Ο βακαλάος ή μπακαλιάρος είναι ψάρι του γένους Γάδος (Gadus) της
οικογένειας των γαδιδών. Είναι ψάρι που εκτιμάται πολύ για τη λεπτή και εύπεπτη
σάρκα του και φρέσκος μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Στην Ελληνική
κουζίνα συνήθως μαγειρεύεται βραστός με άφθονα λαχανικά, ως σούπα.
Ο υγρανάλατος ή αλίπαστος (παστός) βακαλάος που μαγειρεύεται παραδοσιακά
του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, δεν είναι ο ίδιος με τον κοινό
βακαλάο της Μεσογείου. Αυτός, ο βακαλάος των βορείων θαλασσών, ονομάζεται "καλλαρίας"
ή gadus morrhua και υπήρξε για χρόνια το πιο δημοφιλές ψάρι των κατοίκων των
ορεινών περιοχών της χώρας μας αλλά και το πιο προσιτό σε τιμή. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα,
όπως λέει και η φιλενάδα μου η Odilia, στη Λατινική Αμερική θεωρείται
εκλεκτό έδεσμα και τρώγεται τις ημέρες του Πάσχα!
Τις περισσότερες συνταγές με παστό βακαλάο τις προτείνουν οι Ισπανοί και
ιδιαίτερα οι Πορτογάλοι, γιατί είναι αυτοί που επί αιώνες τον
εμπορεύονταν. Δείτε εδώ μια εξαιρετική
συνταγή από την Πορτογαλία. Εκεί τον δοκίμασα επίσης ψητό, σούπα, μαζί με άλλα
θαλασσινά αλλά και μέσα σε νοστιμότατες πατατοκροκέτες!