Η μελιτζάνα, φλάσκα ή Τσακώνικη, είναι ένα πολύ νόστιμο λαχανικό, από τα
αγαπημένα της Ελληνικής κουζίνας και ένα από τα βασικά συστατικά της
Μεσογειακής διατροφής.
Μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους, συνδυάζεται εύκολα και με τη γλύκα
της δίνει πάντα υπέροχα πιάτα!
Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής της ονομασίας melongena
→ melanzana και πέρασε στα ελληνικά ως "μελιτζάνα"(Από τη Wikipedia). Αν κι εμένα αυτό το πρώτο της συνθετικό melo/a- πολύ μου θυμίζει το
επίθετο μέλας που περιγράφει απόλυτα το χρώμα της.
Θεωρείται ιθαγενές φυτό της Κεντρικής Ασίας (Κίνα, Ινδίας). Στην Ευρώπη
ήρθε μάλλον με τους Άραβες. Ή Ελλάδα τη
γνώρισε το 12ο-13ο αιώνα.
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, γι’
αυτό και σκουραίνει, όταν εκτίθεται στον αέρα. Είναι, επίσης, πλούσια σε
νάτριο, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια εξαιρετικά
υγιεινή τροφή.
Ακόμη, περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής
αντιοξειδωτικής της δράσης, βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών,
αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, καθώς προστατεύει τα
λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων, «δεσμεύοντας» το σίδηρο που χρειάζεται και
προστατεύοντας τη χοληστερίνη του αίματος από την υπεροξείδωση. Ακόμη, βοηθάει
και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτρέποντας τις ελεύθερες ρίζες από το να
προκαλέσουν ζημιά στις αρθρώσεις.
Ας αξιοποιήσουμε αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό λαχανικό και ας το ενισχύσουμε
διατροφικά με μοσχαράκι, νοστιμίζοντάς το με φρέσκα, τριφτή ντομάτα. Θα έχουμε
ένα ονειρεμένο, πεντανόστιμο Ελληνικότατο Κυριακάτικο πιάτο!