Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Πικάντικα Μπιφτέκια με Πατάτες στο Φούρνο – Spicy Beef Burgers with Potatoes in the Oven

Πριν καιρό είχα την τύχη να κερδίσω δύο φακελάκια με μείγματα Μπαχαρικών Γουμένισσας σ΄ένα giveaway της φίλης Marion που διαχειρίζεται το εξαιρετικό blog CookingandArt!
Την ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσε να δοκιμάσω αυτά τα δύο εξαιρετικά μείγματα! Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω τα μπαχαρικά!

Το ένα μείγμα (Για σούπες και λαδερά) το δοκίμασα σε μανιταρόσουπα και πρόσφατα σε φασολάκια λαδερά. Συνδυάστηκε γευστικά με επιτυχία και με τα δύο!
Το άλλο μείγμα (Για αρνί και κατσίκι) δεν ακολούθησα την ετικέτα και το δοκίμασα σε μπιφτέκια. Δεν ήταν ιδιαίτερα καφτερό - εμείς πάντως δεν θα είχαμε πρόβλημα, εάν ήταν!- και τους έδωσε άρωμα και εξαιρετική γεύση! Το χρησιμοποίησα ακόμα και στις πατάτες που αναβαθμίστηκαν και έγιναν νοστιμότατες!
Εάν αγαπάτε κι εσείς τα ήπια μείγματα μπαχαρικών, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε και τα δύο!








Τα Υλικά

Για τα Μπιφτέκια

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο,
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ. σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
½ κ. γ. μπούκοβο
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1 μεγάλη φέτα μπαγιάτικο, χωριάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 κ. σ. κρασί ροζέ
Αλάτι




Για τις Πατάτες

700γραμ. πατάτες για φούρνο, καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα, κατά μήκος
100 ml ελαιόλαδο
1 κ. σ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
½ κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
5-6 σκελίδες σκόρδο με την εσωτερική τους φλοίδα
Ξύσμα από ½ αψέκαστο λεμόνι
Αλάτι

Οδηγίες



Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε καλά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, για ν΄ αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών.







Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες στη γάστρα (ή σ΄ένα ευρύχωρο, βαθύ ταψί).  Ανάμεσα στις πατάτες τοποθετούμε τις σκελίδες του σκόρδου.




Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180º C στις αντιστάσεις.





Πλάθουμε με το μείγμα του κιμά 6 μπιφτέκια μετρίου μεγέθους.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, την ξεσκεπάζουμε και βάζουμε προσεκτικά τα μπιφτέκια επάνω στις πατάτες.







Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς να τη σκεπάσουμε και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά στους 180º C. Όταν ροδίσουν τα μπιφτέκια, τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει κι αυτή η πλευρά.





Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα 
εποχής.



Καλή όρεξη!


Λίγα λόγια ακόμα

  • Δοκίμασα και έψησα τα μπιφτέκια σκεπασμένα απ΄αρχής μαζί με τις πατάτες. Μετά τα ξεσκέπασα και τα έψησα μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά. Κατόπιν τα γύρισα από την άλλη. Έγιναν εξαιρετικά!
  • Μαζί με τα μπιφτέκια έψησα κι ένα κομμάτι ψαρονέφρι, σκεπασμένο με λίγη βρεγμένη λαδόκολλα. Έμεινε μαλακό και ψήθηκε τέλεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου