Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κέικ με Μπαχαρικά, Πορτοκάλι και Σταγόνες Σοκολάτας - Cake with Spices and Chocolate Drops

Ένα νηστίσιμο κέικ με αταγόνες σοκολάτας και αρώματα της Ανατολής!
Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα στον Κόσμο και είχαν ανοιχθεί εμπορικοί δρόμοι για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. 
Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά σαν σπουδαία φάρμακα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα θεωρούσαν ακριβά σαν δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Στα μπαχαρικά περιλαμβάνονται αποξηραμένα φύλλα, σπόροι, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί με αρωματικές ή καυστικές ουσίες. Έχουν έντονο άρωμα και γεύση γι’ αυτό και τα προσθέτουμε στα φαγητά ή τα γλυκά. 

Πολλά από αυτά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Τελευταία έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας που διερεύνησε έξι μπαχαρικά (κύμινο, κόλιανδρο, τζίντζερ, δεντρολίβανο και tumeric) διαπίστωσε ότι τα τρία τελευταία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών!







 


Τα Υλικά 




200 ml ελαιόλαδο ή μισό αραβοσιτέλαιο και μισό ελαιόλαδο
150γραμ. καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι ανθέων
250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι τζίτζερ σκόνη ή 1 κουτ. χυμός από τριμμένη φρέσκια
¼ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
50 ml κονιάκ
370 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
150 γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας



Ο δ η γ ί ε ς








Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά. 
Χτυπάμε τα υλικά με το χέρι ή με ένα σύρμα, έως ότου αναμειχθούν και λιώσει καλά η ζάχαρη.

















Ανακατεύουμε τη σόδα στο μπράντυ και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.















Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι μαζί με το baking powder, ανακατεύουμε και προσέχουμε, ώστε να έχουμε ένα μείγμα όχι πολύ ρευστό.














Τελευταία προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
















Βάζουμε το κέικ σε ταψί ή φόρμα λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε το μυρωδάτο κέικ στους at 160º C
στον αέρα για μια ώρα, αν το θέλουμε μαλακό ή επίπλεον άλλα 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.










Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το τοποθετούμε σε πιατέλα.









Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα και το διακοσμούμε με καρύδια ή σταγόνες σοκολάτας.





Καλή επιτυχία!

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!
    Φαίνεται νοστιμότατο το κέικ και είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο αυτή και όχι μόνον!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοσχομύρισε το σπιτι Κα Γρηγοριαδου μου... Ειναι εξαιρετικό! Και η σοκολάτα του παει τόσο πολυ! xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή