Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο, αρωματικό κέικ που παραδοσιακά προσφέρεται στην εκκλησία την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου ως παράκληση συγχώρεσης της μητέρας του Αγίου.
Άρα η Φανουρόπιτα δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά ένα γλύκισμα τελετουργικό.Τα υλικά της πρέπει να είναι 7 ή 9 ή 11. Επικρατεί η παράδοση των 9 υλικών, που είναι πολλαπλάσιο του τρία, ιερού αριθμού για τους Πυθαγόρειους Φιλόσοφους.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για Φανουρόπιτα που εγγυώνται αποτέλεσμα, όπως
επιθυμεί ο καθένας: αφράτο κέικ ή ζουμερό, να τρίβεται ή να μην τρίβεται.
Αυτή που σας προτείνω είναι αφράτη και δεν τρίβεται πολύ.
Αποφασίστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το πανεύκολο, υπέρ συγχωρέσεως της μητέρας του Αγίου ή υπέρ υγείας των αγαπημένων
σας. Θα το αγαπήσετε και θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές!
Διαβάστε και τα "μυστικά" στο τέλος της σελίδας.
Τα Υλικά
(Tαψάκι διαμ. 28-30εκ.)
400γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (18γραμ.) baking powder
150ml ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι
350 φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
150-200γραμ. καστανή ζάχαρη
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
50 ml αρωματικό γλυκό κρασί ή μπράντι
1 ½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
⅓ κ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο
150γραμ. τριμμένη καρυδόψιχα
50γραμ. σταφίδες άσπρες ή μαύρες
Για Διακόσμηση
1 κ. σ. αποφλοιωμένο σουσάμι ή
2-3 κ. σ. άχνη ζάχαρη
Οδηγίες
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή μία στρογγυλή φόρμα για κέικ ή
στρώνουμε τη βάση του με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º
C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά ή μία ώρα.
Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, την κόβουμε και τη μοιράζουμε.
Καλή επιτυχία και υγεία σε όλους!
Μυστικά επιτυχίας
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να γίνει το κέικ αφράτο.
- Χρησιμοποιούμε ψιλή λευκή ζάχαρη ή μαλακή σκούρα για να μπορέσει να διαλυθεί εύκολα.
- Αλέθουμε την καρυδόψιχα για να ενσωματωθεί ευκολότερα με το μείγμα του κέικ.
- Αν θέλουμε το κέικ να έχει πιο ελαφριά γεύση χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο.
- Εάν μας αρέσει να είναι το κέικ ζουμερό αλλά όχι λασπωμένο, αυξάνουμε την
ποσότητα του χυμού πορτοκαλιού κατά 50ml.
- Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα χυμού με πορτοκαλάδα με ανθρακικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου