Πολλά χρόνια τώρα έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ βούτυρο στα κέικ και το έχω αντικαταστήσει με ελαιόλαδο. Τα κέικ γίνονται πιο ζουμερά και είναι πιο υγιεινά.
Πειραματίζομαι και με το αλεύρι. Στο ψωμί και τα κέικ αντικαθιστώ το αλεύρι
σίτου με αλεύρι Ζέας και Καλαμποκάλευρο που κάνει τα κέικ πιο κίτρινα και
σπυρωτά.
Το αλεύρι καλαμποκιού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γλουτένη
αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι επίσης μια καλή
πηγή φυτικών ινών, νιασίνης, φολικού οξέος, σιδήρου και θειαμίνης.
Τα Υλικά
4 αυγά βιολογικά
200γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποίησα βιολογικό Ζέας)
180γραμ. καλαμποκάλευρο (βιολογικό)
1 φακελάκι baking powder (από τα βιολογικά)
⅓ κ. γλ. αλάτι
100γραμ. καστανή ζάχαρη (εγώ βάζω λιγότερη)
250 ml γάλα φρέσκο 2%
150 ml ελαιόλαδο
100γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
50γραμ. νιφάδες
κουβερτούρας
1-2 κ. σ. ζάχαρη
άχνη
Οδηγίες
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ C στον αέρα για περίπου μία ώρα.
Όταν ψηθεί, το
βγάζουμε από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.
Μόλις κατέβει
λίγο η θερμοκρασία του, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και το βάζουμε σε
πιατέλα.
Σχεδόν κρύο το
κόβουμε και το απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!
Τέλειο στη γεύση και στη υφή, πράγματι ιδιαίτερο κέικ που ξεχωρίζει από την ταχύτητα της γεύσης,αν είναι δόκιμος όρος στη ζαχαροπλάστη.!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σ΄ευχαριστώ πολύ για την ακριβή περιγραφή της υφής του! Να είσαι καλά, φίλη μου!
Διαγραφή