Οι πίτες, νηστίσιμες ή μη, είναι ένα πλήρες και νοστιμότατο γεύμα αλλά και ένα υπέροχο σνακ. Όσοι τις αγαπούν, δεν τις στερούνται, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεγάλης νηστείας.
Αυτή την εποχή στην
Αταλάντη οι νοικοκυρές έφτιαχναν νηστίσιμες χορτόπιτες με άγρια μυρωδάτα χόρτα.
Μοσχοβολούσαν όση ώρα ψήνονταν.
Τα διάφορα άγρια χόρτα, ιδανικά
για τσιγαριστά ή πίτα , τα "πιταστά", ο μάραθος και το πιπέρι νοστίμευαν
αυτές τις πίτες και αναδείκνυαν τα μοναδικά τους αρώματα.
Τα άγρια μανιτάρια δεν τα
χρησιμοποιούσαν στις πίτες. Εξάλλου δεν ήσαν ποτέ αρκετά, ώστε να αποτελέσουν
γέμιση για μία πίτα!
Σήμερα τα μανιτάρια
καλλιεργούνται και αφθονούν στην αγορά.
Τα Υλικά
4 χωριάτικα φύλλα,
σπιτικά ή του εμπορίου
70 ml ελαιόλαδο
Γέμιση
½ κιλό διάφορα μανιτάρια ,
κομμένα σε λωρίδες ή φέτες
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια,
κομμένα σε φετάκια
1 πράσο, το λευκό μέρος, κομμένο
ροδέλες
2 μέτριες πατάτες ,
τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
5-6 λιαστές τομάτες,
ψιλοκομμένες
3 κ. σ. ψιλοκομμένος
μαϊντανός
1 κ. γλ. ρίγανη
2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό ή
καλαμποκάλευρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
Οδηγίες
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε
το μαϊντανό, τη ρίγανη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί δύο φύλλα λαδωμένα, έτσι ώστε να εξέχουν αντικριστά.
Προσθέτουμε μισό φύλλο λαδωμένο και σουρωμένο.
Πάνω από αυτό απλώνουμε τη γέμιση και την ισομοιράζουμε.
Λαδώνουμε την επιφάνειά
της.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο
φούρνο στους 170 º C στον αέρα, μέχρι
να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου