Σελίδες - Pages
▼
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012
Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα με Ψωμί
Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα είναι πολύ εύκολη, έχει απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά δίνουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Είναι το απαραίτητο ορεκτικό στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!
Η συνταγή αφιερωμένη το φίλο μου το Βασίλη!
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!
Η συνταγή αφιερωμένη το φίλο μου το Βασίλη!
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012
Αλμυρό Κέικ με Χαλούμι, Ζαμπόν και Πιπεριές
Είναι ένα αγαπημένο μου κέικ με συνδυασμό γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων!
Το Χαλούμι δένει αρμονικά με το Ζαμπόν, τα αρώματα των χορταρικών δεν καλύπτονται αλλά αντίθετα ενισχύονται και προβάλλονται από τα μπαχαρικά. Το αλεύρι του καλαμποκιού δίνει χρώμα στο κέικ και εξαιρετική υφή.
Το αλμυρό αυτό κέικ είναι εξαιρετικό ζεστό αλλά πολύ νόστιμο και κρύο. Είναι ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ ή για κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Το Χαλούμι δένει αρμονικά με το Ζαμπόν, τα αρώματα των χορταρικών δεν καλύπτονται αλλά αντίθετα ενισχύονται και προβάλλονται από τα μπαχαρικά. Το αλεύρι του καλαμποκιού δίνει χρώμα στο κέικ και εξαιρετική υφή.
Το αλμυρό αυτό κέικ είναι εξαιρετικό ζεστό αλλά πολύ νόστιμο και κρύο. Είναι ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ ή για κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
Ένα παιχνίδι Μουσικής
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Τη μουσική την αγαπώ πολύ αλλά με την αρχαία σημασία της, όχι όπως ορίζεται από τις σύγχρονες Εγκυκλοπαίδειες, δηλαδή ως “Τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου”.
Στην Αρχαία Ελλάδα με τον όρο Μουσική εννοούσαν “την Ποίηση, το Μέλος και το Χορό ως μια αδιάσπαστη ενότητα Τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο”.
Για μένα αρχίζει πολύ όμορφα και ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό τη νέα μου blog-o-φίλη Dark Chef από τα Μυστήρια από τη σκοτεινή Κουζίνα που με την πρόσκλησή της αυτή μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω για ένα τόσο υπέροχο θέμα, τη Μουσική.
Τη μουσική την αγαπώ πολύ αλλά με την αρχαία σημασία της, όχι όπως ορίζεται από τις σύγχρονες Εγκυκλοπαίδειες, δηλαδή ως “Τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου”.
Στην Αρχαία Ελλάδα με τον όρο Μουσική εννοούσαν “την Ποίηση, το Μέλος και το Χορό ως μια αδιάσπαστη ενότητα Τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο”.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012
Πρασόπιτα με ανθότυρο και μπέικον
Το γνωστό μας πράσο ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae) και είναι συγγενής του κρεμμυδιού, όμως είναι πιο γλυκό από αυτό και έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και στην Ευρώπη το διέδωσαν οι Ρωμαίοι.
Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, γιατί είναι πολύ γευστικό και νοστιμίζει το φαγητό, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Στην Ελλάδα κυρίως το χρησιμοποιούμε για γέμιση αλμυρής τάρτας ή πίτας, στο παραδοσιακό χοιρινό πρασοσέλινο και στην πρασοτηγανιά.
Ας φτιάξουμε κι εμείς την αγαπημένη και πολύ νόστιμη πρασόπιτα κι ας νεωτερίσουμε λίγο, αφαιρώντας τα αυγά και ενισχύοντας τη γεύση της με μπέικον. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμισή της και λίγο αλεύρι καλαμποκιού, για να τη «δέσει», να της δώσει χρώμα και μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, γιατί είναι πολύ γευστικό και νοστιμίζει το φαγητό, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Στην Ελλάδα κυρίως το χρησιμοποιούμε για γέμιση αλμυρής τάρτας ή πίτας, στο παραδοσιακό χοιρινό πρασοσέλινο και στην πρασοτηγανιά.
Ας φτιάξουμε κι εμείς την αγαπημένη και πολύ νόστιμη πρασόπιτα κι ας νεωτερίσουμε λίγο, αφαιρώντας τα αυγά και ενισχύοντας τη γεύση της με μπέικον. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμισή της και λίγο αλεύρι καλαμποκιού, για να τη «δέσει», να της δώσει χρώμα και μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
Μια Καρδιά Σοκολάτας για Δύο!
Μια απίθανη σοκολατένια καρδούλα για ερωτευμένους και όχι μόνο!
Συνδυάζει την αγαπημένη όλων μας σοκολάτα, τα κόκκινα φρούτα του δάσους, σε μαρμελάδα ή κομπόστα, και μια απαλή και άγλυκη κρέμα σαντιγί, αρωματισμένη με μαστίχα Χίου.
Η επικάλυψη είναι γκανάς και στολίζεται με πολλές κατακόκκινες καρδούλες ζαχαρένιες! Δεν είναι πειρασμός;
Συνδυάζει την αγαπημένη όλων μας σοκολάτα, τα κόκκινα φρούτα του δάσους, σε μαρμελάδα ή κομπόστα, και μια απαλή και άγλυκη κρέμα σαντιγί, αρωματισμένη με μαστίχα Χίου.
Η επικάλυψη είναι γκανάς και στολίζεται με πολλές κατακόκκινες καρδούλες ζαχαρένιες! Δεν είναι πειρασμός;
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012
Τάρτα με Τυρί, Πατάτα και Πράσο
Μια αρκετά πλούσια, χορταστική και νόστιμη τάρτα. Είναι εξαιρετική σαν snack ή οικογενειακό βραδινό αλλά μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει και το κύριο πιάτο, διότι διατροφικά είναι πλήρης.
Ο κουρκουμάς, το μαυροκούκι και το σουσάμι ενισχύουν τη διατροφική της αξία.
Στη γέμισή της μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υπόλοιπο μιας πατατοσαλάτας, χωρίς κρεμμύδι και ελιές, ή μικρές ποσότητες διαφόρων τυριών που έχουν απομείνει στο ψυγείο μας και να συμπληρώσουμε με μια πικάντικη Φέτα. Δοκιμάστε τη!
Ο κουρκουμάς, το μαυροκούκι και το σουσάμι ενισχύουν τη διατροφική της αξία.
Στη γέμισή της μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υπόλοιπο μιας πατατοσαλάτας, χωρίς κρεμμύδι και ελιές, ή μικρές ποσότητες διαφόρων τυριών που έχουν απομείνει στο ψυγείο μας και να συμπληρώσουμε με μια πικάντικη Φέτα. Δοκιμάστε τη!
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
Κριτσινάκια με Τυρί και Αντιοξειδωτικά
Πάρα πολύ νόστιμα Κριτσινάκια με ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση. Τα συγκεκριμένα μπαχαρικά και το πράσινο τσάι θεωρούνται «θαύματα της φύσης», γιατί προσφέρουν μεγάλη προστασία στον οργανισμό μας. Συνδυάζονται τέλεια και ενισχύουν τη γεύση του τυριού και δίνουν ξεχωριστό χρώμα και άρωμα στη ζύμη. Το σουσάμι προσθέτει κι αυτό τις ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και την εξαιρετική του γεύση.
Τα Κριτσινάκια θα γίνουν ένα υγιεινό, χορταστικό και νόστιμο snack για τα «μεγάλα παιδιά», που εργάζονται πολύ, αλλά και για τα μικρά που καθημερινά κάτι πρέπει να πάρουν μαζί τους στο Σχολείο!
Τα Κριτσινάκια θα γίνουν ένα υγιεινό, χορταστικό και νόστιμο snack για τα «μεγάλα παιδιά», που εργάζονται πολύ, αλλά και για τα μικρά που καθημερινά κάτι πρέπει να πάρουν μαζί τους στο Σχολείο!
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012
Λαζάνια με σάλτσα Bolognese και Μπεσαμέλ
Τα λαζάνια είναι Ιταλικά ζυμαρικά, που τα αγαπήσαμε κι εμείς. Είναι παραλληλόγραμμα λεπτά φύλλα ζύμης με κίτρινο, πράσινο ή ροζ χρώμα, ανάλογα με τα υλικά τους (αυγά, σπανάκι, ντομάτα). Σήμερα τα βρίσκουμε και σε ειδικά καταστήματα και με άλλες γεύσεις.
Τα λαζάνια είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξουμε και στο σπίτι, με την ίδια διαδικασία που ανοίγουμε φύλλο για πίτα, αρκεί να τα κόψουμε στο μέγεθος που θέλουμε και να τα αφήσουμε λίγο να στεγνώσουν.
Στην Ελλάδα τα ψήνουμε στο φούρνο, συνοδευμένα με κλασική σάλτσα Bolognese και Μπεσαμέλ αλλά και με διάφορα χορταρικά και τυριά.
Στην παρακάτω συνταγή η αδελφή μου αντικατέστησε το μοσχαρίσιο κιμά της κλασικής συνταγής με κιμά κοτόπουλου. Μας άρεσαν πολύ γιατί έγιναν εξίσου λαχταριστά και νόστιμα και μάλλον πιο ελαφρά. Δοκιμάστε τα κι εσείς έτσι.
Τα λαζάνια είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξουμε και στο σπίτι, με την ίδια διαδικασία που ανοίγουμε φύλλο για πίτα, αρκεί να τα κόψουμε στο μέγεθος που θέλουμε και να τα αφήσουμε λίγο να στεγνώσουν.
Στην Ελλάδα τα ψήνουμε στο φούρνο, συνοδευμένα με κλασική σάλτσα Bolognese και Μπεσαμέλ αλλά και με διάφορα χορταρικά και τυριά.
Στην παρακάτω συνταγή η αδελφή μου αντικατέστησε το μοσχαρίσιο κιμά της κλασικής συνταγής με κιμά κοτόπουλου. Μας άρεσαν πολύ γιατί έγιναν εξίσου λαχταριστά και νόστιμα και μάλλον πιο ελαφρά. Δοκιμάστε τα κι εσείς έτσι.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012
Ρολά Mπουγάτσας με Kρέμα
Μια γλυκιά πίτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη, όλες τις ώρες της ημέρας!
Αυτά τα ρολά με γέμιση κρέμας έγιναν εξαιρετικά. Ξεφεύγουν βέβαια λίγο από την κλασική εικόνα της μπουγάτσας αλλά εμείς την προτιμάμε έτσι, «κλειστή» και ατομική για να μην έχει κανείς παράπονο που δεν πήρε γωνία!
Ετοιμάζονται πολύ εύκολα και μας δίνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε κομμάτια φύλλου, που μας έχει περισσέψει, όσο μικρά κι αν είναι. Το ανθόνερο δίνει εξαιρετικό άρωμα και κάνει τη διαφορά!
Αυτά τα ρολά με γέμιση κρέμας έγιναν εξαιρετικά. Ξεφεύγουν βέβαια λίγο από την κλασική εικόνα της μπουγάτσας αλλά εμείς την προτιμάμε έτσι, «κλειστή» και ατομική για να μην έχει κανείς παράπονο που δεν πήρε γωνία!
Ετοιμάζονται πολύ εύκολα και μας δίνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε κομμάτια φύλλου, που μας έχει περισσέψει, όσο μικρά κι αν είναι. Το ανθόνερο δίνει εξαιρετικό άρωμα και κάνει τη διαφορά!