Η Fattoush (or Fattoosh, Αραβικά فتوش ) είναι μια πολύ δημοφιλής Αραβική σαλάτα, ειδικά στο Λίβανο και τη Συρία. Ας είναι καλά η Αναστασία που με έμαθε να την φτιάχνω. Κι εγώ με τη σειρά μου τη μοιράζομαι μαζί σας. Είναι χορταστική και νόστιμη και μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά αλλά και κατά την περίοδο της νηστείας. Το σημαντικό με αυτή τη σαλάτα είναι ότι μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις λαχανικά και να την προσαρμόσεις στη δική σου προτίμηση. Το ψωμί πίτα είναι απαραίτητο, διότι χωρίς αυτό χαλάει η αυθεντική συνταγή.
Σελίδες - Pages
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Ας γνωρίσουμε το Sumac
Ελάτε μαζί μου να κάνουμε ένα ακόμα ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών. Ζώντας σε χώρες της Ανατολής είχα την τύχη να κάνω πολύ ευχάριστα και ενδιαφέροντα «ταξίδια» γεύσεων και αρωμάτων και γνώρισα μπαχαρικά που γοητεύουν και δεν υπάρχουν ή δεν τα συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Σε παλιότερη ανάρτηση σας είχα γνωρίσει το Ζάαταρ και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα γεμιστό ψωμί. Σήμερα θα σας γνωρίσω το Sumac (σούμακ, σουμάκι), ένα όμορφο μωβ μπαχαρικό με ευχάριστη, φρουτώδη και πικάντικη γεύση. Το έχω αναφέρει ήδη στη συνταγή για τα αραβικά κρεατοπιτάκια/Samboosak. Το Sumac, λοιπόν, είναι ο καρπός ενός θάμνου που ονομάζεται Rhus coriaria που φυτρώνει σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Πιλάφι με φιδέ και ξηρούς καρπούς
Είναι ένα πρωτότυπο και εύκολο πιλάφι που συνδυάζει τα ζυμαρικά με το ρύζι και τους ξηρούς καρπούς. Πριν χρόνια μου είχε δώσει τη συνταγή η Μαίρη Λ. που είχε μεγαλώσει στην Αίγυπτο, όταν συναντηθήκαμε σε άλλη Αραβική χώρα. Επιστρέφοντας για λίγο στην Ελλάδα τη μοιράστηκα με τις φίλες μου και στα τετράδια των συνταγών τους πήρε το όνομά μου! Για την οικογένειά μου είναι το αγαπημένο πιλάφι, νόστιμο, εμφανίσιμο, ιδανικό για επίσημο και Κυριακάτικο τραπέζι με ανατολίτικη εμφάνιση. Το σερβίρω σε μεγάλη πιατέλα και στη μέση –ακολουθώντας την Αραβική παράδοση που μου άρεσε - τοποθετώ το μαγειρευμένο κρέας ή το κοτόπουλο. Είναι πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα σας αρέσει. Δοκιμάστε το.
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Ελληνικές φακές σούπα
Όταν πρόκειται να λείψω από την Ελλάδα αρκετό καιρό φροντίζω να πάρω μαζί μου αρκετά Ελληνικά βιολογικά όσπρια που είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιό μας. Πολλές φορές βρίσκω πάνω στις συσκευασίες τους διάφορες κλασικές ή τοπικές συνταγές με αρκετό ενδιαφέρον ή πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία. Όμως κατά βάση εμμένω και όσα έμαθα από το σπίτι μου και νεωτερίζω ελάχιστα, όταν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή.
Δείτε πώς μαγειρεύω τις Ελληνικές φακές και έμαθα και τη φίλη μου την Amal να τις μαγειρεύει έτσι. Τη δική της συνταγή (από τη Συρία) θα σας τη δώσω σύντομα.
Δείτε πώς μαγειρεύω τις Ελληνικές φακές και έμαθα και τη φίλη μου την Amal να τις μαγειρεύει έτσι. Τη δική της συνταγή (από τη Συρία) θα σας τη δώσω σύντομα.
Ταραμοκεφτέδες με πατάτα
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Το σουσάμι και τα προϊόντα του
Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα μεγάλης διατροφικής αξίας, διότι περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.
Το σουσάμι είναι ένα προϊόν που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τη θεραπευτική του χρήση από τα αρχαία κιόλας χρόνια.
Από την Αρχαία Ελλάδα ως την Κίνα, εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούσαν ως βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης και για παραγωγή φαρμάκων.
Το σουσάμι είναι ένα προϊόν που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τη θεραπευτική του χρήση από τα αρχαία κιόλας χρόνια.
Από την Αρχαία Ελλάδα ως την Κίνα, εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούσαν ως βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης και για παραγωγή φαρμάκων.
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Φασόλια γίγαντες φούρνου με αρωματικά χόρτα
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Κέικ με Aμύγδαλα, Nνηστίσιμο
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Λαγάνα
Γίνεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα; Πού να τη βρεις, όταν ζεις εκτός Ελλάδας, όπως εγώ! Έτσι φέτος πήρα την (μεγάλη!!!) απόφαση να φτιάξω μόνη μου το παραδοσιακό αυτό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Σκέφτηκα ότι ψωμάκι είναι κι αυτή, γι’ αυτό ας ακολουθήσω τη βασική διαδικασία παρασκευής ψωμιού κι ό,τι γίνει. Ενθουσιάστηκα πολύ , όταν είδα τις δυο λαγάνες που έφτιαξα να βγαίνουν ζεστές και λαχταριστές από το φούρνο μου! Πέτυχα με την πρώτη! Η συνταγή που ακολούθησα είναι απλή και έχει επιτυχία. Δοκιμάστε τη κι εσείς και θα καμαρώσετε για το αποτέλεσμα.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Απλή Γαριδομακαρονάδα
Καθαρά Δευτέρα
Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η νηστεία των 40 ημερών-για την ακρίβεια είναι 48-πριν την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή η Δευτέρα ονομάστηκε «Καθαρά» διότι είναι η αρχή του πνευματικού και σωματικού καθαρμού των Χριστιανών.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμά και άλλα νηστίσιμα, όπως θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μαγειρεύουν νόστιμη φασολάδα και την προσφέρουν στους επισκέπτες.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμά και άλλα νηστίσιμα, όπως θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μαγειρεύουν νόστιμη φασολάδα και την προσφέρουν στους επισκέπτες.
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011
Ψητό κοτόπουλο μαρινάτο
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Κέικ με Mέλι
Η καλή μέρα αρχίζει να φαίνεται από το πρωί! Να, λοιπόν, ένα κέικ που αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ένα υγιεινό και μυρωδάτο πρωινό, για καλημέρα, λίγο βέβαια old fashioned(!), δηλαδή χωρίς βούτυρο και κρέμες. Είναι όμως πολύ νόστιμο και συνοδεύει άριστα τον καφέ μας, το τσάι ή το φρέσκο χυμό αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με τυρί κρέμα και μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι ή μήλο. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)