Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Κέικ με Κακάο και Γιαούρτι - Greek Yogurt and Cacao Cake

Το κλασικό κέικ βανίλια-κακάο έχει πάρα πολλές παραλλαγές. Μία από αυτές είναι με ελαιόλαδο και γιαούρτι, σαν αυτό που σας προτείνω. Ένα  πανεύκολο, αφράτο, γρήγορο και πολύ νόστιμο κέικ που μπορεί να ετοιμαστεί ακόμα και χωρίς μίξερ!



Το κακάο το αγαπώ πολύ. Εξάλλου είναι ένα καταπληκτικό προϊόν, διότι περιέχει φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.



Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell, η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, 2-3 φορές πιο ισχυρή από το πράσινο τσάι και 3-5 φορές πιο ισχυρή από το μαύρο τσάι!



Τα Υλικά

3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
120γραμ. κρυσταλλική, καστανή ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
200γραμ. γιαούρτι
300γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γλ. baking powder
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
3 κ. σ. άγλυκο κακάο
2 κ. σ. ζάχαρη άχνη
5 κ. σ. κρύο γάλα

Λίγη ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ: την αλείφουμε παντού με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τη γυρίζουμε ανάποδα και τη  χτυπάμε με την παλάμη μας, για α πέσει το επί πλέον αλεύρι.








Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder.










Σ'  ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα, μέχρι να γίνουν κρέμα.














Τότε προσθέτουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κατόπιν ρίχνουμε το γιαούρτι κουταλιά-κουταλιά και τη βανίλια και χτυπάμε ακόμα λίγο.










Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μπολ των υγρών τμηματικά το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα 
υλικά.










Μέσα σε ένα μεγάλο φλιτζάνι ανακατεύουμε καλά το γάλα, το κακάο και τη ζάχαρη άχνη.












Ρίχνουμε τα του μείγματος του κέικ μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Στο υπόλοιπο ⅓ του κέικ ρίχνουμε το μείγμα του κακάου και ανακατεύουμε καλά. 








Παίρνουμε κουταλιές από αυτό το μείγμα και τις προσθέτουμε στο κέικ. Βυθίζουμε στο κέικ ένα ξυλάκι για σουβλάκι και το σύρουμε αρκετές φορές κατά μήκος της φόρμας. Ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού και να απομακρυνθεί από τα τοιχώματα της φόρμας. (Εάν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 C).





Όταν ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση για να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Όταν κρυώσει το κόβουμε και το απολαμβάνουμε!



Καλή επιτυχία!



Το Κακαόδενδρο

Το Κακαόδεντρο είναι ένα αειθαλές δένδρο του τροπικό δάσους, ιθαγενές των ανατολικών Ισημερινών περιοχών των Άνδεων.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma που προκύπτει από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων " θεός +βρώση",  δηλαδή σημαίνει το "φαγητό των θεών"!

Είναι λίγο παράξενο φυτό, διότι τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Οι καρποί του είναι μεγάλοι, ωοειδείς και οι ώριμοι έχουν μήκος 35 περίπου εκ. και διάμετρο περίπου 12 εκ.



Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα, καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα. Από αυτά τα σπέρματα θα βγει το αγαπημένο μας κακάο και θα γίνει η σοκολάτα!




Το πιο μεγάλο μέρος της αγοράς κακάου προέρχεται από το κακαόδεντρο του τύπου φοραστέρο (forastero Το φοραστέρο κατάγεται από τον Αμαζόνιο και είναι το συνηθισμένο κακάο για την μαζική αγορά επειδή είναι το πιο ανθεκτικό και αποδοτικό. Έχει πικρή και ενίοτε ξινή γεύση.

 Ένας άλλος τύπος κακαόδεντρου είναι το κριόγιο (criollo).
Το υβρίδιο του κριόγιο με το φοραστέρο έχει την εμπορική ονομασία trinitario. Το κριόγιο σήμερα δεν είναι γνήσιο και μοιάζει με τρινατάριο. Το γνήσιο κριόγιο υπάρχει ακόμα αλλά η παραγωγή του δεν φτάνει σε υπολογίσιμες ποσότητες. Όλοι οι τύποι κακάου είναι πιθανόν υβρίδια των φοραστέρο και κριόγιο.

Αλλά κάθε ποιότητα έχει και την τιμή της. Τα συνηθισμένα κακάο από Αφρική ή Αμερική κοστίζουν για την αγορά της Ευρώπης $500 τον τόνο και το γνήσιο κριόγιο $1500.

(Οι φωτογραφίες από το Διαδίκτυο ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου