Η prekmurska gibanica είναι ένα κέικ από τη Σλοβενία ή μάλλον μια γλυκιά πίτα που γίνεται με φύλλο του μπακλαβά και γέμιση σε στρώσεις.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή, όπως μου την έδωσαν οι φίλες Sonja και η Nataŝa από την Ajdovscina.
Με την πρώτη ανάγνωση η συνταγή φαίνεται λίγο περίπλοκη γι’ αυτό και την απλοποιούν λίγο, όπως μας την πρόσφεραν στο Σχολείο τους και μοιάζει με πολύχρωμο κέικ (φωτογραφία).
Το μυστικό είναι να προετοιμάσεις, πριν αρχίσεις,όλα τα υλικά της γέμισης.
Τ α Υ λ ι κ ά
½ φύλλο για μπακλαβά
180 γραμ.λιωμένο βούτυρο
Γέμιση τυριού
½ φλιτζάνι σταφίδες, ραντισμένες με 2 κουταλιές ρούμι
½ κιλό τυρί cottage
1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
200γραμ. ζάχαρη
Γέμιση μήλων
½ κιλό μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη
200γραμ. ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Γέμιση με παπαρουνόσπορο
400γραμ. παπαρουνόσπορο αλεσμένο
200γραμ. ζάχαρη
½-1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
Γέμιση καρυδιού
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
200γραμ. ζάχαρη
2 ή περισσότερες κουταλιές ζεστό γάλα
Επικάλυψη κρέμας
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
1 ½ φλιτζάνια ξινή κρέμα
2 κουταλιές ζάχαρη
Ο δ η γ ί ε ς
Αναμειγνύουμε τα υλικά κάθε γέμισης χωριστά σε διαφορετικά μπολ, προσέχοντας να είναι υγρά για να μπορούν να απλωθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού με λίγο λιωμένο βούτυρο και το καλύπτουμε με 4 φύλλα ζύμης βουτυρωμένα, τα οποια αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί.
Απλώνουμε στη βάση του ταψιού τη μισή γέμιση με poppyseed και καλύπτουμε με δύο φύλλα ζύμης βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση τυριού, καρυδιού και μήλων, διαχωρίζοντας πάντοτε κάθε στρώση με 2 βουτυρωμένα φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε με τη σειρά όλα τα είδη γέμισης διαχωρίζοντας καθένα με 2 βουτυρωμένα φύλλα.
Κόβουμε όλα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί.
Καλύπτουμε το γλυκό με το μείγμα κρέμας και αυγών.
Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκι τρυπάμε το γλυκό κάθετα μέχρι τη βάση του σε πολλά σημεία για να ψηθεί καλά.
Ψήνουμε το γλυκό για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί. (Εάν «αρπάξει» γρήγορα η επιφάνεια, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και το σερβίρουμε ζεστό.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή, όπως μου την έδωσαν οι φίλες Sonja και η Nataŝa από την Ajdovscina.
Με την πρώτη ανάγνωση η συνταγή φαίνεται λίγο περίπλοκη γι’ αυτό και την απλοποιούν λίγο, όπως μας την πρόσφεραν στο Σχολείο τους και μοιάζει με πολύχρωμο κέικ (φωτογραφία).
Το μυστικό είναι να προετοιμάσεις, πριν αρχίσεις,όλα τα υλικά της γέμισης.
Τ α Υ λ ι κ ά
½ φύλλο για μπακλαβά
180 γραμ.λιωμένο βούτυρο
Γέμιση τυριού
½ φλιτζάνι σταφίδες, ραντισμένες με 2 κουταλιές ρούμι
½ κιλό τυρί cottage
1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
200γραμ. ζάχαρη
Γέμιση μήλων
½ κιλό μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη
200γραμ. ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Γέμιση με παπαρουνόσπορο
400γραμ. παπαρουνόσπορο αλεσμένο
200γραμ. ζάχαρη
½-1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
Γέμιση καρυδιού
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
200γραμ. ζάχαρη
2 ή περισσότερες κουταλιές ζεστό γάλα
Επικάλυψη κρέμας
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
1 ½ φλιτζάνια ξινή κρέμα
2 κουταλιές ζάχαρη
Ο δ η γ ί ε ς
Αναμειγνύουμε τα υλικά κάθε γέμισης χωριστά σε διαφορετικά μπολ, προσέχοντας να είναι υγρά για να μπορούν να απλωθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού με λίγο λιωμένο βούτυρο και το καλύπτουμε με 4 φύλλα ζύμης βουτυρωμένα, τα οποια αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί.
Απλώνουμε στη βάση του ταψιού τη μισή γέμιση με poppyseed και καλύπτουμε με δύο φύλλα ζύμης βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση τυριού, καρυδιού και μήλων, διαχωρίζοντας πάντοτε κάθε στρώση με 2 βουτυρωμένα φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε με τη σειρά όλα τα είδη γέμισης διαχωρίζοντας καθένα με 2 βουτυρωμένα φύλλα.
Κόβουμε όλα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί.
Καλύπτουμε το γλυκό με το μείγμα κρέμας και αυγών.
Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκι τρυπάμε το γλυκό κάθετα μέχρι τη βάση του σε πολλά σημεία για να ψηθεί καλά.
Ψήνουμε το γλυκό για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί. (Εάν «αρπάξει» γρήγορα η επιφάνεια, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και το σερβίρουμε ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου