Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τρουφάκια Σοκολάτας με Μανταρίνι

Τα Τρουφάκια είναι ένα κλασικό κέρασμα, απόλυτα εορταστικό, που αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως έχουν γέμιση γκανάς, που είναι αρωματισμένη με φλοίδες, μανταρινιού, τότε περνούν σε άλλη γευστική διάσταση!
Το κακάο συμβαδίζει απόλυτα γευστικά με την κουβερτούρα. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη επικάλυψη, όπως Ινδοκάρυδο, χρωματιστή τρούφα ή αλεσμένοι ξηροί καρποί. Η επιλογή δική σας!






Τα Υλικά
(Για 30 τρουφάκια)

300γραμ. κουβερτούρα με 70% κακάο
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 σφηνάκι  Cointreau ή ρούμι
4 κ. σ. αλεσμένη φλοίδα μανταρινιών
5 κ. σ. αλεσμένη φρυγανιά ή μπισκότα πτι μπερ
1 κ. σ. μέλι πορτοκαλιάς

Έξτρα
1 ζευγάρι γάντια μιας χρήσεως
Ένα κομμάτι λαδόκολλας
30 χαρτάκια για μικρά τρουφάκια

Επικάλυψη
200γραμ. κακάο

Οδηγίες


 


Αλέθουμε τη φλοίδα 4-5 αψέκαστων μανταρινιών και κρατάμε 4 κ. σ.
Αλέθουμε στο μλέντερ τη φρυγανιά ή τα μπισκότα.








Τεμαχίζουμε τα 300γραμ. κουβερτούρας σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα, περιμένουμε 2-3 λεπτά να ζεσταθεί και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία πλαστική κουτάλα.
Η κουβερτούρα πρέπει να λιώσει, διαφορετικά βάζουμε το μείγμα πάνω σε μπεν μαρί.




Τέλος, προσθέτουμε το Cointreau, τη φρυγανιά, τη φλοίδα μανταρινιών και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για αρκετή ώρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί.





 
Φοράμε τα γάντια μιας χρήσεως.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε κομμάτια από το σοκολατένιο μείγμα και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.











Τα αφήνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα να στεγνώσουν καλά, εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα ή στο ψυγείο για 30 λεπτά.








Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα σε ένα δίσκο ή ταψάκι. Ρίχνουμε τα τρουφάκια μέσα στο κακάο και κουνάμε δεξιά-αριστερά το δίσκο, ώστε το κακάο να τα καλύψει παντού.




Μαζεύουμε τα τρουφάκια, τινάζοντάς τα από το κακάο και ένα-ένα τα τοποθετούμε μέσα στα χαρτάκια.





Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων στο ψυγείο.
Πριν τα σερβίρουμε,  τα βγάζουμε εκτός ψυγείου για 10 λεπτά.

Καλή επιτυχία!


Γκανάς - Ganache

Είναι η πιο βασική σοκολατένια κρέμα. Μπορούμε να γεμίσουμε μια τάρτα, να πλάσουμε τρουφάκια, να φτιάξουμε μους, γλάσο ή σος.

Τα βασικά υλικά της είναι δύο: κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος. Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές. Άλλοι προσθέτουν και λίγο γάλα οπότε γίνεται πιο αραιή και δεν πήζει πολύ. Άλλοι χρησιμοποιούν γάλα ή κρέμα καρύδας ή σόγιας, ενώ υπάρχει και εκδοχή μόνο με νερό!
(Πληροφορίες από εδώ). 

1 σχόλιο: