Σελίδες - Pages
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014
Σπιτικό Ρακόμελο – Homemade Rakomelo
Όταν σου χαρίζουν σπιτική ρακή και έχεις και αρωματικότατο μέλι δεν είναι
καθόλου δύσκολο να φτιάξεις ρακόμελο!
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με τη διαδικασία
της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή
(τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το
γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε
άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και
καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, σαν ζεστό ρόφημα.
Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα, κάτι
σαν αντιβηχικό σιρόπι!
(Πηγή: Wikipedia)
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
Μπάρες ή Σοκολατάκια με Αμύγδαλα και Φουντούκια – Chocolate Bars or Treats with Almonds and Hazelnuts
Πανεύκολα, πλούσια σε σοκολάτα, πολύ τραγανά και χορταστικά με αγαπημένους
ξηρούς καρπούς και με μια ελαφριά γεύση φυστικοβούτυρου. Ένα λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο
κέρασμα που όλοι θα τιμήσουν και θα μπουν σε πειρασμό να πάρουν και δεύτερο
κομμάτι!
Κι εσείς μην το αρνηθείτε αλλά να καμαρώσετε που όλοι εκτιμούν την επιλογή
και τον κόπο σας! Δοκιμάστε τα!
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014
Κουραμπιέδες με Ελαιόλαδο - Kourabiethes with Olive Oil
Υπέροχοι, πολύ τραγανοί κουραμπιέδες, ολίγον μεθυσμένοι, με ελαιόλαδο και γεμάτοι
αμύγδαλο ή καρύδι! Υγιεινοί και ιδανικοί για όσους αποφεύγουν το βούτυρο.
Δεν είναι τόσο μπισκοτένιοι, ώστε να θρυμματίζονται αμέσως, όπως οι
κλασικοί με το βούτυρο αλλά διαλύονται μέσα στο στόμα και μας εκπλήσσουν με τη
γεύση και τα αρώματά τους.
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014
Μια Υπέροχη Φασολάδα! – A Delicious White Beans Soup!
Ελληνικότατο, αγαπημένο και πολύ υγιεινό χειμωνιάτικο πιάτο!
Συνδυάζει αρμονικά φυτικές πρωτεΐνες, εξαιρετικής ποιότητας, και πολλά
φρέσκα χορταρικά που τις δίνουν εξαιρετική γεύση.
Εμείς αποφασίζουμε πόσο πικάντικη θα την κάνουμε, αν θα την αφήσουμε λευκή
ή θα προσθέσουμε ντομάτα.
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Χριστουγεννιάτικο Στεφάνι Ορεκτικών
Ένα γιορτινό, Χριστουγεννιάτικο, ορεκτικό και νοστιμότατο στεφάνι που θα
στολίσει το τραπέζι σας και θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας! Είναι ιδανικό κέρασμα για το βράδυ τςν παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα υλικά που σας προτείνω είναι ενδεικτικά και σύμφωνα με τις δικές μας
προτιμήσεις. Εσείς μπορείτε ελεύθερα να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να
χρησιμοποιήσετε διάφορα κρεατικά.
Για το στήσιμο του στεφανιού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία αλλά έμπνευση
και φαντασία. Καλή επιτυχία!
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
Τρουφάκια με Ινδοκάρυδο, Αμύγδαλα και Λευκή Σοκολάτα - Truffles with Coconut, Αlmonds and White Cohocolate
Τα Χριστούγεννα θέλουν και τα “χιονισμένα” τους τρουφάκια!
Υπέροχα είναι και τα σοκολατένια αλλά ας φτιάξουμε και μερικά πανεύκολα,
πολύ αρωματικά, με πλούσια γεύση, εκλεκτό κέρασμα για την οικογένεια αλλά και τους
φίλους μας.
Θα τα σερβίρουμε μαζί με τα σοκολατένια μας και θα τα συνοδεύσουμε με τα σπιτικά
μας λικέρ. Δοκιμάστε τα!
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014
Σπιτικό Λικέρ Καφέ, Kahlua – Homemade Kahlua Liqueur
Ένα αγαπημένο λικέρ για να συντροφεύσει ένα αφράτο γλυκό ψυγείο με αρκετή
σοκολάτα, μετά ένα εορταστικό γεύμα ή να αντικαταστήσει το κλασικό καφεδάκι!
Τα συνήθη υλικά του είναι ο καφές, η ζάχαρη, η βανίλια και το τζιν ή βότκα,
δηλαδή ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό. Ετοιμάζεται εύκολα, διατηρείται στο ψυγείο
και είναι έτοιμο μετά από μερικές εβδομάδες.
Εγώ δεν ακολούθησα πιστά την κλασική συνταγή και δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη
αλλά τις παλιές λατρεμένες καραμέλες γάλακτος με σήμα την αγελαδίτσα. Πιστεύω
ότι οι περισσότεροι τις έχετε απολαύσει.
Ας τις απολαύσουμε τώρα μέσα σ΄ένα εξίσου αγαπημένο λικέρ! Θα σας ενθουσιάσει!
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Τάρτα με Γλυκοπατάτες και Ανθότυρο - Sweet Potatoes Tart
Μια αγαπημένη μου τάρτα, όχι πολύ γλυκιά, από τις χειρόγραφες συνταγές μου, που συνήθιζα να
τη φτιάχνω πολύ τακτικά στην Τζέντα. Εκεί οι γλυκοπατάτες είναι πολύ
δημοφιλείς, άφθονες στις αγορές και η τιμή τους πολύ προσιτή.
Τα υλικά της τάρτας αποτελούν έναν ιδιαίτερο συνδυασμό, που δεν συνηθίζεται πολύ στην Ελλάδα, δένουν όμως
εξαιρετικά γευστικά και δίνουν μια ανάλαφρη κρέμα γέμισης, με έντονο χρώμα και
άρωμα, που κρατά την απαλή υφή της, ακόμα και μετά το ψήσιμο! Η σφολιάτα,
ροδοψημένη και τραγανή, γίνεται ένα νοστιμότατο κέλυφος που κρατά την τάρτα ευπαρουσίαστη και δελεαστική! Δοκιμάστε τη!
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Ψαρονέφρι με Μουστάρδα και Γλυκό Κρασί Σάμου – Tenderloin with Mustard and Sweet Samos Wine
Μια άλλη πρόταση για ψαρονέφρι στην κατσαρόλα, όχι ψητό, όπως συνηθίζουμε.
Γίνεται ένα υπέροχο Κυριακάτικο ή εορταστικό πιάτο που θα το αγαπήσουν όλοι. Το
συνοδεύουμε με ό τι μας αρέσει!
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014
Πολίτικος Χαλβάς - Halva with Semolina, Milk and Butter
Είναι υπέροχος ο Πολίτικος Χαλβάς, με διαφορετική γεύση από τον κλασικό
σιμιγδαλένιο και πολλά αρώματα!
Μοσχοβολάει όλο το σπίτι, όσο τον ετοιμάζουμε, φρέσκο βούτυρο και γάλα και
απλώνεται παντού το γλυκό άρωμα της βανίλιας!
Όταν τελειώσει και προσθέσουμε και την κανέλα τα αρώματα γίνονται
μεθυστικά!
Ένα γλυκό πολύ γευστικό και νόστιμο, ιδανικό για απογεύματα με τσάι ή καφέ στο σπίτι, οικογενειακά ή με παρέα. Δοκιμάστε τον!
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Μια Νοστιμότατη Χειμωνιάτικη Σούπα με Μοσχάρι – A Delicious Winter Beef Soup
Μια πραγματικά νοστιμότατη σούπα, ιδανική για τα χειμωνιάτικα μεσημέρια ή
βράδια που θα την αγαπήσετε. Πλούσια και χορταστική, λόγω των πολλών υλικών της,
αρωματική και δυναμωτική, με συνδυασμό κρέατος και χορταρικών. Ο Μεσογειακός
τραχανάς, που μου τον έμαθε η καλή φίλη Πηνελόπη από το Άρωμα Βανίλιας, προσθέτει
γεύση, δένει τα υλικά της σούπας και της χαρίζει μια υπέροχη υφή!
Φροντίστε να σας περισσεύσει και λίγη ποσότητα, για να ευχαριστήσετε όσους
θα σας ζητήσουν και δεύτερο πιάτο! Αυτό είναι σίγουρο!
Δοκιμάστε τη!
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014
Λαχανόρυζο - Cabbage with Rice
Ένα απλό αλλά νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό που μπορεί μικροί να μην το
καλοτρώγαμε αλλά, μεγαλώνοντας, εκτιμήσαμε τα υλικά του και του δώσαμε τη θέση
που του άξιζε στο διαιτολόγιό μας.
Τη βασική παραδοσιακή συνταγή την εμπλουτίσαμε με περισσότερα φρέσκα υλικά,
όπως καρότα, σέλινο, πράσα, μαϊντανό, μανιτάρια, τα οποία ενίσχυσαν τη
διατροφική του αξία και έδωσαν ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Έτσι, το απλό Λαχανόρυζο έγινε ένα νόστιμο και δελεαστικό πιάτο για μικρούς
και μεγάλους.
Δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε κι εσείς.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014
Σοκολατάκια με Δαμάσκηνα – Chocolate Treats with Plums
Δύο συνταγές για πανεύκολα Σοκολατάκια, πολύ νόστιμα και αρωματικά και με υπέροχο συνδυασμό υλικών!
Τα δαμάσκηνα ταιριάζουν εξαιρετικά με τη σοκολάτα. Αν και αρωματισμένα με ρούμι ή κονιάκ δεν καλύπτουν τα αρώματα των
εσπεριδοειδών. Αντίθετα τα απελευθερώνουν και τα αναδεικνύουν με την πρώτη
μπουκιά! Δοκιμάστε τα!
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Μπισκότα με Nutella και Νιφάδες Βρώμης - Cookies with Nutella and Oat Flakes
Υγιεινά, πανεύκολα, χορταστικά, τραγανά μπισκότα, πλούσια σε φυτικές ίνες.
Το Ινδοκάρυδο δένει γευστικά με τη Nutella και το άρωμα των εσπεριδοειδών.
Αν έχετε φυλάξει στην κατάψυξη ξύσμα από περγαμόντο, είναι ευκαιρία να το
χρησιμοποιήσετε. Τα μπισκότα σας θα αποκτήσουν ένα εξαιρετικά λεπτό άρωμα που
θα σας ενθουσιάσει! Διαφορετικά χρησιμοποιείστε πορτοκάλι.
Θα σας πρότεινα να φτιάξετε διπλή δόση, γιατί θα καταναλωθούν αμέσως και
δεν θα φτάσουν ούτε για δοκιμή! Δοκιμάστε τα!
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Παϊδάκια Κοτόπουλου Ψητά με Σάλτσα Λεμονιού και Μουστάρδας – Grilled Chicken Chops with Lemon and Mustard Sauce
Το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο είναι
από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων! Στολίζει λαχταριστό, ροδοψημένο,
τραγανό και αρωματισμένο με κάθε λογής μπαχαρικά ή αρωματικά το οικογενειακό
τραπέζι και καταναλώνεται ζεστό και ζουμερό!
Μπορούμε όμως να ξεφύγουμε
λίγο από το κλασικό και να το κομματιάσουμε σε παϊδάκια, μικρές μπουκίτσες που
θα μαριναριστούν και θα ψηθούν σε λιγότερο χρόνο αλλά θα δώσουν ένα νοστιμότατο
αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το!
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014
Πολύχρωμες Χυλοπίτες στο Φούρνο - Baked Colorful Greek Tagliatelle
Μια οικογενειακή, μεσημεριανή πρόταση με αγαπημένα παραδοσιακά ζυμαρικά,
σε μια πιο πλούσια, χρωματική και γευστική έκδοση!
Ένα πανεύκολο, γρήγορο, χορταστικό και λαχταριστό φαγητό, που μοιάζει λίγο
με σουφλέ. Η γεύση του είναι αρκετά “γεμάτη”, λόγω της ποικιλίας τυριών που περιέχει
και λίγο πικάντικη.
Η κρέμα γάλακτος το διατηρεί ζουμερό, χωρίς όμως να
καλύπτει τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάστε το!
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
Τριφτή Μηλόπιτα - Apple Pie with Crumbles
Τα μήλα τώρα είναι στην εποχή τους, όλο χρώμα και αρώματα! Καιρός, λοιπόν,
για μηλόπιτες, με όποια συνταγή και αν διαθέτετε.
Αυτή που σας προτείνω είναι από ένα παλιό μου τετράδιο, από την εποχή που
στην Τζέντα ανταλλάσσαμε συνταγές, αφού πρώτα τις είχαμε δοκιμάσει και αξιολογήσει!
Πάνω στη σελίδα του τετραδίου σημειώνω ότι είναι της Μαίρης Λ, την οποία
θυμάμαι με πολλή αγάπη!
Έκανα ελάχιστες αλλαγές στην παλιά συνταγή. Όσο την έψηνα, όλο το σπίτι
μοσχομύριζε κανέλα, τζίντζερ και φρέσκο βούτυρο.
Η ζύμη της είναι τραγανή και μπισκοτένια, ενισχύεται γευστικά από
αμυγδαλόψιχα και περικλείει μια πολύ αρωματική γέμιση μήλων. Την προστατεύει αλλά και την αποκαλύπτει με την
πρώτη μπουκιά!
Ένας εξαιρετικός συνδυασμός υλικών που θα τον εκτιμήσουν όλοι!
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
Λαχματζούν - Lahmajoun
Μια ιδιαίτερα νόστιμη, ανατολίτικη πίτα, από πανεύκολη ζύμη, που
συνηθίζεται πολύ στην Αρμενία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νοτιοανατολική
Τουρκία.
Λαχματζούν στα Αραβικά σημαίνει “κρέας με ζύμη” (لحم عجين, laḥm ʿajīn). Και
πράγματι ένα κομμάτι ζύμης ανοίγεται σε λεπτή πίτα, καλύπτεται από πικάντικο αρνίσιο
κιμά - πάντα σε μικρή ποσότητα- και ψήνεται σε δυνατό φούρνο.
Στη Τζέντα τα Λαχματζούν είναι πολύ δημοφιλή και τα βρίσκεις, νόστιμα και
λαχταριστά, μέσα σε όλα τα μεγάλα Super Markets που διαθέτουν και σύγχρονους φούρνους. Η ζύμη ανοίγεται μπροστά σου και
καλύπτεται με ό τι επιθυμείς: κιμά ή τυρί που λιώνει ή zaatar με ελαιόλαδο.
Η ζήτηση από τους ντόπιους είναι πολύ μεγάλη και οι άνθρωποι που εργάζονται
στο φούρνο δεν προλαβαίνουν να ψήνουν και να γεμίζουν μεγάλα κουτιά με
παραγγελίες!
Όμως εδώ δεν τα ονομάζουν Λαχματζούν αλλά Manakish (manāqīsh).
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014
Κρέμα Σοκολάτας - Chocolate Cream
Μια πανεύκολη, νοστιμότατη, σοκολατένια κρέμα με την υφή της mouse, και βέβαια χωρίς αυγά και ζάχαρη!
Δεν παγώνει και δεν σφίγγει στο ψυγείο, γιατί το τυρί κρέμα, εκτός του ότι την
κάνει εκπληκτικά γευστική, τη διατηρεί μαλακή και αφράτη.
Η τραγανή έκπληξη των corn flakes θεωρείται απαραίτητη! Μην τα παραλείψετε!
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Κουνέλι Στιφάδο – Rabbit Stifado
Ένα υπέροχο, παραδοσιακό πιάτο για μερακλήδες που το κάνει ξεχωριστό το
εξαιρετικής ποιότητας κρέας του κουνελιού. Η προετοιμασία του απαιτεί προσοχή, τέχνη
και χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο και την αναμονή, γιατί το τελικό γευστικό
αποτέλεσμα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
Πάντως, αν βρείτε και λαγό, θα σας βαθμολογήσουν με άριστα και τόνο!
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Μουστοκούλουρα Μαλακά – Soft Cookies with Grape Molasses
Μια παλιά συνταγή της φίλης Σοφίας,
που ομοιάζει πολύ με ανάλογη από τις σημειώσεις της μητέρας μου, για μαλακά κουλουράκια
με πετιμέζι, νοστιμότατα, αρωματικά αλλά αρκετά μεθυσμένα! Τα δοκίμασα στο σπίτι της, μου άρεσαν, τα
έφτιαξα κι εγώ και τα ξανάφτιαξα! Δοκιμάστε τα κι εσείς, τώρα που θα βγει το
καινούργιο πετιμέζι! Θα σας αρέσουν πολύ!
Το μέτρημα στην κλασική συνταγή γινόταν με ποτήρια νερού. Εγώ χρησιμοποίησα
τη μετρική κούπα/φλιτζάνι (χωρητικότητας 250ml) που χρησιμοποιώ σε όλες
τις συνταγές και έκανα αρκετές αλλαγές στη δοσολογία.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014
Τσιζκέικ Καπουτσίνο - Cappuccino Cheesecake
Ένα πανεύκολο, γευστικότατο και αρωματικό Cheesecake, αφιερωμένο σε όσους λατρεύουν το άρωμα και τη γεύση του καφέ αλλά και δεν
αντιστέκονται μπροστά σε ένα κομμάτι Cheesecake!
Κι αυτό που σας προτείνω, δεν είναι πολύ γλυκό, δεν περιέχει αυγά και είναι ιδανικό για
Κυριακάτικο γλυκό.
Δοκιμάστε το, απολαύστε το, μοιραστείτε το!
Δοκιμάστε το, απολαύστε το, μοιραστείτε το!
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Μηλοπιτάκια – Apple Pies
Καλωσορίζοντας τα πρώτα μήλα, που κόκκινα και λαχταριστά έκαναν την
εμφάνισή τους στις αγορές έφτιαξα μικρά, πανεύκολα, τραγανά Μηλοπιτάκια!
Έκλεισα το υπέροχο άρωμά τους μέσα σε μπισκοτένια ζύμη, το ενίσχυσα με την
αγαπημένη κανέλα και τα γλύκανα με μαύρη σταφίδα και ελάχιστη κόκκινη μαρμελάδα!
Αυτός ο συνδυασμός των υλικών μας άρεσε πολύ και ιδιαίτερα το γεγονός ότι
απουσίασε η ζάχαρη εντελώς, τόσο από τη ζύμη όσο και από τη γέμιση.
Κι όμως η γεύση τους ήταν εξαιρετική!
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014
Πράσινες Ελιές Τσακιστές - Green Οlives Crushed
Φρέσκιες, πράσινες , τραγανές, με φρουτώδη γεύση, αρωματισμένες με λεμόνι
και μάραθο, έτοιμες σε λίγες ημέρες.
Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι δεν διατηρούνται για πολύ καιρό και
πρέπει να καταναλωθούν σύντομα!
Προλαβαίνετε να φτιάξετε κι εσείς τις δικές σας, αν σας αρέσει η
πικρούτσικη γεύση τους. Πρέπει όμως να βιαστείτε, πριν “λαδώσουν”, δηλαδή
αρχίσουν να συγκεντρώσουν λάδι και η κρουστή τους σάρκα μαλακώσει.
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Σταφιδόπιτα – Cake with Raisins
Τη σταφίδα και τη διατροφική της αξία μας την έμαθαν όσοι έζησαν την
περίοδο της Κατοχής και είχαν την τύχη να βρίσκουν, έστω και λίγη, καθημερινά. Ομολογώ
ότι, ως "κατοχικό προϊόν", δεν αξιολόγησα , όσο έπρεπε τη διατροφική της
αξία!
Σήμερα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές, με ιδιαίτερα
ωφέλιμα για την υγεία συστατικά.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
Σπετζοφάι – Spenzofai
Το Σπετζοφάι είναι ένα πολύ δημοφιλές, παραδοσιακό πιάτο της Πηλιορείτικης κουζίνας. Βασικό
συστατικό του είναι το λουκάνικο, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας,
πικάντικο και αρωματικό. Η γεύση και τα αρώματά του θα βγουν στη σάλτσα τομάτας
και θα δέσουν υπέροχα με τις πιπεριές. Στο Πήλιο σερβίρεται όλο το χρόνο, μαζί
με τη φασολάδα.
Το έχω δοκιμάσει σε πολλές εκδοχές, με μελιτζάνες, κρεμμύδι ή ελιές αλλά η
κλασική, με τα τρία υλικά, είναι νομίζω ή γευστικότερη! Δίνεται και πιο
ελαφριά, αν τα υλικά ετοιμαστούν χωριστά και στο τέλος ενσωματωθούν. Δοκιμάστε
τη!
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
Γλυκό Κουταλιού Δαμάσκηνο – Plums Preserve
Ένα καταπληκτικό γλυκό κουταλιού, πολύ χορταστικό και ευπαρουσίαστο!
Ας το φτιάξουμε τώρα που τα δαμάσκηνα είναι της εποχής. Διαλέγουμε αψέκαστα, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά φρούτα και, αν είναι δυνατόν, με το ίδιο μέγεθος. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους και το κενό τους θα γεμίσουμε με αμύγδαλα. Όταν τα σερβίρουμε, μέσα στο μελωμένο σιρόπι τους, θα αρέσουν σε όλους!
Μόνο να φροντίσουμε να κρύψουμε ένα τουλάχιστον βαζάκι, για να το σερβίρουμε μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό. Θα εκτιμηθεί δεόντως!
Ας το φτιάξουμε τώρα που τα δαμάσκηνα είναι της εποχής. Διαλέγουμε αψέκαστα, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά φρούτα και, αν είναι δυνατόν, με το ίδιο μέγεθος. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους και το κενό τους θα γεμίσουμε με αμύγδαλα. Όταν τα σερβίρουμε, μέσα στο μελωμένο σιρόπι τους, θα αρέσουν σε όλους!
Μόνο να φροντίσουμε να κρύψουμε ένα τουλάχιστον βαζάκι, για να το σερβίρουμε μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό. Θα εκτιμηθεί δεόντως!
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014
Σπιτική Πίτσα, όπως μας αρέσει! – Homemade Pizza
Η Πίτσα, πικάντικη, κλασική ή χορτοφαγική, είναι πάντα η αγαπημένη μας! Η ροδοψημένη και τραγανή ζύμη της είναι το χαρακτηριστικό της.
Δοκιμάστε αυτή την πανεύκολη ζύμη που σας προτείνω και κάνετε τους δικούς
σας συνδυασμούς υλικών γέμισης, με λιγότερο ή περισσότερο τυρί. Όπως σας αρέσει!
Πάντως με ό τι κι αν τη γεμίσετε, θα είναι νοστιμότατη! Δεν υπάρχει τίποτα
καλύτερο από μια λαχταριστή σπιτική πίτσα, δεν συμφωνείτε;
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014
Ταλαγάνι Ψητό - Baked Greek Cheese
Το Ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο
Μεσσηνιακό τυρί που η γεύση και η υφή του θυμίζει πολύ το Κυπριακό
χαλούμι. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.
Είναι καταπληκτικό ζεστό, ψημένο στη σχάρα ή στο τηγάνι, διότι η γεύση του
γίνεται εντονότερη και η υφή του αναδεικνύεται περισσότερο.
Δοκιμάστε το και συνοδεύστε ο με γλυκό σταφύλι που είναι της εποχής και
πασπαλίστε το με ελαφρά ψημένους σπόρους σουσαμιού και κουκουναριού. Λίγο
ψιλοκομμένο κόλιανδρο απογειώνει τη γεύση!
Το σερβίρουμε σαν γλυκό στο τέλος ενός γεύματος ή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά.
Πελοπόννησος, αρχαία Μεσσήνη - Peloponnese, Ancient Messene
Πολύ Ελλάδα είχε το φετινό μας καλοκαίρι! Περάσαμε μεγάλο μέρος των
διακοπών στην Πελοπόννησο, με πολλές εξορμήσεις που μας αποκάλυψαν ομορφιές που
δεν είχαμε γνωρίσει. Γραφικές ακρογιαλιές, αρχοντικές πόλεις και
καστροπολιτείες με μεγάλη ιστορία, φυσικές ομορφιές, ποτάμια και λίμνες, μικρά
προσκυνήματα κρυμμένα μέσα σε απόκρημνες χαράδρες.
Συναντήσαμε και φίλους μας αγαπημένους που η απόσταση τους είχε κρατήσει
μακριά μας. Μα νοιώσαμε πάλι όμορφα και ανανεώσαμε τη φιλία μας.
Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε και τόπους που σε μαγεύουν με
το μεγαλείο τους, όπως η αρχαία Μεσσήνη, και σε ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο.
Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014
Το Al-Balad της Jeddah στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco – The Al-Balad of Jeddah in the list of UNESCO World Heritage
Al-Balad, δηλαδή η πόλη, ονομάζεται το ιστορικό κέντρο της Τζέντα, της δεύτερης μεγαλύτερης
πόλης της Σαουδικής Αραβίας.
Το Al-Balad ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και περιβαλλόταν από τείχη για να προστατεύσουν την
παλιά πόλη από τις εξωτερικές επιθέσεις. Τα τείχη αυτά σώζονταν μέχρι τη
δεκαετία του 1940.
Σήμερα μερικές τοποθεσίες της παλιάς πόλης ονομάζονται «πύλες» και φέρουν
το όνομα της πόλης, στην οποία οδηγούσαν οι δρόμοι.
Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, όταν Τζέντα άρχισε να πλουτίζει και να
μεγαλώνει, πολλοί κάτοικοί της (Jeddawis) μετακινήθηκαν προς τα
βόρεια, μακριά από το Al-Balad.
Έμειναν όμως οι μοναδικές κατοικίες τους μοναδικής αρχιτεκτονικής.
Φασόλια Σαλάτα με Σέλινο και Αβοκάντο- White Beans Salad with Celery and Avocado
Τα όσπρια είναι πολύ αγαπημένα υλικά στην Ελληνική κουζίνα που τα εκτιμά κι
εμείς τα αγαπάμε. Πριν φύγουμε, λοιπόν, για διακοπές, ας αξιοποιήσουμε τα
αποθέματά μας, φτιάχνοντας πιάτα νόστιμα και ελαφρά που καταναλώνονται
ευχάριστα.
Γι΄αυτό σας προτείνω μια ευκολότατη και νοστιμότατη σαλάτα, με χρώμα και
άρωμα, λίγο διαφορετική από την κλασική που
μπορεί να εμπλουτιστεί με τυριά ή αλλαντικό της αρεσκείας σας. Είμαι βεβαία ότι
θα την αγαπήσετε!
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
Μύδια με Κριθαράκι - Mussels with Pasta
Όλα τα θαλασσινά γίνονται υπέροχα και λαχταριστά μεζεδάκια που συνοδεύουν
το ή ούζο ή την παγωμένη μπίρα μας που μας δροσίζουν μετά το μπάνιο είτε “νοστιμίζουν”
τα βραδάκια τις συναντήσεις με τις παρέες μας. Όμορφες, χαλαρές καλοκαιρινές στιγμές κοντά στις πανέμορφες
Ελληνικές παραλίες!
Τα θαλασσινά γίνονται και υπέροχα πιάτα για όλη την οικογένεια και απογειώνουν
με τη μοναδική τους γεύση υλικά που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε
παραδοσιακά με κρεατικά, όπως το κριθαράκι!
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014
Κεφτεδάκια με Σάλτσα Ντομάτας και Βασιλικό – Meat Balls with Tomatoes and Basil Sauce
Τα Κεφτεδάκια ήταν και είναι πολύ αγαπημένα μου! Μου θυμίζουν –νοσταλγικά - τις εκδρομές της πρώτης σχολικής μου ηλικίας, τότε που έπρεπε να έχουμε μαζί μας τρόφιμα που να μεταφέρονται εύκολα. Τα απολαμβάναμε, όταν σταματούσαμε σε πολύ όμορφες περιοχές και τρώγαμε, μαθητές και δάσκαλοι, όχι σε ταβέρνες αλλά μέσα στη φύση.
Τα σάντουιτς και τα βραστά αυγά ξαναγύριζαν στο σπίτι, τα κεφτεδάκια όμως ποτέ!
Ακόμα και τώρα για τους περισσότερους τα Κεφτεδάκια αποτελούν ένα νοστιμότατο
πιάτο ή ένα λαχταριστό μεζεδάκι μέσα στις καλοκαιρινές ποικιλίες για μπίρα ή
ούζο που γίνεται ανάρπαστο.
Συνοδευμένα και από μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, γίνονται ένα υπέροχο
καλοκαιρινό πιάτο. Δοκιμάστε τα!
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014
Chichen Curry
(Γενικά για το Curry διαβάστε αναλυτικές
πληροφορίες εδώ).
Ο όρος Curry χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για
να περιγράψει μια ποικιλία φαγητών που μαγειρεύονται με μπαχαρικά και
καρυκεύματα, κυρίως Ινδικής ή γενικά Ασιατικής προελεύσεως.
Τα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις κουζίνες για να γίνει το
μείγμα Curry είναι το turmetic (κουρκουμάς), το κόλιανδρο και το κύμινο και, ανάλογα με
τη γεωγραφική περιοχή, συμπληρώνονται και από άλλα που το κάνουν λιγότερο ή
περισσότερο έντονο και καυτερό. Τ ο μείγμα αυτό προστίθεται στα κρέατα, το
κοτόπουλο, τα ψάρια, τις φακές, τα λαχανικά, τα αυγά και δίνει εξαιρετικά πιάτα
κ.λπ.
Η έντονη γεύση του Curry μετριάζεται από
την προσθήκη φυσικού γιαουρτιού και σε μερικές περιοχές γάλακτος καρύδας. Κι
έτσι τα πιάτα αυτά τρώγονται ακόμα και τις πολύ ζεστές ημέρες.
Το Κοτόπουλο Curry που σας προτείνω είναι από
τα πολύ αγαπημένα πιάτα της Ινδικής κουζίνας, πικάντικο, όσο εσείς θα το
θελήσετε, αλλά πολύ αρωματικό και νόστιμο.
Δοκιμάστε το!
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014
Σπιτική Λεμονάδα – Homemade Lemonade
Τίποτα πιο δροσιστικό για τις ημέρες της μεγάλης ζέστης από μια σπιτική Λεμονάδα!
Μας δροσίζει, μας ξεδιψά, μας τονώνει και γίνεται αμέσως η αγαπημένη μικρών και
μεγάλων!
Η σπιτική Λεμονάδα κρατά όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των λεμονιών και γίνεται ακόμα πιο αρωματική, αν, όταν τη σερβίρουμε, τις προσθέσουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου και, βέβαια, αρκετά παγάκια!
Πιο εξαιρετικός συνδυασμός δεν υπάρχει! Αν έχετε ακόμα λεμόνια στον κήπο σας, δοκιμάστε τη!
Η σπιτική Λεμονάδα κρατά όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των λεμονιών και γίνεται ακόμα πιο αρωματική, αν, όταν τη σερβίρουμε, τις προσθέσουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου και, βέβαια, αρκετά παγάκια!
Πιο εξαιρετικός συνδυασμός δεν υπάρχει! Αν έχετε ακόμα λεμόνια στον κήπο σας, δοκιμάστε τη!
Τρίτη 1 Ιουλίου 2014
Μωσαϊκό με Ινδοκάρυδο και Μερέντα – "Mosaic" with Coconut and Merenda
Πανεύκολο Μωσαϊκό ή Σαλάμι Ψυγείου, χωρίς αυγά, με γεύση Ινδοκάρυδου και
Σοκολάτας και ενισχυμένη με λίγα φουντούκια!
Το παγώνουμε στην κατάψυξη και για να το σερβίρουμε, το αφήνουμε λίγο σε
θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα το κόψουμε εύκολα σε φέτες και θα το σερβίρουμε
μόνο του ή με παγωτό.
Κανείς δεν θα του αντισταθεί! Δοκιμάστε το!
Κυριακή 29 Ιουνίου 2014
Φαγκρί στο Φούρνο με Ντομάτα και Λαχανικά - Bream Baked with Tomato and Vegetables
Όσοι λατρεύουμε τα ψάρια, τα μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και το
αποτέλεσμα είναι νόστιμο και λαχταριστό.
Εδικά ένα μεγάλο φρέσκο ψάρι, δεν τρώγεται μόνο ψητό με λαδολέμονο, όπως οι
περισσότεροι συνηθίζουμε. Δεν λέω, πολύ νόστιμο είναι κι έτσι αλλά δοκιμάστε κι
αυτή τη συνταγή που σας προτείνω. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά και το πάντρεμα
των γεύσεων και των αρωμάτων!
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014
Τρίχρωμο Γλυκό Ψυγείου με Κρέμες – Three Colored Cold Cream
Πανεύκολο και πολύ δροσερό γλυκό με κρέμες, με τρία έντονα χρώματα και πολύ
ξεχωριστές γεύσεις. Ένα γλυκό που μπορείς να το απολαύσεις, χωρίς ενοχές!
Ο χυμός του ροδιού που χρησιμοποίησα ήταν φυσικός αλλά κατεψυγμένος, φυσικός,
γιατί δεν είχε υποστεί καμία επεξεργασία. Χρειαζόταν τη ζάχαρη που πρόσθεσα. Ο
χυμός πορτοκαλιού ήταν φρέσκος και αρκετά γλυκός. Κατά την άποψή μου, ζάχαρη
χρειάζεται μόνο η άσπρη κρέμα και ίσως λίγο αρωματισμένη ζάχαρη.
Το γλυκάκι έγινε εξαιρετικά ελαφρύ και πολύ γευστικό! Δοκιμάστε το!
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014
Μύδια στο Φούρνο με Τομάτα και Φέτα - Baked Mussels with Tomato and Feta
Το καλοκαίρι αγαπά πολύ τα θαλασσινά είτε σαν κύριο πιάτο είτε σαν μεζεδάκι
για ούζο ή κρασί.
Τα οστρακοειδή, φρέσκα ή κατεψυγμένα, προσφέρονται για να δημιουργήσουμε χωρίς πολύ κόπο νοστιμότατους μεζέδες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς!
Σας προτείνω, λοιπόν, τα πιο νόστιμα και πικάντικα Μύδια στο Φούρνο!
Δοκιμάστε τα!
Τα οστρακοειδή, φρέσκα ή κατεψυγμένα, προσφέρονται για να δημιουργήσουμε χωρίς πολύ κόπο νοστιμότατους μεζέδες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς!
Σας προτείνω, λοιπόν, τα πιο νόστιμα και πικάντικα Μύδια στο Φούρνο!
Δοκιμάστε τα!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)