Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Κρίταμα Τουρσί - Sea Fennel Pickle

Το κρίταμο το πρωτογνώρισα από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Περιέγραφε τη συνήθεια των βοσκών της Σκιάθου να κατεβάζουν τα κοπάδια τους στο γιαλό, για να φάνε, εκτός από αλάτι, κρίταμα και αρμύρες, για να νοστιμίσει το κρέας τους!

Αργότερα γνώρισα το φυτό ανθισμένο ένα καλοκαίρι στις βραχώδεις παραλίες των Κυκλάδων και γεύτηκα τα αρωματικά φυλλαράκια του τουρσί πάνω στις σαλάτες, μαζί με την κάπαρη. Ενθουσιάστηκα!
Αγόρασα βαζάκι για το σπίτι αλλά ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ αλλά νόμισα ότι ήταν πολύ δύσκολο.

Το περσινό όμως καλοκαίρι η φίλη η Γιώτα Τ. με παρακίνησε να δοκιμάσω. Αν και όλα ήταν ανθισμένα, μαζέψαμε τρυφερά φυλλαράκια και έφτιαξα ένα βαζάκι. Έγινε νοστιμότατο, το διατήρησα στο ψυγείο και το χρησιμοποιήσαμε στις σαλάτες μας.
Στη φίλη μου τη Γιώτα αφιερώνω αυτή την εύκολη αλλά εξαιρετικά νόστιμη και ιδιαίτερη συνταγή! Δοκιμάστε τη κι εσείς!




Τα Υλικά
(Για ένα βαζάκι)

350 - 400γραμ. τρυφερά φύλλα κρίταμου
1 λίτρο νερό
1 φλιτζάνι λευκό ξίδι
2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Ένα αποστειρωμένο βάζο χωρητικότητας 400 ml

Οδηγίες



Κόβουμε ένα-ένα τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές από τα κλαδάκια του κρίταμου, ξεπλένουμε αρκετές φορές με άφθονο κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και το αλάτι.
Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα όλο το κρίταμο και περιμένουμε να ξαναπάρει βράση το νερό. 



Μετράμε ένα λεπτό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε το κρίταμο και κρατάμε μία ποσότητα από το αλατισμένο νερό.
Ξεπλένουμε το κρίταμο με αρκετό κρύο νερό ή το ρίχνουμε μέσα σ΄ένα μπολ με παγωμένο νερό, για να παραμείνουν τα φύλλα του πράσινα.
Στραγγίζουμε πολύ καλά το κρίταμο πάνω σε καθαρές πετσέτες κουζίνας.


Γεμίζουμε μέχρι επάνω το αποστειρωμένο βάζο, προσθέτουμε σχεδόν μέχρι τη μέση αλατισμένο νερό (μέσα στο οποίο ζεματίσαμε τα κρίταμα) και συμπληρώνουμε με ξίδι, ώστε να τα καλύψει καλά.
Καλύπτουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και κλείνουμε το βαζάκι.
Διατηρούμε το τουρσί σε μέρος δροσερό και σκοτεινό ή μέσα στο ψυγείο.
Μετά από ένα μήνα είναι έτοιμο. 
Για να το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε μικρή ποσότητα κάθε φορά και προσθέτουμε στο βαζάκι λίγο ελαιόλαδο.


Καλή επιτυχία!


Περισσότερες Πληροφορίες

  • Κρίθμον το Παράλιον (επιστημονικά Crithmum maritimum)ή Κρίταμο είναι ένα μικρό πολυετές παχύφυλλο φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια, βραχώδη ή και αμμουδερά μέρη της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Ατλαντικού.
  • Τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι λείοι και έχουν χρώμα ανοιχτοπράσινο. Τα άνθη του, κιτρινοπράσινα, βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν «σκιάδιο». Ο βλαστός και τα φύλλα του αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά.
  • Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».
  • Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες. Με την πάροδο των χρόνων, διαπιστώθηκε, ότι περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά που θεωρούνται από τους διαιτολόγους ότι είναι ορεκτικά και τονωτικά, ό τι πρέπει δηλαδή για μια μεσογειακή διατροφή και ωραία σαλάτα.
  • Το συλλέγουμε τέτοια εποχή, δηλαδή τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, πριν ανθίσει, και το φτιάχνουμε τουρσί, για να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου