H Potica (=ποτίτσα) είναι ένα παραδοσιακό εορταστικό σλοβένικο γλυκό που γίνεται από ζύμη, τυλιγμένη σε ρολό με γέμιση.
Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη poviti (=τυλίγω ρολό).
Στη Σλοβενία κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για potica και τη γεμίζει με διαφορετικά υλικά αλλά η πιο δημοφιλής είναι με γέμιση καρυδιού. Έτσι την πρωτοδοκίμασα και μου άρεσε πολύ.
Αυτή είναι η γλυκιά potica που συνοδεύει τον καφέ ή το ξηρό λευκό κρασί, ενώ όταν γεμίσει με τυρί θεωρείται πλήρες γεύμα ή το συνοδευτικό της κρύας ντόπιας μπύρας. Παραδοσιακά δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά τυλίγεται με τουλπάνι, δένεται στις άκρες και βράζεται. Κόβεται φέτες ζεστή, όχι με μαχαίρι αλλά με μια κλωστή.
Τα υλικά για τη ζύμη
1 πακετάκι φρέσκια μαγιά
¼ φλιτζανιού ζεστό νερό
1 φλιτζάνι (2 μπαστουνάκια) βούτυρο
½ φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κρόκοι αυγών ελαφρά χτυπημένοι
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση
Με καρύδια ή τυρί, όπως περιγράφονται στη gibanica
Ο δ η γ ί ε ς
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντάς τα μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη και λιώσει το βούτυρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά, το μείγμα βουτύρου και τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καλά βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με βουτυρωμένη μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση καρυδιού, όπως στη gibanica.
Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο χονδρό, παραλληλόγραμμο. Απλώνουμε στην επιφάνειά του τη γέμιση και το τυλίγουμε ρολό.
Αν το ρολό είναι αρκετά μεγάλο, το κόβουμε στη μέση και κλείνουμε την κομμένη άκρη του, πιέζοντας τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε το ρολό μέσα σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 Κ . Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με αυγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κουταλιά νερό.
Ψήνουμε το γλυκό 45 λεπτά έως 1 ώρα ή ώσπου να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.
Πριν την κόψουμε σε φέτες πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με άσπρο λάσο ή με άχνη ζάχαρη.
Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη poviti (=τυλίγω ρολό).
Στη Σλοβενία κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για potica και τη γεμίζει με διαφορετικά υλικά αλλά η πιο δημοφιλής είναι με γέμιση καρυδιού. Έτσι την πρωτοδοκίμασα και μου άρεσε πολύ.
Αυτή είναι η γλυκιά potica που συνοδεύει τον καφέ ή το ξηρό λευκό κρασί, ενώ όταν γεμίσει με τυρί θεωρείται πλήρες γεύμα ή το συνοδευτικό της κρύας ντόπιας μπύρας. Παραδοσιακά δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά τυλίγεται με τουλπάνι, δένεται στις άκρες και βράζεται. Κόβεται φέτες ζεστή, όχι με μαχαίρι αλλά με μια κλωστή.
Τα υλικά για τη ζύμη
1 πακετάκι φρέσκια μαγιά
¼ φλιτζανιού ζεστό νερό
1 φλιτζάνι (2 μπαστουνάκια) βούτυρο
½ φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κρόκοι αυγών ελαφρά χτυπημένοι
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση
Με καρύδια ή τυρί, όπως περιγράφονται στη gibanica
Ο δ η γ ί ε ς
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντάς τα μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη και λιώσει το βούτυρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά, το μείγμα βουτύρου και τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα καλά βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με βουτυρωμένη μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση καρυδιού, όπως στη gibanica.
Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο χονδρό, παραλληλόγραμμο. Απλώνουμε στην επιφάνειά του τη γέμιση και το τυλίγουμε ρολό.
Αν το ρολό είναι αρκετά μεγάλο, το κόβουμε στη μέση και κλείνουμε την κομμένη άκρη του, πιέζοντας τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε το ρολό μέσα σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 Κ . Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με αυγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κουταλιά νερό.
Ψήνουμε το γλυκό 45 λεπτά έως 1 ώρα ή ώσπου να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.
Πριν την κόψουμε σε φέτες πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με άσπρο λάσο ή με άχνη ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου