Οι οβριές ή οβρυές ή αβρωνιές ή αβρουνιές, όπως ονομάζονται σε διάφορα μέρη
της Ελλάδος, είναι ένα ιδιαίτερο χόρτο που ομοιάζει με μικρό κισσό που αναρριχάται
ακόμη και πάνω σε δέντρα.
Τα βλαστάρια του θυμίζουν τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά,
ανοιχτοπράσινα και πολύ πικρά. Η πικράδα αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά τους.
Λένε ότι καλό είναι να μην τρώγονται ωμές, καθώς το φυτό θεωρείται ελαφρώς τοξικό.
Οι οβριές εμφανίζονται στην Ελληνική φύση από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη
Μαΐου σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη, μπλεγμένες πάνω σε θάμνους και με τις
τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν.
Συλλέγονται με το χέρι και τρώγεται το τρυφερό μέρος των βλασταριών σαλάτα,
μαγειρευμένα με σάλτσα τομάτας ή ομελέτα.
Με όποιο τρόπο κι αν μαγειρευτούν, πρέπει να κρατήσουν την πικράδα τους για
να αποτελέσουν μια εξαιρετική γευστική απόλαυση!