Η γλυκιά Κολοκυθόπιτα, μια νοστιμότατη παραδοσιακή πίτα, συνηθίζεται,
ακόμα και τώρα , να φτιάχνεται στα χωριά της Ηλείας, ιδίως στην περιοχή του
πρώην Δήμου Ωλένης, την ημέρα της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων.
Την πίτα αυτή την έμαθα από την πεθερά μου, που καταγόταν από αυτή την
περιοχή της Ηλείας και την έφτιαχνε κάθε χρόνο.
Μου έλεγε ότι οι νοικοκυρές της περιοχής, μέρες πριν, καθάριζαν τις μεγάλες
γλυκοκολοκύθες - «λίρες» τις ονομάζουμε στην περιοχή μου - τις κομμάτιαζαν και τις
έβραζαν, μέχρι να γίνουν ένα μαλακό μείγμα, σαν πηχτή κρέμα.
Το άρωμα και η νοστιμιά αυτής της πίτας δεν περιγράφονται με λόγια!
Ακολουθώντας αυτή την παραδοσιακή συνταγή με ελάχιστες αποκλίσεις, έφτιαξα κι
εγώ γλυκιά και αρωματική Κολοκυθόπιτα των Αγίων Θεοδώρων και τη μοιράζομαι μαζί
σας. Μόνο που δεν χρησιμοποίησα χειροποίητο φύλλο αλλά του εμπορίου (Ψαχνών) και
την έψησα στην κουζίνα μου.
Πού να βρεθεί ξυλόφουρνος στην Αθήνα!
Τα Υλικά
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομματιασμένη
50ml ελαιόλαδο
6 φύλλα κρούστας
Για τη Γέμιση
150γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, λευκή ή καστανή (ή και περισσότερη)
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, πλυμένες και στεγνωμένες
1 ½ φλιτζάνι χονδροτριμμένη καρυδόψιχα
2 κουταλάκια τριμμένη κανέλα
3-4 κουταλιές μέλι Ανθέων ή Μαγιάτικο ή 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
Οδηγίες
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBFAL5V59QiwyIZMXoo3Vb8jWgFWOuYlWSn7VtL4RdOzxyn7MzqKYLd0Hoqyc61YIhI2iWINfz09cyIZ8Od-USSylGFTC3sE2h8m2unaV0Ry1eb64wRusq9reU0aJgAYsSP84SqrX8Sbk/s1600/K40.jpg)
Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε για
μερικά λεπτά το μείγμα της κολοκύθας.
Βγάζουμε το μείγμα από το τηγάνι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, αναμειγνύουμε την κολοκύθα με τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες
και την κανέλα.
Απλώνουμε τέσσερα φύλλα πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Τα δύο τα κόβουμε στη
μέση και τοποθετούμε κάθε μισό φύλλο πάνω σε κάθε ολόκληρο. Λαδώνουμε ελαφρά με
ένα πινέλο σιλικόνης.
Τοποθετούμε το ¼ της γέμισης κατά μήκος της στενής πλευρά του φύλλου,
διπλώνουμε προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
Βάζουμε τα ρολά της πίτας μέσα σε ρηχό, ελαφρά λαδωμένο, ταψί και αλείφουμε
το καθένα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 20-25
λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, όταν έχει ροδίσει και ζεστή την αλείφουμε
με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα.
Αν δεν μας αρέσει το μέλι, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και κατόπιν την κόβουμε και τη
σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα Ελένη έχω κολοκύθα στην κατάψυξη, λέω να δοκιμάσω αυτή τη γλυκιά πίτα, στο χωριό εμείς την κάναμε με αυγά μέσα και ζάχαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ξανθή!
ΔιαγραφήΣτην Αταλάντη δεν βάζουμε αυγά, μόνο ζάχαρη, σταφίδες και καρυδόψιχα ή ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα.
Καλή επιτυχία!
τι ωραια πιτουλα ελενη,αχ ποσα χρονια εχω να φαω...μας εκανε η γιαγια μου και βαζαμε και μπολικη κανελα απο πανω,ολο το σπιτι μοσχοβολουσε...και η αυλη,αχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο μηνα !!!!!!!!
Καλησπέρα, Κική!
ΔιαγραφήΗ κανέλα ταιριάζει πάρα πολύ με την κολοκύθα! Φτιάξε κι εσύ μία πίτα, όταν βρεις καλή κολοκύθα να ξαναθυμηθείς τη γεύση της!
Καλό μήνα, με υγεία!
Κλασική, νόστιμη και με υπέροχα συστατικά κολοκυθόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μού άρεσε Ελένη μου.
Αυτές οι συνταγές για τις εποχές της λιτότητας που οι άνθρωποι βίωναν μοιάζει ένα τέλειο γλύκισμα!
Φιλιά φίλη μου πολλά!
Ζ.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε, είναι λίγο διαφορετική ως προς τη διαδικασία.
Μας αρέσει πάρα πολύ η κολοκυθόπιτα και ήδη έφτιαξα δύο φορές, με ό τι αυτό συνεπάγεται!
Πολλά πολλά φιλιά!
Και η γιαγιά μου δεν έγαζε αυγά σ' αυτή την υπέροχη κολοκυθόπιτα που μας έδειξες σήμερα Ελένη μου!! Νοστιμότατη την έκανες και με πολύ ωραία παρουσίαση!! Διαχρονικά τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!