Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Νηστίσιμη Τάρτα με Χαλβά και Πικρή Σοκολάτα – Tart with Tahini Halva and Dark Chocolate Nibs

Μια νοστιμότατη τάρτα με πολύ τραγανή, αρωματική και μπισκοτένια βάση και πολύ σοκολατένια γέμιση! Ένας πειρασματισμός μου πολύ επιτυχής γευστικά, που εκτιμήθηκε πάρα πολύ! 
Δοκιμάστε τη, θα σας καταπλήξει!





Τα Υλικά

Για τη Βάση
100 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
80 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100γραμ. ζάχαρη ή και λιγότερη
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ
⅓ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
250γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

Για τη Γέμιση
250γραμ. χαλβάς από ταχίνι με σοκολάτα ή άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές ταχίνι
3 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα εσπεριδοειδών (η συνταγή εδώ)
3 κουταλιές γάλα σόγιας
½ φλιτζάνι χονδροκομμένη καρυδόψιχα
100γραμ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα (chocolate nibs)
1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι ή πορτοκάλι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τη βάση.



Αναμειγνύουμε μέσα ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα αυγών για λίγα λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και θα την αφήσουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.



Ετοιμάζουμε τη γέμιση.







Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε το χαλβά με ένα πιρούνι και τον αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.






Ετοιμάζουμε την τάρτα



Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κρατάμε το ⅓ της. Με την υπόλοιπη ζύμη καλύπτουμε τη βάση και τα πλάγια μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26εκ.
(Η ταρτιέρα δεν χρειάζεται λάδωμα).
Γεμίζουμε την τάρτα με τα υλικά της γέμισης και ισιώνουμε με μία σπάτουλα.







Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια και καλύπτουμε την τάρτα, σχηματίζοντας ρόμβους. (Επειδή η ζύμη είναι αρκετά μαλακή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο επί πλέον αλεύρι για να σας διευκολύνει στο πλάσιμο).







Ψήνουμε την τάρτα στους 170º C στον αέρα, μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί εντελώς η γέμισή της.


Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στη φόρμα, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία της.


Κατόπιν τη βάζουμε σε μία πιατέλα, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία! 

3 σχόλια:

  1. Δείχνει πολύ νόστιμη!!! Ζουμερή στο εσωτερικό της και τραγανή απ΄ έξω!!! Και όχι μόνο σε νηστεία!!!
    Καλές γιορτές να έχετε!!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειος συνδυασμός!!!
    Καλό Πάσχα Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά , να είσαι καλά Ελενη μου και του χρόνου με υγεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή