Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πατατοσαλάτα πολύχρωμη

Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ποτάσιο και μαγνήσιο και γι’ αυτό είναι καλύτερο να τις βράζουμε ολόκληρες και όχι κομμένες, διότι θα χάσουν τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν. Μια πατατοσαλάτα, πάντα νόστιμη και λαχταριστή, συνοδεύει πιάτα χωρίς άμυλο, γιατί συμπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά τους. Καλό είναι όμως να τη συνοδεύουμε με πρωτεΐνες ζωικής προελεύσεως, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με τη φέτα ή μια απλή ομελέτα. Η πολύχρωμη πατατοσαλάτα που ακολουθεί είναι συνταγή της καλής συναδέλφου Αλεξάνδρας Μ. που γνωρίζει άριστα τα περί διατροφής λόγω ειδικότητας! Την ευχαριστώ πολύ.
  



Τ α Υ λ ι κ ά

5-6 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένος
Από μισή πιπεριά πράσινη, κόκκινη και πορτοκαλί κομμένες μικρά κυβάκια
4-5 αγγουράκια τουρσί κομμένα κυβάκια
10-12 ντοματάκια κομμένα στη μέση
7-8 ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
Ο χυμός ενός λεμονιού
Λίγη ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές κάπαρη

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με τη φλοίδα. Όταν βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε, καθαρίζουμε τα λαχανικά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τις πιπεριές, κόβουμε στη μέση τις ντομάτες και τις ελιές μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα υγρά υλικά και τη μουστάρδα με ένα σύρμα αυγών ή στο μπλέντερ, ώστε να αναμειχθούν, και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα. Την πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο στο ψυγείο. Τη διακοσμούμε, όπως μας αρέσει, και τη σερβίρουμε.

8 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά...όντως πολύχρωμη η πατατοσαλάτα και ιδανική μετά από τόση κρεοφαγία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα δεν λείπει από την σαλάτα σου Ελενάκι, πλούσια και νόστιμη!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pansofix, αληθώς ανέστη, χρόνια πολλά και σ' εσένα. Η σαλάτα αυτή καλύπτει πολλές αισθήσεις και είναι πολύ χορταστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι μου, όπως έχεις μάλλον καταλάβει, λατρεύω τις σαλάτες και τις θεωρώ πλήρες γεύμα! Με την πρώτη ευκαιρία τις εμφανίζω στο τραπέζι. Καλή σου μέρα, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Πολύχρωμη και πεντανόστιμη η πατατοσαλάτα σου Ελένη. 'Εχω και μια αδυναμία στις πατατοσαλάτες, θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αληθώς ανέστη, Σοφία μου. Είναι όντως νόστιμη και προπάντων πανεύκολη. Περιμένω εντυπώσεις. Αν σου αρέσουν, πρόσθεσε και λίγα φιλέτα αντζούγιας, όπως κάνουν οι Ιταλοί. Άλλη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά...Χριστός ανέστη...υπέροχη σαλατούλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Eva Z,αντεύχομαι "αληθώς ανέστη" και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή