Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Νεράντζι Γλυκό του Κουταλιού – Bitter Orange Spoon Sweet (Preserve)


Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες των εσπεριδοειδών. Έχουν ωριμάσει κι αποκτήσει λαμπερό χρώμα και μεθυστικό άρωμα. 
Είναι η κατάλληλη εποχή για προλάβουμε να τα αξιοποιήσουμε ετοιμάζοντας εξαιρετικά γλυκά κουταλιά, με ολόκληρα τα φρούτα ή τις φλοίδες τους, ή πολύ αρωματικές, ξεχωριστές μαρμελάδες.


Το νεράντζι είναι κατάλληλο για τέτοιες παρασκευές. Τα αρωματικά ρολάκια του με το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα μέσα στο παχύ σιρόπι τους, γέμιζαν πολλά βάζα, θυμάμαι, στο σπίτι μας. 

Ένας θείος μου που είχε περιβόλι λίγο έξω από την πόλη. Κάθε χρόνο μας προμήθευε νεράντζια για να φτιάξουμε γλυκό, για κέρασμα και για δική μας απόλαυση! Το θεωρούσαμε το πιο παραδοσιακό γλυκό κουταλιού που δεν έπρεπε να λείπει από το σπίτι μας.


Από την παραδοσιακή διαδικασία της παρασκευής του διδάχτηκα κι εγώ και την ακολουθώ κατά γράμμα. Μόνο που δεν πετάω πλέον ούτε τη σάρκα των νεραντζιών ούτε το ξύσμα. 
Η σάρκα γίνεται μαρμελάδα μαζί με άλλα εσπεριδοειδή και το ξύσμα αρωματική ζάχαρη για τα κέικ. Τίποτα δεν πάει χαμένο!






Τα Υλικά

40 ρολά φλοίδας νεραντζιού (10 νεράντζια)
1250γραμ. κρυσταλλική λευκή ή καστανή ζάχαρη
500 ml νερό
Ο χυμός μισού ζουμερού λεμονιού

Οδηγίες

Διαλέγουμε δέκα περίπου χονδρόφλοιδα νεράντζια, με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, χωρίς χτυπήματα και με σφιχτή σάρκα.
Τα πλένουμε πολύ καλά και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Τρίβουμε τη φλοίδα τους ελαφρά με ψιλό τρίφτη. Φροντίζουμε να τρίψουμε μόνο επιφανειακά, για να μην χάσουμε το υπέροχο άρωμα του νεραντζιού.


Με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι αφαιρούμε ένα μικρό κύκλο γύρω από το κοτσάνι και κατόπιν κάνουμε τέσσερες κάθετες τομές σε απόσταση η μία από την άλλη.
Αφαιρούμε με προσοχή τα κομμάτια της φλοίδας, για να μη σπάσουν.
Στο τέλος θα έχουμε 40 φλοίδες.
Εάν τα νεράντζια που διαλέξαμε είναι μεγάλα, χωρίζουμε τη φλοίδα σε πέντε κομμάτια.





Περνάμε σε μία βελόνα διπλή κλωστή, κάνουμε κάθε κομμάτι φλοίδας ρολό, το τρυπάμε με τη βελόνα και δημιουργούμε μία αρμαθιά.
Δένουμε τις άκρες της κλωστής πάνω σε ένα κομμάτι οδοντογλυφίδας.
Μπορούμε επίσης δύο-δύο τα κομμάτια να τα περάσουμε σε μία οδοντογλυφίδα.




Βυθίζουμε τις φλοίδες μέσα σ΄ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για δώδεκα ώρες. Αλλάζουμε το νερό κάθε τέσσερες ώρες.
Την επομένη ημέρα γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και το ζεσταίνουμε. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τις φλοίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά.




Κατόπιν τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με φρέσκο νερό και επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία.
Αφού ζεματήσουμε για δεύτερη φορά τις φλοίδες, τις βγάζουμε από το ζεστό νερό και τις βάζουμε μέσα σε μπολ με κρύο νερό.
Όταν κρυώσουν, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Εάν θέλουμε μπορούμε να τις αφήσουμε πάνω σε πετσέτα, για να στεγνώσουν. (Εγώ μόνο τις στράγγισα.)






Βράζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση το νερό και το ένα κιλό ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, περιμένουμε πέντε λεπτά και μετά ρίχνουμε μέσα τις φλοίδες και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου δεκαπέντε λεπτά.









Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε στην άκρη για είκοσι τέσσερες ώρες. Όταν κρυώσει, κόβουμε την κλωστή και ελευθερώνουμε τα ρολάκια ή αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.










Την επομένη ημέρα ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και την απομακρύνουμε από τη φωτιά.





Μοιράζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα σκεπάζουμε με το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα. Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για φύλαξη ή για κέρασμα. Δεν χρειάζονται ψυγείο.





Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου