Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κέικ με Φιστίκια Αιγίνης και Σοκολάτα - Cake with Pistachios and Dark Chocolate

Καλή σας μέρα και χαρούμενη Κυριακή!
Σιγά-σιγά εμφανίζονται στην αγορά τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα, με τα έντονα χρώματα και αρώματα. Αρχίζει η εποχή των φρουτογλυκών ψυγείου και των παγωτών, που τόσο αγαπάμε. Πάντα αποζητάμε και απολαμβάνουμε τη δροσιά και την ποικιλία των γεύσεών τους.

Όμως δεν ξεχνάμε εντελώς και τα εξαιρετικά νόστιμα και υγιεινά κέικ που αποτελούν ένα εξαιρετικό πρωινό, σαν κι αυτό το χορταστικό και όχι ιδιαίτερα γλυκό κέικ που σας προτείνω. Περιέχει ελαιόλαδο, ελάχιστα αυγά, αρκετό φιστίκι Αιγίνης και σοκολατένια επικάλυψη! Σε αυτού του είδους τα κέικ έχω ιδιαίτερη αδυναμία.
Το απόγευμα, για να κάνουμε τη διαφορά, θα το σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό φιστίκι! Θα είναι απόλαυση! Δοκιμάστε το!  








Τα Υλικά

250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
140γραμ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα
200ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
100 ml γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
80 ml λικέρ μαστίχα
2 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
150γραμ. ελαφρά ψημένα φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα

Για την επικάλυψη
150γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
50γραμ. χονδροτριμμένα φιστίκια Αιγίνης


Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.





Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

















Τότε προσθέτουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, και κατόπιν το λικέρ, τη σόδα, διαλυμένη μέσα στο γάλα, και το ξύσμα.





 


Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Εν συνεχεία προσθέτουμε τα τριμμένα φιστίκια και μετά το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.











Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα σε μια λαδωμένη και ελαφρά αλευρωμένη φόρμα.













Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για μία περίπου ώρα.
















Όταν ψηθεί, το αφήνουμε για δέκα λεπτά να σταθεί μέσα στη φόρμα και μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.







Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με τη μία κουταλιά ελαιόλαδου.
Καλύπτουμε με τη λιωμένη σοκολάτα την επιφάνεια του κέικ και πασπαλίζουμε με χονδροτριμμένα φιστίκια.




Καλή επιτυχία! 

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    πολύ ωραίο Ελένη κι εγώ φτιάχνω κάποιο με φιστίκια, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός για αυτά τα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φιστίκια δίνουν μια άλλη νοστιμιά στα κέικ και, αν δεν χρησιμοποιήσεις σκούρα ζάχαρη, δίνουν και χρώμα.
      Εγώ όμως χρησιμοποιώ πάντα καστανή.
      Καλό απόγευμα, Ξανθή!

      Διαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι η Κυριακή μας θα μπορούσε να αρχίσει καλύτερα!
    Ένα σοκολατένιο κομμάτι κέικ με άρωμα μαστίχας,θα δώσει το απαιτούμενο χρώμα χαράς και ξεγνοιασιάς,αλλά κυρίως την γευστική σπόλαυση που επιζητούμε περισσότερο ,τη μέρα αυτή της ξεκούρασης και της ανοιξιάτικης πλέον ατμόσφαιρας
    Τα φυστικια ,καθοριστική γευστική συνοδεία ,ενώ η πρόταση της συνοδείας του παγωτού,θα τοποθετήσει το κέικ σε υψηλά γαστριμαργικά σκαλοπάτια!
    Καλή Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Φωτεινή μου, να φτιάχνουν τις μέρες μας αυτά τα μικρά πράγματα!
      Μας περίσσευσε κέικ και τη Δευτέρα και ήταν υπέροχο! Χωρίς υπερβολή, από τα νοστιμότερα που έχω φτιάξει!
      Καλό σου απόγευμα, καλή μου φίλη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Νομιζω οτι το φιστίκι έχει απογειώσει αυτο το κέικ σοκολατας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως το φιστίκι ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα αλλά και το πορτοκάλι!
      Είναι πειρασμός!

      Διαγραφή
  4. μμμμμ εχεις δικαιο ελενη,ειναι το τελειο πρωινο,οχι οτι θα με χαλουσε και για απογευματινο!!!!
    Απο εμφανιση σκιζει και ειμαι σιγουρη οτι και στη γευση ειναι καταπληκτικο!
    καλη εβδομαδα και φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ!
      Το αρχίσαμε για πρωινό αλλά το απόγευμα το κέρασα με καφέ.Άρεσε πολύ!
      Καλό απόγευμα, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ καλός συνδυασμός υλικών Ελένη μου, νομίζω πως το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι συναρπαστικό, ειδικά για τους σοκολατομανείς που έχω εγώ στο σπίτι μου :-))
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο συνδυασμός υλικών έκανε το κέικ να εξαφανιστεί, Πηνελόπη μου!
      Κανένας δεν έφαγε μόνο ένα κομμάτι!

      Καλή συνέχεια και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχα αρώματα και ωραία υλικά!
    Μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείς και λικέρ μαστίχας, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω συνδυάσει ποτέ με σοκολάτα :)
    Πολύ κομψό κέικ και πάρα πολύ πλούσιο σε γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή