Από όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού από μικρή προτιμούσα το Κανταΐφι.Αυτό ήταν και ακόμα είναι το αγαπημένο μου!
Στην Αταλάντη, παλιότερα, τις Κυριακές το απόγευμα συνήθιζε όλη η
οικογένεια να κατεβαίνει στην Αγορά, δηλαδή
στο κέντρο της πόλης, και να κάθεται στα δύο μεγάλα ζαχαροπλαστεία του
κεντρικού δρόμου για να φάει γλυκό.
Η αδελφή μου προτιμούσε το κωκ αλλά εγώ πάντα παράγγελνα ένα σιροπιαστό Κανταΐφι με εξαιρετική γέμιση!
Παρ΄όλη την αγάπη μου για το γλυκό, δεν μπορούσα να το φάω ολόκληρο, γιατί ήταν πολύ χορταστικό και το σιρόπι αρκετά βαρύ!
Το κανταΐφι, σαν πρώτη ύλη, το γνώρισα στις Αραβικές χώρες που έζησα ή
επισκέφτηκα.
Φρέσκο μπορείς να το αγοράσεις από ειδικά εργαστήρια που έχουν μεγάλη
πελατεία.
Όλα τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία πωλούν
γλυκά με κανταΐφι, τύπου Βυρηττού, γεμισμένα
με ξηρούς καρπούς. Απλώνεται και σε μεγάλους δίσκους, βουτυρώνεται, γεμίζεται με
τυρί κρέμα και ψήνεται. Μετά σιροπιάζεται ζεστό, ραντίζεται με ανθόνερο και είναι
γνωστό ως Κουνάφα.
Στη Σαουδική Αραβία και στη Μέση Ανατολή όλοι οι φούρνοι και τα
ζαχαροπλαστεία ετοιμάζουν και σερβίρουν μεγάλες ποσότητες φρέσκιας Κουνάφας
κατά την περίοδο του Ραμαζανιού!
Μεγάλα ταψιά γίνονται ανάρπαστα εν ριπή οφθαλμού!
Τα Υλικά
(Για 14 κανταΐφια )
500γραμ. φύλλο για κανταΐφι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
Γέμιση
300 γραμ. καρυδόψιχα, χονδροκομμένη όχι αλεσμένη ή 200γραμ. καρυδόψιχα και 100
γραμ. φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
100 γραμ. φρυγανιά, τριμμένη
250 γραμ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
50γραμ. ζάχαρη
1 κ. σ. κανέλα, σκόνη
Σιρόπι
600γραμ. ζάχαρη, καστανή κρυσταλλική
500γραμ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ. σ. μέλι ανθέων
Λίγα φυστίκια Αιγίνης για το
πασπάλισμα
Οδηγίες
Βγάζουμε το φύλλο κανταΐφι από το πακέτο και με τα δάχτυλά μας ξεχωρίζουμε
πολύ καλά τις ίνες μεταξύ τους, ώστε να γίνει αφράτο.
Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι, μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το
γλυκό.Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα φύλλου και την απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια
εργασίας σε σχήμα σταυρού. Αλείφουμε καλά το φύλλο με βούτυρο.
Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού.
Όταν το γλυκό έχει ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να
κρυώσει.
Όταν το γλυκό έχει κρυώσει, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι τμηματικά.
Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα σιροπιού για να προσθέσουμε την
επόμενη, για να μην λασπώσει.
Πασπαλίζουμε το γλυκό με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου