Χριστούγεννα χωρίς να φτιάξουμε παραδοσιακούς Κουραμπιέδες; Και πώς θα καλοπιάσουμε, μάλλον θα ξεγελάσουμε, τον καιρό να χειμωνιάσει και να χιονίσει, ώστε να έχουμε λευκά Χριστούγεννα;
Οι Κουραμπιέδες είναι το χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων. Βασικά υλικά τους είναι τα ψημένα αμύγδαλα και το φρέσκο βούτυρο που ομολογουμένως είναι αρκετό.
Όσο ψήνονται, μοσχοβολάει όχι μόνο η κουζίνα μας αλλά και όλη η γειτονιά!
Αν όμως το βούτυρο είναι απαγορευτικό στη διατροφή μας; Τότε καταφεύγουμε
σε ένα άλλο υλικό, εξαιρετικό, αγνό κι Ελληνικό, το ελαιόλαδο! Προς Θεού, όχι
σε φυτικό βούτυρο!
Κι αυτούς που σας προτείνω σήμερα, είναι μεν εναλλακτικοί αλλά θα τους αγαπήσετε! Γίνονται πολύ αφράτοι,
διαλύονται στο στόμα, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί. Η ζάχαρη κάνει κι αυτούς πολύ
εορταστικούς.
Δεν θα το πιστεύετε ότι δεν περιέχουν βούτυρο!
Τα Υλικά
(Για 35 κομμάτια)
250 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
100 ml μπράντι
100γραμ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι baking powder
1 κάψουλα βανίλιας
3 κ. σ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
100γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
450γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(Χρησιμοποίησα το ΜΑΝΝΑ Κεραμάρη)
Επί πλέον
½ κιλό άχνη
ζάχαρη
2 κάψουλες
βανίλιας
Ανθόνερο
Λαδόκολλα
Οδηγίες
Μέσα σ΄ένα βαζάκι που κλείνει αναμειγνύουμε την άχνη ζάχαρη με τις δύο
βανίλιες και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.
Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα για να αφομοιωθούν τα υλικά. Η ζύμη μας πρέπει
να είναι μαλακή. Δεν ζυμώνουμε.
Όταν ψηθούν, τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσουν λίγο. Μετά τους βάζουμε μέσα σε δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.Κοσκινίζουμε πάνω τους ζάχαρη άχνη με βανίλια και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Αργότερα τους τοποθετούμε σε πιατέλα ή μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων,
χωρίζοντας κάθε στρώση με κομμάτι λαδόκολλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου