Το Μαντί είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ασιατικής Ανατολής, πολύ αγαπητό στους λαούς που κατοικούν κοντά στον Καύκασο.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πιάτο της Αρμένικης και της Κοζάκικης κουζίνας.Υιοθετήθηκε και από την Τουρκική κουζίνα, διατηρώντας το όνομα της καταγωγής του: Tatar Burek!
Το Μαντί αποτελείται από μικρά γεμιστά ζυμαρικά, σαν τα γνωστά μας ραβιόλι. Μικρά κομμάτια ζύμης γεμίζονται κυρίως με αρνίσιο κιμά, κλείνουν αριστοτεχνικά και μαγειρεύονται στον ατμό ή βράζονται μέσα σε ζωμό κρέατος.Σερβίρονται ζεστά με σάλτα τομάτας ή γιαουρτιού.
Στην Ελλάδα έφεραν το Μαντί οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου.
Τα γεμιστά αυτά ζυμαρικά κλείνονται με διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως της περιοχής
παρασκευής τους. Αλλού η ζύμη κόβεται σε τετράγωνα, γεμίζεται και σχηματίζει μικρά πουγκιά ή βαρκούλες, όπως
προτείνει η Αρμένικη κουζίνα και αλλού γίνονται σχεδόν μισοφέγγαρα.
Ακολούθησα και την πρότασή τους όσον αφορά και το μαγείρεμά τους. Έτσι τα
άχνισα, δεν τα έκανα σούπα ούτε τα έψησα στο φούρνο!
Τα Υλικά
(Για περίπου 40 κομμάτια)
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 κ. σ. νερό
½ κ. γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
300γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
3-4 κ. σ. νερό
2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ. γλ. τριμμένοι σπόροι κύμινου
½ κ. γλ. καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Επί πλέον
Φρέσκο βούτυρο
Σπιτική σάλτσα τομάτας ή γιαούρτι
Μία λιωμένη σκελίδα σκόρδο
Λίγο καυτερό πιπέρι
Οδηγίες
Η Ζύμη
Η Γέμιση
Τα Μαντί
Πάνω στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας κόβουμε τη ζύμη σε δύο ή τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο με κάθε κομμάτι ζύμης, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.Με ένα ποτήρι του νερού ή μία κουπ κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά κομμάτια, διαμέτρου 10εκ. περίπου. Τα βάζουμε στην άκρη πασπαλισμένα με λίγο αλεύρι και σκεπασμένα με μία πετσέτα.Ανοίγουμε όλα τα φύλλα και τα κόβουμε σε ροδέλες.Όταν τελειώσουμε με τη ζύμη, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα μαντί.
Το Μαγείρεμα
Όταν αρχίσει ο βρασμός, τοποθετούμε πάνω από την κατσαρόλα τα μαντί μέσα σε ένα συρμάτινο καλαθάκι ή ένα σουρωτήρι, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Το Σερβίρισμα
Όταν είναι έτοιμα, τα ζεματίζουμε με λιωμένο βούτυρο και τα σερβίρουμε αμέσως με σάλτσα γιαουρτιού, στην οποία έχουμε προσθέσει ελάχιστο λιωμένο σκόρδο και καυτερό πιπέρι. Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Εάν τα σερβίρουμε με σάλτσα τομάτας, όπως έκανα εγώ, δεν χρειάζεται να τα
βουτυρώσουμε.
Εναλλακτικά βράζουμε ζωμό κρέατος μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα Μαντί και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.Θα έχουμε μία νοστιμότατη σούπα με dumplings!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου