Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Σπιτικοί Κύβοι Λαχανικών – Homemade Vegetable Stock Cubes


Όταν είχαν εμφανιστεί στην αγορά οι κύβοι λαχανικών ή κρεατικών είχαν αποκτήσει φανατικές φίλες που τους χρησιμοποιούσαν για να δώσουν γεύση στα φαγητά τους, γρήγορα και εύκολα.
Ακόμα και τώρα διαφημίζονται στην τηλεόραση κι από ανθρώπους που θα έπρεπε να μας πληροφορούν πως αυτοί οι κύβοι δεν είναι αθώοι, αν και εξαιρετικά νόστιμοι λόγω των χημικών, τα οποία περιέχουν!



Εμείς όμως μπορούμε να φτιάξουμε τους δικούς μας σπιτικούς κύβους, αρχίζοντας με τα λαχανικά, που δεν θα έχουν πολύ δυνατή γεύση αλλά θα είναι αγνοί, χωρίς χημικά πρόσθετα!
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε ως συστατικά θα είναι της εποχής και του γούστου μας. Θα τα ενισχύσουμε με μυρωδικά και μπαχαρικά που μας αρέσουν ιδιαίτερα και ταιριάζουν με το είδος των φαγητών, στα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τους κύβους.




Τα Υλικά
(Για 30 κύβους)

2 καρότα
2 ξηρά κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
½ σελινόριζα
1 μέτρια πατάτα
1 πράσο (το άσπρο μέρος)
1 πιπεριά Φλωρίνης, χωρίς τη φλοίδα
2 κλωναράκια σέλινο
½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
1 κ. σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κ. γλ. σκόνη κουρκουμά
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Οδηγίες



Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα πέντε πρώτα λαχανικά. Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και μετά σε κυβάκια. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες.
Ζεματίζουμε την πιπεριά, την αποφλοιώνουμε και την ψιλοκόβουμε.











Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά και το τζίντζερ.
Σοτάρουμε τα λαχανικά ανακατεύοντας για μερικά λεπτά.











Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τη δάφνη, τον κουρκουμά, αλάτι και τόσο νερό, όσο να σκεπάζονται τα λαχανικά.
Βράζουμε τα λαχανικά πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά). Δοκιμάζουμε το αλάτι.








Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και με τη βοήθεια του μπλέντερ τα πολτοποιούμε.
Εάν υπάρχουν αρκετά υγρά, βάζουμε πάλι να βράσουν, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα  από την εστία και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.









Κατόπιν γεμίζουμε προσεκτικά δύο θήκες για παγάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες.









Την επόμενη, βγάζουμε τους κύβους, τους τοποθετούμε μέσα σε μπολ σε σειρές, χωρισμένες με λαδόκολλα, και τους φυλάσσουμε στην κατάψυξη.




Διατηρούνται περισσότερο από τρεις μήνες και είναι έτοιμοι για τις σούπες ή το ριζότο μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου