Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σαλιγκάρια Κοκκινιστά – Snails with Tomato Sauce

Τα σαλιγκάρια είναι περιζήτητα για τη νοστιμιά τους και σε όλο τον κόσμο θεωρούνται ένας εκλεκτός πρωτεϊνούχος και νηστίσιμος μεζές. Δυστυχώς συλλέγονται ακόμα και τα πολύ μικρά, ώστε σε πολλές χώρες τα βρώσιμα είδη τους απειλούνται με εξαφάνιση!
Η διατροφική τους αξία είχε εκτιμηθεί από την αρχαιότητα.
Σε πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους γύρω από τη Μεσόγειο έχουν βρεθεί κελύφη σαλιγκαριών στις ανασκαφές κι αυτό σημαίνει ότι τα σαλιγκάρια τρώγονταν από τα προϊστορικά χρόνια. Το κέλυφός τους τρυπημένο γινόταν παιδικό παιχνίδι.
Φανατικοί λάτρεις τους ήταν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τα θεωρούσαν εκλεκτή τροφή!


  

Τα Υλικά
(Για 3-4 άτομα)

1 κιλό σαλιγκάρια, μικρά
2 ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο
3 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
2 κλαδάκια ρίγανη
⅔ φλιτζανιού λευκό, ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμός τομάτας
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια
Τα σκεπάζουμε μέσα σε μία λεκάνη ή βαθιά κατσαρόλα και τα ταΐζουμε με αρκετό αλεύρι ή πίτουρο για τουλάχιστον δύο ημέρες.
Εάν τη δεύτερη ημέρα δούμε ότι το αλεύρι δεν είναι καθαρό, το αλλάζουμε και ταΐζουμε πάλι τα σαλιγκάρια, μέχρι να καθαρίσουν.





Όταν πρόκειται να τα μαγειρεύσουμε, τα πλένουμε πολλές φορές, μέσα σ΄ένα τρυπητό, κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα μεταξύ τους. Πετάμε όσα δεν κινούνται, όταν βραχούν.













Βάζουμε αρκετό νερό να βράσει μέσα σε μία κατσαρόλα και τα ζεματάμε για πέντε λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πάλι καλά. (Αν θέλουμε, κόβουμε προσεκτικά μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι το πίσω μέρος τους, για να βγαίνει το φαγητό τους ευκολότερα).







Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τη ρίγανη και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε.












Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμισθεί το οινόπνευμα, 















προσθέτουμε τον πελτέ, το χυμό τομάτας και ζεστό νερό τόσο, όσο σχεδόν να τα σκεπάζει.









Τα βράζουμε στη χύτρα ή στην κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτά, μέχρι να βράσουν, προσέχοντας πάντα τη σάλτσα.
Όταν σχεδόν έχουν βράσει, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πήξει η σάλτσα τους.


Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και τα συνοδεύουμε με φρέσκο, ζυμωτό ψωμί, για να απολαύσουμε τη νοστιμότατη σάλτσα τους!



Καλή όρεξη!

7 σχόλια:

  1. Έχω εδώ μια ψυχή που λατρεύει τα σαλιγκάρια Ελένη μου άσχετα αν εγω του τα μαγειρεύω αργά και που. Καλο μήνα να έχεις με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Η περιοχή μου τα τιμά. Πολύ ευχαρίστως την επόμενη φορά να στείλω πιατάκι!

      Διαγραφή
  2. Μπραβο που "τολμας"στην Ελλαδα να γραφεις συνταγες για σαλιγκαρια που μονο ελαχιστοι τρωνε πια και γινονται εξαγωγη "χρυσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Βασιλική!
      Τα παραδοσιακά φαγητά με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Καλό είναι να τα γνωρίσουν όλοι και να πειστούν για τη νοστιμιά τους.
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  3. Ανυπομονω να φτιαξω τη συνταγή και θα σας ξαναενοχλησω ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα!
      Πολύ ευχαρίστως να μου ξαναγράψεις, δεν θα ενοχλήσεις!

      Διαγραφή
  4. Poli wraia sintagi omws ti ekana lathos kai spasan ta kavoukia mesa sta saligharia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή