαγητό που είναι κατά βάση καλοκαιρινό. Όμως τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν αγαπηθεί από όλους μας και δίνουν λύσεις και ποικιλία στην καθημερινή μας διατροφή.
  


Τ α Υ λ ι κ ά

1 κιλό μπάμιες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια κονσέρβα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανός

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπάμιες. Τις καθαρίζουμε με το γνωστό τρόπο: με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσανάκι γύρω-γύρω, δημιουργώντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε το εσωτερικό του καρπού, γιατί θα διαλυθεί κατά το μαγείρεμα.
Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ένα πυρέξ, τις αλατίζουμε λίγο και τις ραντίζουμε με το μισό ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε εκτός ψυγείου 2-3 ώρες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τρίβουμε το σκόρδο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο ξύδι, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5-10 λεπτά. Μόλις την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλύπτουμε με αυτή τις μπάμιες στο πυρέξ.
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας και αν χρειάζεται προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το αλουμινόχαρτο για άλλα 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού και η σάλτσα μείνει με το λάδι της.
Σερβίρουμε τις μπάμιες ζεστές και τις συνοδεύουμε με τυρί φέτα και την καλή μας όρεξη!

Σημείωση
Το ξύδι περιορίζει τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες και δίνει στο φαγητό μια πικάντικη γεύση. Για πιο υγιεινό μαγείρεμα χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου κατά το ψήσιμο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο.

2 σχόλια:

  1. Ωραίο φαγάκι μαγείρεψες, φαίνεται πεντανόστιμο!!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου, καλή εβδομάδα και σε σένα. Θα σου στείλω e-mail για να σε ρωτήσω για το καταπληκτικό κέικ που δημοσίευσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή