Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Μελιτζάνες Ιμάμ με Ταλαγάνι – Eggplants Ιmam Bayıldı with Talagani Cheese

Σ΄αυτό το παραδοσιακό, καλοκαιρινό πιάτο δύο είναι οι πρωταγωνιστές: η τσακώνικη μελιτζάνα με την τρυφερή σάρκα, την γλυκόπικρη γεύση και το καλής ποιότητας ελαιόλαδο!  Συνεπικουρούν γευστικά η γλυκύτητα του κρεμμυδιού και η ιδιαίτερα ήρεμη γεύση του Μεσσηνιακού τυριού.

Πάντως στη νοστιμιά αυτού του πιάτου καταλύτης είναι το αρκετό ελαιόλαδο που έκανε τον Ιμάμη της ιστορίας να φάει πολύ και να μπαϊλντίσει (=σχεδόν λιποθυμήσει, İmam bayıldı ) είτε να στενοχωρηθεί πολύ που μέσα σε δώδεκα μέρες εξαιτίας του αγαπημένου του φαγητού τέλειωσε όλο το λάδι που είχε πάρει ως προίκα η γυναίκα του!

Το Ιμάμ λοιπόν είναι ένα λαδερό πιάτο με τα όλα του!
Δοκιμάστε το κι εσείς σ΄αυτή την εκδοχή, όσο ακόμα υπάρχουν υπαίθριες μελιτζάνες με λαμπερή μωβ φλοίδα και τρυφερή σάρκα! 
Η δοκιμή δική σας!






  
Τα Υλικά

8-10 μελιτζάνες Τσακώνικες
4 μεσαία ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες λεπτά φετάκια
15 τοματάκια κομμένα στη μέση
250γραμ. χυμός τομάτας
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
300γραμ.(3 φέτες) τυρί Ταλαγάνι, κομμένο σε μπαστουνάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες.
Κόβουμε τα κοτσάνια, αφαιρούμε μία λωρίδα από τη φλοίδα τους ή χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Εάν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.
Τις αλατίζουμε και, μετά μία ώρα, τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.




Ρίχνουμε 50ml ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και, αφού ζεσταθεί, βάζουμε και τις μελιτζάνες.
Μετά 3-4 λεπτά τις γυρίζουμε προσεκτικά με λαβίδα κι από την άλλη πλευρά. Αφού μαραθεί και αυτή η πλευρά, τις βγάζουμε μέσα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.






Συνεχίζουμε, τηγανίζοντας όλες τις μελιτζάνες, προσθέτοντας κάθε φορά λίγο ελαιόλαδο. 
Εναλλακτικά, ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν.

Στρώνουμε τις μελιτζάνες μέσα στο ταψί.





Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέσα στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Όταν γυαλίσουν, τα απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
Σκορπίζουμε πάνω από τις μελιτζάνες το τυρί, τα τοματάκια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.







Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι, προθέτουμε τον τοματοχυμό, το κύμινο, αλατοπίπερο, τον πελτέ, αραιωμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σχεδόν να πήξει.
Απλώνουμε παντού πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα τομάτας.


Ψήνουμε το φαγητό στον αέρα στους 160º C για περίπου μισή ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.


Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αλλά και κρύο.



Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου