Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κέικ με Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι μια αγαπημένη και εξαιρετικά θρεπτική τροφή όλων των κατοίκων της Αραβικής χερσονήσου. Τους προτιμούν φρέσκους ή αποξηραμένους και τσυς συνοδεύουν με τσάι ή αραβικό καφέ, αρωματισμένο με κάρδαμο.
Κατά τη διάρκεια Ραμαζανιού το απόγευμα, όταν σταματούν την ολοήμερη νηστεία, τρώνε λίγους χουρμάδες και μετά πίνουν νερό.

 

Από τους πολύ ώριμους γίνεται μια πάστα με την οποία γεμίζουν τα maamul, μικρά παραδοσιακά μπισκοτάκια, στρογγυλά ή οβάλ. Μια σχετική συνταγή θα δημοσιεύσω αργότερα.
 



Τ α Υ λ ι κ ά

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κατά προτίμηση βιολογικό
1 ½ κουταλάκι baking powder
½ φλιτζάνι ή και λιγότερο καστανή ζάχαρη
1 αυγό
½ φλιτζάνι βούτυρο φυτικό
1 φλιτζάνι χουρμάδες
½ φλιτζανιού γάλα
½ φλιτζανιού τριμμένα καρύδια
Χυμός και τριμμένη φλούδα από ένα μέτριο πορτοκάλι
½ κοφτό κουταλάκι τριμμένους σπόρους κάρδαμου

Ο δ η γ ί ε ς

Κόβουμε τους χουρμάδες σε χοντρά κομματάκια. Τρίβουμε την καρυδόψιχα, προσέχοντας να μη γίνει σκόνη. Ζεσταίνουμε το γάλα με τους χουρμάδες και μετά προσθέτουμε το καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Μετά προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το κάρδαμο, τους χουρμάδες και τελευταίο το αλεύρι με το baking.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μιά μικρή μακρόστενη φόρμα, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε το κέικ σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγεί καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο «να σταθεί».

Ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το γλυκό να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα και μετά το τοποτετούμε σε πιατέλα και το στολίζουμε με χουρμάδες ή με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου