Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ρεβίθια φούρνου με κύμινο και κόλιανδρο

Ένα πεντανόστιμο φαγάκι, όπως εξάλλου όλα τα φαγητά φούρνου, που θυμίζει νησιώτικη ρεβιθάδα και έχει κι ένα ανατολίτικο άρωμα, ένα άγγιγμα Ανατολής που του δίνει υπέροχο άρωμα και γλυκιά γεύση. Θεωρείται νηστίσιμο αλλά μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λουκάνικο ή παστό ψάρι ή με μια απλή σαλάτα. Απλά επιλέγουμε και απολαμβάνουμε!
 

Τ α Υ λ ι κ ά
1/2 κιλό ρεβίθια
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα λεπτά φετάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο ή και περισσότερο
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα ψιλοκομμένα, χωρίς το χυμό τους
5-6 λιαστές ντομάτες
½ ματσάκι κόλιανδρο χονδροκομμένο
Μερικά φύλλα κάρυ ή δάφνης
Αλάτι και πιπέρι


Ο δ η γ ί ε ς


Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε αρκετό κρύο νερό, μαζί με λίγο αλάτι, για 10 -12 ώρες. Κατόπιν τα ξεπλένουμε πολλές φορές, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα βράζουμε με λίγο αλάτι και το κάρυ, μέχρις ότου μαλακώσουν. (Όταν αρχίσουν να αφρίζουν, αφαιρούμε τον αφρό). Τα σουρώνουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν.


Στη συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, λίγο αλάτι, τα ντοματάκια, το κόλιανδρο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2 λεπτά. Βάζουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε ελαφρά. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200º C για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μία ωραία κρούστα. Προσοχή: δεν ανακατεύουμε το φαγητό, μόνο φροντίζουμε να μην ξεραθεί και μείνει χωρίς σάλτσα, προσθέτοντας λίγο-λίγο ζεστό νερό.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα. Καλή όρεξη!


TIPS
  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο το νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τα ρεβίθια, αν δεν μας βαραίνει πολύ το φαγητό.

10 σχόλια:

  1. Πρέπει να γίνεται πολύ αρωματικό το φαγάκι σου Ελένη μου, το κύμινο θα τους πηγαίνει πολύ!
    Βάλε μεγάλη μερίδα για να σου πω την γνώμη μου;-)
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελενάκι, έλα, σε περιμένει μεγάααααλο πιάτο! Πραγματικά το κύμινο ταιριάζει πολύ, όπως και το δενδρολίβανο αλλά πρέπει να είναι άσπρα, χωρίς ντομάτα. Έλα που εμείς αγαπάμε τη ντοματούλα!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη είχα φτιάξει μια φορά τα ρεβίθια στο φούρνο με πιπεριές Φλωρίνης και λουκάνικο σκέτη απογείωση!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου, πολύ ωραία πρόταση, το φαντάζομαι το αποτέλεσμα. Εδώ όμως τα λουκάνικα είναι χάλια, δεν επιτρέπεται το χοιρινό, βλέπεις.Οι πιπεριές είναι εύκολο να βρεθούν και τις χρησιμοποιώ πολύ στις σαλάτες. Στα ρεβίθια δεν τις έχω βάλει. Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να είναι φανταστικό σε όψη, γεύση και αρώματα!! Θα δοκιμαστεί εντός της εβδομάδας!! Πολύ λιμπιστερό και στις φωτογραφίες!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοφία, όταν δοκιμάσεις τα ρεβίθια πολύ θα ήθελα να μου πεις πώς σου φάνηκαν. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το κύμινο πιστεύω ότι δένει πάρα πολύ ωραίο με το νοστιμο φαγάκι σου !!

    καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου μαρία. Πράγματι το κύμινο ταιριάζει με τα ρεβύθια αλλά και με το κόλιανδρο. Κάποια φορά δοκίμασέ τα. καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είναι υπέροχο με το κύμινο το φαγάκι σου... λαχταριστό και όμορφο φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχετε ποτέ φτιάξει στραγάλια απο βρασμένα ρεβύθια; Δοκίμασα μια συνταγή του διαδικτύου με λάδι αλάτι πάπρικα αλλά βγήκαν μαλακά με πέτσα αντι τραγανά.. Μήπως γνωρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή