Το Κυδώνι γλυκό κουταλιού είναι ένα από τα ωραιότερα, παραδοσιακά, αρωματικά κι αγαπημένα γλυκά του κουταλιού!
Τα Κυδώνια είναι τα κατ' εξοχήν φθινοπωρινά φρούτα. Έχουν αρκετή σάρκα, υπόξυνη γεύση και ένα λεπτό άρωμα που συνδυάζεται υπέροχα με αυτό της αρμπαρόριζας.
Το γλυκό αυτό ετοιμάζεται πανεύκολα και θα συνοδεύσει γευστικά το απογευματινό μας καφεδάκι, θα στολίσει τις τούρτες μας αλλά κι ένα μπολάκι στραγγιστό γιαούρτι!
Τ α Υ λ ι κ ά
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ ποτήρια νερό
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας για άρωμα
½ κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Ο δ η γ ί ε ς
Τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε,
καθαρίζουμε τη φλοίδα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Αφαιρούμε τους σπόρους και το σκληρό που περιβάλλει τα κουκούτσια και τα κόβουμε, όπως τις πολύ ψιλές τηγανιτές πατάτες. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον ειδικό τρίφτη κυδωνιού, αν έχουμε).
Όταν αρχίζει το βράσιμο, αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα.
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο. Διατηρείται όλο το χρόνο, αν είναι καλά δεμένο και συνοδεύει εξαιρετικά το γιαούρτι, την πανακότα ή το παγωτό βανίλια.
Καλή επιτυχία!
Μικρά μυστικά
- Δοκίμασα αντί για την κλασική αρμπαρόριζα τον αστεροειδή γλυκάνισο που έδωσε στο γλυκό ένα υπέροχο και λεπτό άρωμα.
- Εάν θέλουμε το κυδώνι ανοιχτόχρωμο, διατηρούμε τα κομμάτια μέσα σε νερό με λεμόνι, μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα. Στην περίπτωση αυτή τα στύβουμε, πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα, γιατί απορροφούν εύκολα νερό. Το γλυκό κυδώνι συνεχίζει να πήζει, όσο κρυώνει, οπότε μην περιμένετε μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό, όσο βράζει.
- Όταν σερβίρουμε το γλυκό να χρησιμοποιούμε πάντα στεγνό κουτάλι και να μην τρώμε το γλυκό του κουταλιού απευθείας από το βαζάκι γιατί θα χαλάσει. (Το ίδιο ισχύει για όλα τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου