Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μια εκδρομή στη Βοιωτία

Η Χαιρώνεια είναι μια αρχαία πόλη με ιστορία. Σήμερα σώζονται ερείπια της ακρόπολης πάνω στο ύψωμα Πέτραχο, ένα μικρό θέατρο λαξευμένο στο βράχο και πολλά άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Επισκεφθείτε το Μουσείο της για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της.

Το Λιοντάρι της Χαιρώνειας, είναι ένα επιτύμβιο μνημείο τιμής στους πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες που νικήθηκαν από τον Φίλιππο και τους Μακεδόνες το 338 π.Χ. σε μια πολύνεκρη μάχη.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την πόλη και την Ιστορία της στον ιστότοπο του Υπουργείου
 Πολιτισμού στη διεύθυνση:  http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3430
Η Λιβαδειά ή Λεβάδεια ή Λειβαδιά είναι η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας.

Η τοποθεσία που ονομάζεται «Κρύα» με τα πολλά πλατάνια. Το ποτάμι που σχηματίζεται από τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης ονομάζεται Έρκυνα, από την ομώνυμη νύμφη που ήταν φίλη της Περσεφόνης. Στα νερά του ποταμού έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου.


Ο παλιός νερόμυλος που σήμερα λειτουργεί ως καφενείο




Το πανάρχαιο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο είχαν επισκεφθεί και συμβουλευθεί πολλοί ισχυροί της αρχαιότητας, όπως ο Κροίσος και ο Μαρδόνιος.


Τα τείχη του Βυζαντινού κάστρου της

Στις παραμονές της Επανάστασης, η Γκιαούρ Λιβαδειά, όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι για τον πολυάριθμο ελληνικό πληθυσμό της, είχε 10.000 Έλληνες κατοίκους, που επιδίδονταν στη γεωργία, το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Το 1820 η πόλη ήταν το κέντρο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία είχαν μυηθεί οι πρόκριτοί της. Ο Αθανάσιος Διάκος είχε αναλάβει την αρχηγία των όπλων της Λιβαδειάς, σε συνεργασία με τον σύντροφό του Βασίλη Μπούσγο και με τους προκρίτους Ιωάννη Λογοθέτη, Ιωάννη Φίλωνα και Λάμπρο Νάκο.

Μάθετε περισσότερα για την Ιστορία της πόλης από την επίσημη ιστοσελίδα της:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου