Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020

Κέικ με Πολέντα και Αμύγδαλα - Polenta and Almond Cake

 Η Πολέντα παραδοσιακά συνδέεται με την Ιταλία. Είναι ένας πηχτός χυλός που γίνεται από μαγειρευμένο, χονδροαλεσμένο καλαμποκάλευρο και έχει μια ήπια γεύση καλαμποκιού.

 Όταν κρυώσει και σταθεροποιηθεί, κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται, όπως είναι, ή ψήνεται ή  τηγανίζεται. Αποτελεί μια καλή βάση για να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό πιάτο σε ψάρια ή διάφορα κρέατα.

 

Πολέντα ονομάζεται και το χονδροαλεσμένο καλαμποκάλευρο που χρησιμοποίησα σ΄αυτό το νόστιμο κέικ με το υπέροχο χρώμα και τη διαφορετική υφή από αυτή που έχουν τα κέικ με αλεύρι. Σ΄αυτό βέβαια συνέτεινε και η αμυγδαλόψιχα που το ενίσχυσε και γευστικά.


Το ελαιόλαδο και το γάλα έδωσαν στο κέικ την απαραίτητη υγρασία, ώστε να μην χρειάζεται αρκετή ποσότητα σιροπιού για να διατηρηθεί μαλακό.



Τα Υλικά

(Για ένα ταψάκι 26εκ.)

 

150γραμ. αλεύρι

100γραμ. πολέντα

3 κ. γλ. baking powder γεμάτα

3 αυγά

100γραμ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη

100γραμ.ασπρισμένα και τριμμένα αμύγδαλα

100ml γάλα πλήρες

100ml ελαιόλαδο

3 κ. σ. χυμός λεμονιού και το ξύσμα από ένα λεμόνι

 

Διακόσμηση

2 κ. σ. αμύγδαλα φιλέ

½ φλιτζάνι σιρόπι από γλυκό κουταλιού

 

Σιρόπι

Ο χυμός από δύο λεμόνια

140γραμ. ζάχαρη άχνη

 

Επί πλέον

Λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι για τη φόρμα

 

Οδηγίες

 

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι ή φόρμα διαμέτρου 23cm.




Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και το ξύσμα λεμονιού.






Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν κρέμα. Μετά ρίχνουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα.




Ελαττώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το γάλα και τα στερεά υλικά, μέχρι να τελειώσουν.










Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C στον αέρα στη μεσαία σχάρα.








Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και ,ζεστό , μέσα στη φόρμα το περιχύνουμε με το σιρόπι από γλυκό κουταλιού και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.





Αν μας αρέσει το σιρόπι λεμονιού ζεσταίνουμε το χυμό με τη ζάχαρη και, μόλις αυτή διαλυθεί, το ρίχνουμε πάνω από το κέικ.




Καλή επιτυχία!

 

Λίγα λόγια ακόμα 

Η πολέντα έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Είναι πηγή ινών και πρωτεϊνών που αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και διατηρούν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Δεν περιέχει γλουτένη και είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη. Καλό είναι να ελέγχονται τα συστατικά στις συσκευασίες, μήπως περιέχονται και άλλα πρόσθετα.
  • Είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων που διασπώνται αργά.  Αυτή η αργή διάσπασή τους μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, καροτενοειδή και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λίγες θερμίδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου