Το Παστίτσιο είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό του φούρνου της
Ελληνικής Κουζίνας που γίνεται από βρασμένα μακαρόνια και κοκκινιστό κιμά που
καλύπτονται με μια στρώση Μπεσαμέλ.
Η λέξη παστίτσιο (Ιταλικά pasticcio) είναι αντιδάνειο, δηλαδή προήλθε από
την Ελληνική γλώσσα, πέρασε στις Ευρωπαϊκές και από εκεί μας ξανάρθε, λίγο
αλλαγμένο! Προήλθε από το ρήμα "πάσσω" της αρχαίας Ελληνικής που σήμαινε "πασπαλίζω, ραίνω,
διακοσμώ". Το ρήμα "πάσσω" το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι
Έλληνες, όταν μαγείρευαν, πασπαλίζοντας το φαγητό τους με κάποια υλικά που
βρίσκονταν σε σκόνη, όπως το αλεύρι. Από αυτό το ρήμα αργότερα προήλθε και η λέξη "πάστα" που σήμαινε
ένα είδος χυλού με αλεύρι και πέρασε στα Λατινικά ως pasta, δηλαδή ζύμη.
Από το Λατινικό pasta προήλθε το "pasticcio", που στα Ιταλικά αρχικά
σήμαινε μια ζύμη από ανακατεμένα συστατικά. Με τη γενική ονομασία
"pasticcio" βρίσκουμε στην Ιταλική Κουζίνα διάφορα φαγητά που
γίνονται από ζύμη και μια ποικιλία ανακατεμένων υλικών ή έχουν από πάνω κρούστα.
Η λέξη όμως "pasticcio" πολύ γρήγορα απέκτησε και μεταφορική
σημασία και σήμαινε “το ανακάτεμα ή μια μπερδεμένη κατάσταση”. Στις παλιές
Ιταλικές κωμικές όπερες ακούγεται συχνά μια τυποποιημένη φράση: "che
pasticcio è questo qua?”, που σημαίνει “πώς μπλέξαμε έτσι;”
Αργότερα " Pasticcio" ονομάστηκε και το καλλιτεχνικό έργο που δημιουργείται
κατά μίμηση άλλου έργου και αποτελείται από συρραφή ξένων στοιχείων (opera pasticcio,
1720). Με την έννοια, λοιπόν, της
"συρραφής" η λέξη πέρασε στις άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες και επεκτάθηκε
και σε άλλες Τέχνες, εκτός από τη Μουσική και τη Λογοτεχνία. (Οι πληροφορίες από εδώ)
Μετά τη “σπουδή” στη λέξη, σας προτείνω κι εγώ ένα νόστιμο Παστίτσιο, ένα
"ανακάτεμα υλικών", προστατευμένο
από φύλλο και μια εξαιρετική Κρούστα Γιαουρτιού. Δοκιμάστε το!