Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Νηστίσιμη Τάρτα με Χαλβά και Πικρή Σοκολάτα – Tart with Tahini Halva and Dark Chocolate Nibs

Μια νοστιμότατη τάρτα με πολύ τραγανή, αρωματική και μπισκοτένια βάση και πολύ σοκολατένια γέμιση! Ένας πειρασματισμός μου πολύ επιτυχής γευστικά, που εκτιμήθηκε πάρα πολύ! 
Δοκιμάστε τη, θα σας καταπλήξει!
(The recipe also in English). 





Τα Υλικά

Για τη Βάση
100 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
80 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100γραμ. ζάχαρη ή και λιγότερη
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ
⅓ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
250γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

Για τη Γέμιση
250γραμ. χαλβάς από ταχίνι με σοκολάτα ή άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές ταχίνι
3 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα εσπεριδοειδών (η συνταγή εδώ)
3 κουταλιές γάλα σόγιας
½ φλιτζάνι χονδροκομμένη καρυδόψιχα
100γραμ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα (chocolate nibs)
1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι ή πορτοκάλι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τη βάση.



Αναμειγνύουμε μέσα ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα αυγών για λίγα λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και θα την αφήσουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.



Ετοιμάζουμε τη γέμιση.







Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε το χαλβά με ένα πιρούνι και τον αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.






Ετοιμάζουμε την τάρτα



Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κρατάμε το ⅓ της. Με την υπόλοιπη ζύμη καλύπτουμε τη βάση και τα πλάγια μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26εκ.
(Η ταρτιέρα δεν χρειάζεται λάδωμα).
Γεμίζουμε την τάρτα με τα υλικά της γέμισης και ισιώνουμε με μία σπάτουλα.







Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια και καλύπτουμε την τάρτα, σχηματίζοντας ρόμβους. (Επειδή η ζύμη είναι αρκετά μαλακή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο επί πλέον αλεύρι για να σας διευκολύνει στο πλάσιμο).







Ψήνουμε την τάρτα στους 170º C στον αέρα, μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί εντελώς η γέμισή της.


Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στη φόρμα, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία της.


Κατόπιν τη βάζουμε σε μία πιατέλα, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία! 

THE RECIPE IN ENGLISH


Ingredients

For the Base

100 ml extra virgin olive oil
80 ml fresh orange juice
100 grams sugar or less
1 teaspoon orange zest
½ teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 small glass cognac or arrack
⅓ of teaspoon grated cloves
250 grams all purpose flour, sieved

For the Filling

250grams tahini halva with chocolate or vanilla
2 tablespoons tahini
3 tablespoons homemade citrus jam
3 tablespoons of soy milk
½ cup chopped walnut
100 grams chopped chocolate nibs
1 table spoon lemon or orange liqueur

Instructions

Prepare the dough for the base

Mix in a bowl all the liquid ingredients and sugar. Beat well for a few minutes. Then add the remaining ingredients and mix with a spatula, until have a soft dough.
Wrap dough with plastic and refrigerate for half an hour.

Prepare the filling
In another bowl, crush the halva with a fork and mix it with the rest of the stuffing ingredients.

Prepare the tart
Remove the dough from the refrigerator and keep ⅓ of it aside.
Cover the base and the side of a 26cm tart form with the dough.
(No need to butter the form).
Fill the tart with the filling and straighten with a spatula.
With the remaining dough, using more flour, create cords and cover the tart, forming lozenges.
Bake tart at 170º C in air, until it rises slightly and completely solidifies its filling.
When baked well, remove from oven and leave in the form, until cool.
Then put in a platter, cut and serve.
Good luck!

3 σχόλια:

  1. Δείχνει πολύ νόστιμη!!! Ζουμερή στο εσωτερικό της και τραγανή απ΄ έξω!!! Και όχι μόνο σε νηστεία!!!
    Καλές γιορτές να έχετε!!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειος συνδυασμός!!!
    Καλό Πάσχα Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά , να είσαι καλά Ελενη μου και του χρόνου με υγεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή