Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Κριθαρότο με Γαρίδες - Shrimp Orzo

 Μια πολύ εύκολη συνταγή, ειδικά αν έχετε μάθει τη διαδικασία του ριζότο που θα την μετατρέψετε σε μοντέρνο κριθαρότο!

Μαγειρεύεται γρήγορα , τρώγεται μόνο φρέσκο μέσα σε λίγα λεπτά, αφότου ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, γι΄αυτό επιβάλλεται να γίνει την τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα.


Πρέπει τα υλικά να είναι εξαιρετικής ποιότητος και το κριθαράκι που να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του μαγειρέματος, δηλαδή να χυλώσει αλλά να μην λασπώσει!


Μπορεί να σερβιριστεί μέσα στο σκεύος που μαγειρεύτηκε ή κάποιο άλλο σκεύος σερβιρίσματος που θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ζεστό.

  

Τα Υλικά

400γραμ. κριθαράκι χονδρό

15 μεγάλες, φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια

Ο χυμός μισού ζουμερού λεμονιού

70 ml. ελαιόλαδο

1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μακριές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα

150 ml λευκό ξηρό κρασί

1 μεγάλη ώριμη τομάτα, χωρίς τη φλοίδα, τριμμένη σε χονδρό τρίφτη

1 κ. γλ. πελτές τομάτας

 ½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα ( σε σκόνη)

 Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 φύλλα πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα

 

Για το Ζωμό 

3 κ. σ. ελαιόλαδο

Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες

2 κλωνάρια σέλινο

1 ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και χαραγμένο σταυρωτά

2 φύλλα δάφνης 

1.300 ml νερό

 

Οδηγίες 


Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια, τα κελύφη και το έντερο της ράχης. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού. Τις αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.



 

Μέσα σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ. σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υλικά του ζωμού και τα σοτάρουμε. Μόλις τα κεφάλια κοκκινίσουν, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά.Κατόπιν σουρώνουμε, πετάμε όλα τα άλλα υλικά και κρατάμε μόνο το ζωμό ζεστό, για να τον χρησιμοποιήσουμε.



 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε ροδέλες. Λιώνουμε το σκόρδο και τρίβουμε τη τομάτα.Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά.






Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι ν' αρχίσει να μελώνει η σάλτσα.



 



Τότε προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ρίχνουμε μια κουτάλα με ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και, μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε άλλη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις, προσθέτοντας συνεχώς ζωμό.





Προσθέτουμε και τις γαρίδες και ανακατε΄ύουμε. Μόλις το κριθαράκι  είναι σχεδόν έτοιμο, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, φροντίζοντας να υπάρχει στο φαγητό λίγη παραπάνω σάλτσα, διότι όσο θα κρυώνει, θα στεγνώνει.




 


Τέλος ψιλοκόβουμε το βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε το φαγητό αμέσως μέσα σε ζεστό σκεύος και προαιρετικά πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου