Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μια επίσκεψη στο Μόναχο της Βαυαρίας

Το Μόναχο (γερμ. München) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σε πληθυσμό και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας.
Το όνομά του λέγεται ότι προήλθε από τον Οίκο των Μοναχών, το μοναστήρι των Βενεδικτίνων της Τέγκερνζεε. Ιδρυτής του είναι Ερρίκος ο Λέων, δούκας της Βαυαρίας (1157) που παραχώρησε στους μοναχούς το δικαίωμα λειτουργίας αγοράς.

Το κέντρο της πόλης, η πλατεία Marienplatz.


Τα αξιοθέατά της είναι η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας (Frauenkirche), το γοτθικού ρυθμού Παλαιό Δημαρχείο (Altes Rathaus), το ιδιαίτερα επιβλητικό Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus), η στήλη με το χρυσό άγαλμα της Παναγίας (Marienschule), η Peterskirche, η παλαιότερη εκκλησία του Μονάχου (12ου αιώνα) και ένα περίκομψο ρολόι με 32 φιγούρες που κατά διαστήματα αρχίζουν να κινούνται κυκλικά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.


Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Ίζαρ, ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Δούναβη. Κατά μήκος του ποταμού Ίζαρ, εκτεταμένες πράσινες εκτάσεις πλαισιώνονται από τις μεγάλες λεωφόρους.

Η Königsplatz είναι μια πλατεία με ένα συγκρότημα τριών κλασσικών κτηρίων που αντιπροσωπεύουν τους τρεις ρυθμούς της αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (Δωρικός, Ιωνικός, Κορινθιακός). Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε κατ’ εντολήν του Λουδοβίκου Α΄, πατέρα του Όθωνα, για να στεγάσουν τις ιδιωτικές συλλογές έργων αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης.

Στην πλατεία κυματίζει πάντα η Ελληνική σημαία μαζί με τη Βαυαρική και τη Γερμανική.



Η είσαδος από το περίφημο Deutsches Museum, το Γερμανικό Μουσείο Επιστήμης. Κάτω μία από τις αίθουσές του τα εκθέματα της οποίας με εντυπωσίασαν.

 
 

Ακριβώς απέναντι από την Theatinerkirche είναι τα Βασιλικά Ανάκτορα (Residenz), τον τόπο διαμονής των βασιλέων της Βαυαρίας, που λειτουργούν πλέον ως μουσείο. Κλασικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, είναι από τα πιο επιβλητικά ανάκτορα του κόσμου.


Το Μόναχο είχε μεγάλη φήμη ως πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών και ονομαζόταν "Αθήνα της Βαυαρίας". Σε αυτή την πινακοθήκη σώζονται πολλά έργα Βαυαρών ζωγράφων που συνόδευσαν τον Όθωνα και απεικόνισαν την Ελλάδα της εποχής εκείνης.

2 σχόλια:

  1. υπεροχη ξεναγηση !!! θα την χρειαστω τωρα που ειμαι κατα εδω!!!!

    Ευχαριστω πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα! Και βέβαια, αν είσαι κοντά, να κάνεις μια επίσκεψη στο Μόναχο.
    Αξίζει και θα έχεις πολλά να δεις,
    Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή