Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Δίπλες - Diples

 Οι Δίπλες είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που ακόμα συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου. Οι νοικοκυρές με αυτές έδειχναν τη δεξιοτεχνία τους στο άνοιγμα του φύλλου με πλάστη. Σήμερα τις βρίσκουμε έτοιμες σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους των πόλεων. 

Είναι πολύ δελεαστικά αυτά τα τραγανά χρυσαφένια ρολάκια, με ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα, γεμάτα από μικρές φουσκαλίτσες! Το καρύδι και το μέλι κάνει τις δίπλες πολύ γευστικές και ελκυστικές. 



Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω δίπλες, μιας και είχα επιτυχία στο άνοιγμα του φύλλου για πίτα. Έψαχνα για συνταγές στο διαδίκτυο αλλά δίσταζα να τις εμπιστευθώ.

Να ευχαριστήσω  πολύ την παλιά μου φίλη Βούλα Φωτίου που μου εμπιστεύθηκε τη συνταγή της γιαγιάς της Πανώριας από το Δίστομο. Τη δοκίμασα κι ενθουσιάστηκα κι εγώ και ο σύζυγός μου που λατρεύει τις δίπλες!


Η γιαγιά Πανώρια ήταν εξαιρετική στο άνοιγμα του φύλλου. Δεν τις τύλιγε σε ρολάκια αλλά έφτιαχνε φιογκάκια και δεν τα σιρόπιαζε. Αφού τα τηγάνιζε, τα πασπάλιζε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Η φίλη μου λέει ότι ακόμα θυμάται τη νοστιμιά τους!

  

Τα Υλικά

(Για τις δίπλες της γιαγιάς Πανώριας) 

4 αυγά

1 ποτήρι κρασιού ούζο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι

1 κ. γλ. μαγειρική σόδα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για πασπάλισμα 


(Επειδή η δόση μου φάνηκε μεγάλη, μοίρασα στη μέση τα υλικά και τα μέτρησα για περισσότερη ευκολία, προσθέτοντας ελάχιστα) 

2 αυγά

50 ml ελαιόλαδο

50 ml ούζο

50 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Ξύσμα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι

½ κ. γλ. μαγειρική σόδα

1 κ. σ. καστανή ζάχαρη

Ελάχιστο αλάτι

500γραμ. αλεύρι 

150γραμ. αλεύρι επί πλέον ή νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων

(Χρησιμοποίησα το μαλακό αλεύρι ΚΟΥΛΑ που χρησιμοποιώ και για τα φύλλα πίτας)

Αρκετό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το σιρόπι

 

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 ½ φλιτζάνια νερό

1 ξυλαράκι κανέλα

 

Επί πλέον

1 φλιτζάνι μέλι ανθέων

1 φλιτζάνι χονδροκομμένη καρυδόψιχα

Λίγη τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)

 

Οδηγίες

 



Μέσα σ΄ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι.

Σ΄ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το ούζο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο με ένα σύρμα.










Κατόπιν ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών μαζί με το ξύσμα.




 


Ρίχνουμε στο μπολ των υγρών τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώστε να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική, όχι τόσο σκληρή, όσο για το φύλλο πίτας.  Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν μας περισσεύσει, το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων. Σημειωτέον ότι κάθε αλεύρι έχει τη δική του συμπεριφορά.







Τυλίγουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι μεμβράνης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.





 




Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά του δέκα λεπτά μέσα σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να περιμένει.




 



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όχι πολύ ψιλό, με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ή με τη μηχανή των ζυμαρικών.







Εάν χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή, κάθε φορά που θα περνάμε τη ζύμη από αυτή, πρέπει να την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ.






Κόβουμε το φύλλο που ανοίξαμε με τον πλάστη με μαχαίρι ή ροδέλα σε λωρίδες και μετά σε κομμάτια ορθογώνια 10x20 εκ. Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα. Επειδή ξηραίνονται γρήγορα, τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.

(Εάν εσείς έχετε βοήθεια, μπορείτε να ανοίξετε πρώτα όλα τα φύλλα και μετά ένα- ένα να τα κόβετε και να τα τηγανίζετε. Εγώ έκοψα όλα τα φύλλα σε κομμάτια και αυτό με διευκόλυνε στο τηγάνισμα).


 

Βάζουμε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Όταν είναι αρκετά ζεστό, ρίχνουμε μία λωρίδα μέσα στο ζεστό ελαιόλαδο, την πατάμε με ένα πιρούνι να βυθιστεί στο ελαιόλαδο και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών τη γυρίζουμε σε ρολό. Κρατάμε βυθισμένο το ρολό για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Προσέχουμε πολύ στο τηγάνισμα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του ελαιόλαδου ώστε να μην είναι πολύ υψηλή και μας καούν οι δίπλες.

(Στην αρχή ζέστανα το ελαιόλαδο στην ένδειξη 7, μετά κατέβασα στο 6 και προς το τέλος στο 5).




Βγάζουμε τις τηγανισμένες δίπλες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Εάν έχουμε βοήθεια, βυθίζουμε τις ζεστές δίπλες λίγες- λίγες μέσα στο κρύο σιρόπι για ένα λεπτό. Μετά τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα. Με ένα κουταλάκι ή το ειδικό ρολάκι του μελιού τις ραντίζουμε με μέλι και τις πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και κανέλα.


Καλή επιτυχία! Και του χρόνου με υγεία! 

Καλά Χριστούγεννα!


2 σχόλια:

  1. Θα προσπαθησω και εγω για πρωτη φορα.Μου φαινονται ευκολα.Καλες γιορτες σας ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λίτσα και χρόνια πολλά!
      Δεν είναι δύσκολες, αν γνωρίζεις πώς να ανοίγεις φύλλο για πίτα.
      Ίσως λίγο στην αρχή δυσκολευτείς στο τηγάνισμα για να τις κάνεις ρολό. Με λίγη υπομονή θα τα καταφέρεις! Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή