Ένα παραδοσιακό άζυμο ψωμί από την Αταλάντη και τα γύρω χωριά, με ελάχιστα υλικά, νόστιμο, τραγανό και μπισκοτένιο. Στην Αταλάντη την ονομάζουν Λειψή αλλά σε κάποια χωριά Μπουγάτσα!
Η συνταγή είναι οικογενειακή και δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά.
Οι νοικοκυρές ζύμωναν τη Λειψή, δηλαδή το ψωμί από το οποίο λείπει το
προζύμι, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Επειδή δεν χρειαζόταν μαγιά ή προζύμι, ο
χρόνος της ετοιμασίας του ήταν σύντομος.
Από αυτό το ψωμί έπρεπε να φάει η οικογένεια το πρωί, για να έχουν όλοι καλή υγεία! Το συνόδευαν με χαλβά από ταχίνι, του μπακάλη.
Η μητέρα μου μοίραζε και στις φίλες της που δεν είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους. Εξάλλου έπρεπε αυτό να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, φρέσκο.
Σπιτικές Λαγάνες δε θυμάμαι να φτιάχναμε διότι αγοράζαμε υπέροχες,
ροδοψημένες και τραγανές από τον κοντινό μας φούρνο. Με αυτές συνοδεύαμε τα
σαρακοστιανά εδέσματα.
Τα Υλικά
(Για μία Λειψή)
350γραμ. αλεύρι, σκληρό και μαλακό, ανάμεικτα
100 ml ελαιόλαδο
180 ml χλιαρό νερό, χωρίς χλώριο
1 κ. γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
⅓ κ. γλ. αλάτι
Τα Υλικά με παραδοσιακό μέτρημα
2 ποτήρια νερού αλεύρι
Μία τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Οδηγίες
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160⁰ C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει!
Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου